Igrači Omonije
 CARLOS GIL/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
UPOZORENJE INSAJDERA

‘Oni su kao Hajduk, Dinamo je osjetno bolji, ali modrima prijeti šok zbog kojeg je ispala Zvezda...‘

Bivši hrvatski reprezentativac stacionirao se u ‘maloj Ateni‘ i govori o zamkama koje prijete Dinamu
Piše: Dražen Krušelj, JLObjavljeno: 15. srpanj 2021. 18:05

Dinamo gostuje u Nicosiji, u glavnom gradu, a ja sam se ovaj put skrasio u Limassolu kojeg ovdje zovu "mala Atena". Kako da vam ga približim, možda najbolje kao Split na kvadrat. Ima svoj stari šarm, a s druge strane neprestano se izgrađuju novi objekti i niču novi kvartovi", približit će nam Gordon Schildenfeld kolorit ciparskog nogometa i Omoniju, njegovu perjanicu i sljedećeg Dinamova suparnika u 2. pretkolu Lige prvaka.

Ali prethodno riječ-dvije o "Šifu", najvećem nomadu hrvatskog nogometa koji se niti u 37. godini nije umorio od istraživanja europskih klupskih prostranstava. Od Šibenika i Dinama svojedobno je preko Turske (Bešiktaš) stigao do Njemačke (Duisburg, Eintracht) i Austrije (Sturm Graz), prije nego što je zaobilaznicom preko Rusije (Dinamo Moskva) sletio u Grčku (PAOK, Panathinaikos) te napokon na Cipar. U Anorthosisu je proveo tri i pol sezone, da bi se nakon epizode u rodnom Šibeniku još jednom vratio na Cipar, ovaj put u Aris Limassol. Poput grada iz kojeg dolazi, Schildenfeldov novi klub hvali se svojim starinskim šarmom (osnovan 1930. godine), ali predugo je stagnirao u nižem stupnju natjecanja i sada na pogon ruskog novca traži ekspanziju prema vrhu ciparske lige.

image
Gordon Schildenfeld
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Staro plemstvo

- U gradu je nevjerojatno puno Rusa, na svakom koraku čujete ruski jezik. Negdje sam pročitao da Rusi na Cipru čine već 20 posto ukupnog stanovništva, ima ih gotovo 200 tisuća. I naš je vlasnik Rus, poslovni čovjek s velikim ambicijama koji ovdje želi izgraditi ambicioznu momčad. U svlačionici je kao na kolodvoru, petnaestorica novih igrača stigla su iz Francuske, Španjolske, Ukrajine... Dakle, još nismo momčad, tek se trebamo upoznati, pa je onda logično i da su ciljevi prilagođeni okolnostima. U sljedećoj sezoni želimo preživjeti u elitnom razredu, iako smo mi igrači između sebe već dogovorili da podižemo letvicu jer mislimo da imamo vrijednost za sredinu lige. A onda, korak po korak prema vrhu...

U tom vrhu Omonia uživa status starog plemstva, riječ je o klubu koji je trofejnu riznicu napunio 21 titulom državnog prvaka uz 14 kupova i 17 superkupova.

Zvezda je ispala zbog klime

- Omonia je vrlo dobra i organizirana momčad, bolja u ofenzivnom nego u defenzivnom dijelu igre. Prema naprijed uvijek posjeduje trojicu-četvoricu igrača sposobnih složiti frku suparniku, ali obrana je tanji dio momčadi. Stoperi ne znaju graditi napad, nisu sigurni s loptom u posjedu tako da često forsiraju duge lopte. Omoniju u tom svjetlu pamtim iz svojeg prvog boravka na Cipru, a u utorak sam se uvjerio da se u međuvremenu nije puno promijenila. Pobijedila je Anorthosis raspucavanjem jedanaesteraca i osvojila superkup, nakon regularnog dijela bilo je 1-1.

Prije godinu dana momčad Henninga Berga, nekadašnjeg stopera Man Uniteda (103 nastupa), u pretkolima Lige prvaka likvidirala je Legiju iz Varšave i C. zvezdu, ali je onda natrčala na prejaki Olympiakos (0-2, 0-0). Europsko putovanje nastavila je u skupini Europske lige gdje je otrgnula četiri boda PAOK-u te izgubila preostale četiri utakmice s PSV-om i Granadom.

- Imali su sreće prošlo ljeto. Trebali su ispasti već protiv Zvezde, koja ih je nadigrala u prvih sat vremena, ali su onda njezini igrači jedva dočekali kraj utakmice na nogama. Jer klima je ovdje pakao, temperature su strašne, a vlaga nepodnošljiva. Ciparska klima nema veze s europskom, ovo je puno bliže Africi. Da, uvjeti bi lako mogli predstavljati šok i za Dinamove igrače i zato bi bilo najbolje da dinamovci priču riješe već u prvoj utakmici u Zagrebu. Čitamo da se bivši Dinamov nogometaš Jan Lecjaks preporodio u dresu Omonije. Navodno je najbolji igrač momčadi...

image
Omonia protiv PSV-a
PERRY VAN DE LEUVERT/AFP/PROFIMEDIA

- Ne bih rekao da je prva violina, ali jest među boljim igračima. To što je bio proglašen tehnološkim viškom u Dinamu ništa ne znači. I mene su otpisivali u nekim klubovima, pa bih onda u drugoj sredini procvjetao. Lecjaks ovdje iskače jer odlično koristi naviku njihovih krila da se uvlače u sredinu terena, tamo igraju "na sitno" s playmakerom Jordijem Gomezom, pa onda Lecjaksu podvaljuju loptu u prostor. Čeh je brz, sjajno ulijeće iz drugog plana...

U oči upada da u rosteru nema dvadesetogodišnjaka. Omonia je spoj "oldtimera" i neiskusnih poletaraca? - Istina. Igrom upravljaju iskusniji igrači, poznaju nogomet i nisu naivci. Ipak, kvalitetom ne mogu parirati Dinamu. Kada bi im tražili pandana u 1. HNL-u, bila bi otprilike Hajdukova razina. Dakle, razlika u klasi na prvi pogled nije tako očita, ali ipak jest osjetna.

Linker
02. svibanj 2024 12:52