Barcelonin Pedri

 Nicolň Campo/ddp USA/Profimedia
TEŽAK UDARAC

Ogroman podbačaj, velesila na konopcima! Španjolcima se u ovom stoljeću još nikada nije dogodio ovakav potop

Real Madrid ostao je jedina čvrsta konstanta španjolskog nogometa u Europi i nastavlja put prema obrani titule
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. listopad 2022. 09:22

Prvi put otkad je Liga prvaka uvela sadašnji format natjecanja, nokaut fazu koja počinje od osmine finala, Španjolska će imati samo jedan klub u drugoj rundi. Dok Real Madrid nastavlja put prema obrani naslova, Barcelona, Sevilla i Atlético posrnuli su u grupnoj fazi.

Sevilla se od proljeća u elitnom natjecanju oprostila u utorak, zahvaljujući remiju Borussije Dortmund i Man. Cityja, a dan kasnije istim su putem otišli nogometaši Atlética, koji su proživjeli najveću dramu, te Barcelone.

U ovom se stoljeću, štoviše, samo dvaput dogodilo da je Španjolska u nokaut fazi imala manje od tri kluba. U sezonama 2004./05. i 2011./12. to su bili Real i Barcelona. Šest puta je La Liga u završnici imala četiri predstavnika, no sada je priča spala na „kraljevski klub“ kao jedinu čvrstu konstantu španjolskog nogometa u Europi. Od 1997./98. naovamo, Real je u svakoj sezoni stigao do nokaut faze.

Kad su već u Ligi prvaka podbacili, Španjolci imaju priliku pretvoriti Europsku ligu u svoj privatni party. Barcelona i Sevilla osigurali su nokaut rundu, isto još može napraviti i Atlético, a skupinu Europske lige prošli su Betis i Real Sociedad, iako do kraja imaju još dvije utakmice. Preostaje im samo lov na prvo mjesto, koje donosi izravan plasman u osminu finala.

Linker
29. travanj 2024 09:42