FILIPPO MONTEFORTE Afp
Apsolutni hit Lige prvaka

Ostali su bez legendi, za siću složili novu momčad i sad haraju Europom! A kreatora senzacije zamalo su potjerali

Na svakom susretu nude prekrasan nogomet, postižu u prosjeku tri gola u svakoj utakmici, rušeći rekorde...
Piše: SNObjavljeno: 13. listopad 2022. 06:50

Piše: Ivan Alaupović

“Jako sam sretan zbog pobjede i svog gola. Svi sa zadovoljstvom ulazimo u povijesne knjige. Bilo je jako teško protiv jake ekipe kao što je Ajax. Nastavljamo raditi utakmicu za utakmicom kako bismo se poboljšali", rekao je napadač Napolija Hirving Lozano za SkySport Italia nakon 4:2 pobjede protiv Ajaxa u 4. kolu skupine A ovogodišnje Lige prvaka, pobjede nakon koje su i službeno s maksimalnih 12 bodova osigurali prolazak u nastavak natjecanja. Kako se to Napoli može poboljšati?

Momčad talijanskog stratega Luciana Spallettija osim u Ligi prvaka briljira u prvenstvu gdje su trenutno lideri Serie A s 23 boda u devet utakmica. Suma sumarum, Napoli u 13 utakmica u svim natjecanjima ima 11 pobjeda i dva remija. Senzacionalan rezultat...

image

Khvicha Kvaratskhelia i Victor Osimhen

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Na svakom susretu igrači Napolija nude prekrasan nogomet, postižu u prosjeku tri gola u svakoj utakmici, rušeći svaki statistički rekord u svojoj povijesti. Momčad su ovog ljeta napustile brojne klupske legende; Lorenzo Insigne, Dries Mertens, a otišao je i stožerni stup obrane Kalidou Koulibaly kao i žila kucavica veznog reda, Fabian Ruiz. Napoli je recimo rupe u napadu pokrpao dolascima Giovanni Simeonea i Giacoma Raspadorija koji izgledaju kao dvoje djece koja prvi put ulaze u zabavni park, zabijaju golove i prave nerede unatoč tome što im je ovo prvi put u Ligi prvaka ove sezone. Ali uz sav respekt prema dvojici napadača, sav šlag s torte pokupio je Gruzijac Khvicha Kvaratskhelia.

image

Khvicha Kvaratskhelia

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Radi se o 21-godišnjem igraču koji je do ruske agresije na Ukrajinu igrao je za Rubin Kazan kada je iskoristio mogućnost da može raskinuti ugovor i otići nazad u Gruziju gdje je potpisao za Dinamo iz Batumija. Nedugo zatim odmah su u akciju krenuli Napolitanci i ljetos ga doveli za svega 10 milijuna eura. Sada vrijedi 35 milijuna, po Transfermarktu!

Samo u četiri nastupa u Ligi prvaka ima dva pogotka i tri asistencije u svojoj ‘tekici‘, a brilijra i u prvenstvu te je postao neizostavan član Spalettijeve momčadi. Također, iz Fenerbahcea je za za 18 milijuna stigao Kim Min-jae, 25-godišnji stoper iz Južne Koreje koji je kao potpuni anonimus zamijenio Koulibalyja koji je otišao put Chelsea. Postojao je zasigurno pritisak ući u njegove kopačke, ali Kim je to napravio i više nego dostojno.

image

Luciano Spalletti

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Mozak operacije koji stoji iza svega, Luciano Spalletti svojim se stilom nastavio protivi stereotipu o talijanskim momčadima koje su više obrambeno orijentirane, kako pišu brojni talijanski mediji, te je sličniji pristupu jednakom s velikim nizozemskim momčadima iz 1970-ih i njihovom poznatom brendu ‘Totalnog nogometa‘ na čelu s Cruyffom.

Zanimljivo, u svibnju, nakon što je ukraden Fiat Panda Luciana Spallettija, Napolijevi ultrasi postavili su transparent ispred klupskog stadiona obećavajući da će automobil biti vraćen samo ako napusti klub. Navijači su bili nezadovoljni nakon što je Napoli ponovno ispao iz borbe za Scudetto i okrivili su svog trenera kao glavnog krivca zašto klub još uvijek pod njegovom palicom nije osvojio titulu Serie A. Spalletti je na kraju ostao, a sada su upravo ti huligani koji su zahtijevali da napusti klub postali njegovi najveći obožavatelji.

Ali jedini problem s kojim bi se ova momčad mogla suočiti jest mogućnost da bi prekid zbog Svjetskog prvenstva u Kataru mogao zaustaviti rast ove ekipe koja je strah i trepet u Italiji kao i u ostatku Europe zasada. Napoli ima mnogo igrača koji će sudjelovati na tom natjecanju i svi zaljubljenici u ovaj klub nadaju se da će ovim ritmom nastavi i kad se vrate.

Linker
26. travanj 2024 15:21