Slavlje Aston Ville

 DARREN STAPLES Afp
BRILJANTNI REZULTATI

Oni su najveća senzacija Lige prvaka: ‘Divi nam se cijela Europa, napokon živimo svoj san‘

Nije uspio u Arsenalu, no Španjolac Emery preporodio je momčad iz Birminghama
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. listopad 2024. 07:07

Aston Villa je na Villa Parku u 3 kolu Lige prvaka savladala Bolognu 2:0 i nastavila briljantan start u najelitnijem europskom klupskom natjecanju. Nakon 41 godine engleski velikan je među europskom nogometnom elitom uz maksimalan učinak i devet bodova na svom kontu bez primljenog gola. Aston villa je po tradiciji jedan od šest - sedam najvećih engleskih klubova, no godinama je družina iz Birminghama lutala u prosječnosti bez obzira na osvojeni naslov prvaka Europe 1982.

Miljenici princa

Koliko je trenutna situacija briljantna za sve navijače Aston Ville dovoljno govori činjenica da su posljednji trofej ljubimci britanskog princa Williama osvojila 1996. Na Wembleyju je tada briljirao Savo Milošević u pobjedi nad Leeds Unitedom 3:0. Gotovo 30 godina kasnije Englezi su u prva tri kola Lige prvaka vjerojatno iznenadili i sami sebe, a još više i ostatak europske elite. I sam plasman Aston Ville u Ligu prvaka bio je za mnoge analitičare na Otoku prilično iznenađenje, pa stoga ne treba čuditi što su pobjede nad Bayernom, Young Boysima i Bolognom protumačene kao malo čudo engleskog velikana koj je na najbolji mogući način podsjetio na svoje spomenute trofejne, ali pomalo i zaboravljene dane.

image

Unai Emery

DARREN STAPLES Afp

Unai Emery već je i prije dolaska u Birmingham upoznao Otok i englesko nogometno ozračije, ali za 52-godišnjeg španjolskog stručnjaka boravak u Arsenalu bio je dimatralno suprotan od onoga što sada Emery proživljava na drugoj engleskoj premierligaškoj adresi.

Kada već nije uspio u Arsenalu Španjolac je u listopadu 2022. preuzeo Aton Villu koja je tada bila na posljednjem mjestu koje garantiraa ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa, no na kraju sezone Villa se kvalificirala u Konferencijsku ligu i izborila Europu prvi puta nakon 13 godina.

Watkins ili Duran?

U svojoj prvoj punoj sezoni Emery je sa svojim igračima odveo Aston Villu u Ligu prvaka, a uz 9 bodova na kontu u prva tri kola trebalo bi se dogoditi veliko iznenađenja da Englezi ne izbore barem šesnaestinu Lige prvaka. Ollie Watkins nominalno je prva napadačka zvijezda Aston Ville, no protiv Bologne od početka je igrala zlatna pričuva, Kolumbijac John Duran, koji se ponovo upisao u listu strijelaca. No, to nije spriječilo Emeryja da zamjeni Durana kojemu se to blago rečeno i nije svidjelo.

image

Jhon Duran

DARREN STAPLES Afp

- Živimo svoj san, plasman u Ligu prvaka je bio naš san, a sve što ove sezone napravimo u Ligi prvaka bit će samo bonus. Tri pobjede u tri utakmice su zaista sjajno ostvarenje s obzirom da teški dani za klub nisu tako daleka prošlost. Duran je bio strijelac, ali ja sam taj koji odlučuje i odgovara za rezultat. Neka samo tako nastavi, on je pod mojom kontrolom, a reakcije igrača su normalne i s njima nemam nikakav problem. Zbog međusobnog respekta i poštovanja sada nam se divi Europa i to moramo zadržati jer niti jedan igrač nije veći od kluba, a da ne znam što može Duran sigurno ne bi bio u mojim i klupskim planovima - istaknuo je menadžer i preporoditelj Aston Ville Unai Emery.

Linker
24. listopad 2024 08:25