Jasper Juinen/Getty Images / Getty Images
CRNA TOČKA

ONI SU PRONAŠLI RECEPT KAKO ZAUSTAVITI JEDNOG OD NAJBOLJIH SVIH VREMENA Od osam odigranih utakmica Messi niti jednom nije zatresao mrežu Chelseaja

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. veljača 2018. 17:07

Lionel Messi uvijek je u središtu pozornosti, bilo da igra protiv Levantea ili Real Madrida. Jedan njegov potez može riješiti utakmicu, često djeluje nezaustavljivo, i dosad je predstavljao nerješivu enigmu za mnoge obrane, kako u Primeri, tako i u Europi. Kad su u pitanju UEFA-ina natjecanja, Messi je igrao protiv 37 različitih klubova iz 16 država te je zabio 100 golova u 10.272 minute. U prosjeku je spremao loptu u mrežu svakih 102 minute i 43 sekunde.

No, postoje i momčadi kojima Messi još nije uspio postići pogodak u europskim ogledima. Na popisu ih je sedam, to su Atletico Madrid, Inter, Udinese, Benfica, Rubin Kazan, Liverpool i - Chelsea.

Upravo je večerašnji Barcelonin suparnik u osmini finala Lige prvaka i najneugodniji za Argentinca. Naime, odigrao je Messi do današnjeg dana osam utakmica protiv aktualnog engleskog prvaka, no u 655 minuta provedenih na terenu niti jednom nije uspio poentirati. Jedini klub protiv kojeg je imao veću minutažu je Milan, no Rossonerima je u 720 minuta zabio čak osam golova.

Velike je probleme najboljem igraču Barcelone stvarao češki vratar Petr Čech, koji je u šest utakmica Lige prvaka, odnosno 495 minuta koliko ih je na terenu proveo Messi, sačuvao čistu mrežu. Istina, imao je pritom Čech i dosta sreće, jer je Argentinac tri puta pogađao okvir vrata, jednom i iz jedanaesterca. Kad je Čech promijenio klub i prešao u Arsenal, čarolija je nestala, Messi ga je matirao tri puta u dvije utakmice osmine finala u sezoni 2015/16.

Upravo je Arsenalu Lionel Messi zabijao najviše u europskim natjecanjima, devet puta u 447 odigranih minuta u šest utakmica, prosječno svakih 49 minuta i 40 sekundi. No, protiv Bayera iz Leverkusena ima još bolji prosjek. Apotekarima je u 270 minuta utrpao čak sedam komada, po jedan svakih 38 minuta i 34 sekunde. U ožujku 2012. zabio je Bayeru čak pet golova u pobjedi 7:0. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li Messi nastaviti ‘prokletstvo’ protiv Bluesa te može li Courtois nastaviti tamo gdje je stao Čech...

Linker
04. svibanj 2024 00:17