BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
KRZNAR UOČI CIPRANA

‘Omonija ili Dinamo su dobili možda najtežeg suparnika. Vrućina na Cipru? Samo kontraefekt i alibi‘

Trener Modrih Damir Krznar održao je press konferenciju pred susret s ciparskom Omonijom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. srpanj 2021. 15:11

Nakon što su preskočili 'hladno društvo' s Islanda, Modri nastavljaju svoju europsku priču protiv 'vrućeg' suparnika s Cipra. S jasnom idejom, dokopati se 3. pretkola Lige prvaka. Omonija je prvi Dinamov suparnik s Cipra u povijesti europskih nogometnih natjecanja. No, ove su se dvije momčadi međusobno sučelile u pripremnom dvoboju na Rogli u lipnju 2006. godine.

Dinamo je pobijedio sa 6:1, dvostruki su strijelci bili Eduardo da Silva i Anderson Costa dok su po jedan gol dodali Etto i Vedran Ćorluka. To je dobra vijest iz prošlosti. Ima i loša. Dvoboj Dinama i Omonije bit će tek peti međusobni dvoboj hrvatskih i ciparskih predstavnika u europskim natjecanjima. U prethodna četiri ogleda čak su triput bolji bili – Ciprani. Omonija je svladala Rijeku u 1. pretkolu Kupa Uefa 2006., a istoga je ljeta Ethnikos Achna bio bolji od Osijeka u Intertoto kupu. Anorthosis Famagusta u produžetku je svladao Šibenik u 2. pretkolu Europske lige 2010. Uspješan je jedino bio Slaven Belupo koji je u Intertoto kupu 2001. svladao upravo Anorthosis. Evo prilike Modrima da danas poprave taj omjer.

Trener Modrih Damir Krznar itekako dobro zna što njega i plave dečke čeka u sudaru 2. pretkola Lige prvaka (Maksimir, utorak u 20 sati).

- Pred nama je novi ispit, iznimno zahtjevan suparnik, koji je satkan od vrlo iskusnih igrača. Tu je i trener koji apsolutno zna igrati na rezultat. Očekujem tešku, rovovsku bitku, ali jasno jest da je uloga favorita na nama, a tako ćemo se i postaviti, dakle autoritativno od početka i tako pokušati pronaći prolaz u sljedeći krug - kazao je u uvodu Krznar

Modri su na startu HNL-a poraženi od Slaven Belupa, bila je to prava senzacija. Je li poraz protiv Koptivničana ostavio tragove na psihološku stabilnost momčadi?

- Jasno je da nijedan poraz nije dobrodošao, neovisno u kojem trenutku se dogodio. Sad nam se to dogodilo baš na startu seztone. Ono što je dobro je to da dva-tri dana nakon te utakmice dolazi nova i da fokus moramo prebaciti na nove izazove, Da smo i pobijedili, opet bismo rekli 'u redu sad to moramo zaboraviti i usredotočiti se na ono što slijedi.' Nije ugodno, ali svi smo profesionalci, ovo je sport. Osnovni je zadatak analizirati, detektirati i objasniti zašto nismo bili dobri i to, dakako, popravljati.

Na tu temu dodao je i ovo...

- Protiv Slavena Belupa igrali u kombiniranom sastavu. Tako smo igrali zato da sačuvamo igrače, jer put na Island ostavio je traga, morali smo to napraviti. Da nisam vjerovao igračima koji su istrčali protiv Koprivničana, ne bih ih ni postavio u momčad. Ali, ja sam im vjerovao tada kao i sad, a vjerovat ću im i sutra. Istina, pristup nije bio na željenoj razini, a tu je jednaka odgovornost i na meni i na njima.

Krznar i stručni stožer, te igrači dobro su analizirali Ciprane. S te strane ne bi trebalo biti nikakvih problema, Bergova momčad skenirana je do u detalje.

- Omonija ima karakteristično otvaranje igre, karakteristične ulaske iz druge u treću zonu, šablonizirana su momčad, dobra, kreativna. Na treningu smo dio vremena posvetili tome kako limitirati njihove faze napada, ali smo se, naravno, bavili našom oranizacijom igre. Oni su momčad koja zna igrati na rezultat, očekujem Omoniju koja će na trenutke čekati, navlačiti nas i vrebati iz kontranapada. Pokušat će nas i napasti. Barem je tako bilo u utakmicama koje su ranije igrali i koje smo uspjeli skautirati. Dobar su, respektabilan suparnik, ali mi smo bolji i to, naravno, moramo potvrditi na terenu.

Ukoliko Dinamo preskoči Omoniju, u 3. pretkolu će ih, sukladno ždrijebu održanom u ponedjeljak, čekati bolji iz ogleda varšavske Legije i estonske Flore.

- Ne bi bilo ni fer niti sportski prema Omoniji da ju preskačemo. Pa, da da budem fer, reći ću da su Omonija ili Dinamo dobili možda najtežeg suparnika koji ih je mogao dočekati u ovoj fazi natjecanja – zaključio je trener Krznar, misleći naravno na Legiju.

Ciprani su odlučili da uzvratnu utakmicu na svom terenu organizirati u 17 sati po tamošnjem vremenu, dakle po u doba dana kad je iznimno visoka temperatura. Bilo bi dobro danas u Maksimiru ostvariti što veću prednost, pa što mirnije otići u pakao Nikozije...

- Mi svakoj utakmici pristupamo na način da čim prije sve riješimo, da probamo pobijediti što je moguće većim rezultatom. Potenciranje te vrućine je kontraefekt, jer daje našim igračima alibi koji ne volim.

- Vrućina, snijeg, kiša... Nogomet se igra po svim tim uvjetima i igrači se na sve to trebaju prilagoditi. Ne bih to spominjao kao nekakve olakotne ili otegotne okolnosti. Ciprani su to odabrali smtrajući da će im pomoći pa i to možemo pretvoriti u dodatni motiv. Naši su igrači sposobni odgovoriti na sve uvjete - kaže Krznar.

Linker
23. travanj 2024 04:47