Ronald Gorsic / CROPIX
ČEKA SE NJEGOV BLJESAK

'OVAJ DINAMO BI BIO U VRHU FRANCUSKOG NOGOMETA' Modro pojačanje fascinirano je Zagrebom 'Sve je savršeno, ali nikako mi jedna stvar ne ide u glavu...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. rujan 2019. 10:02

Francois Moubandje (29) stigao je u Dinamo iz Toulousea kao pojačanje, ali do sada to nije imao gdje pokazati. Igrao je na tri utakmice HNL-a, protiv Gorice i Osijeka svih 90 minuta, a protiv Intera 75... Tako da je pomalo pao u drugi plan, posljednji intervju dao je još u vrijeme kad je potpisao za Modre. Ali sasvim je jasno da se teško probiti do udarne postave Modrih, a kamoli recimo za europske utakmice, gdje taj simpatični lijevi bek još nije upisao ni minute. Danas bi ipak trebao startati u udarnoj postavi u srazu s Varaždinom.

Prošlo je već dosta vremena od kada ste stigli u Zagreb, jeste li se adaptirali na grad, momčad, Dinamov nogomet?

- Naravno. Sve je odlično i više od očekivanog. Pričali su mi da je Zagreb prekrasan grad i ugodno mjesto za život, ali sve do sada je puno više od toga. Što se tiče kluba, sve funkcionira kako treba. Dinamo je odlično posložen, od uprave do momčadi i tu zaista ništa ne nedostaje. Tvoje je da treniraš i igraš, ostalo ti je sve servirano.

Do sada ste igrali na tri utakmice u HNL-u, jeste li zadovoljni minutažom? Jeste li mislili da ćete više igrati?

- Pa i ne baš. Svjestan sam svoje situacije, da dugo nisam igrao i da će sigurno trebati neko vrijeme da dođem na razinu koja je potrebna za profesionalni nogomet. Mislim da je to razdoblje sada polako iza mene te da krećem u borbu za mjesto u momčadi što neće biti lako jer Leovac igra odlično u uvodu sezone.

Vjerujete li da ćete igrati danas u Varaždinu, što vam je rekao trener?

- Nismo još stigli do toga, ali mislim da bih mogao krenuti od prve minute. Teško mi je nagađati ovako, ali ja sam spreman u slučaju da se odluči za mene.

Jeste li upoznati s kvalitetom novog hrvatskog prvoligaša Varaždina?

- Ne previše. Malo su mi pričali suigrači da je riječ o klubu koji se vraća na stare staze, ali s obzirom na to da je lani bio u Drugoj ligi, vjerojatno to još nije razina koju očekuju njegovi navijači. Ipak, treba biti oprezan. Osijek je imao 2:0 protiv njih, pa u nekoliko minuta sve prosuo.

Zagreb, 180719.
Stadion Maksimir.
Francois Moubandje, novi clan GNK Dinamo, svicarski je 29-godisnji reprezentativac koji igra na poziciji lijevog beka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Sad već možete kazati i odgovoriti na pitanje kako vam izgleda Dinamo? Jeste li bili upoznati snagom ove momčadi i da će se biti teško izboriti za prvu jedanaestoricu?

- Mislio sam kako znam sve što se može znati o Dinamu, onda sam došao tu i shvatio da je to ipak druga dimenzija. On je samo zemljopisno tu u ovom području, po svemu ostalome, osim dakako stadiona, riječ je o klubu iz zapadne Europe. Od ozbiljnosti, sustavnog rada kroz akademiju do seniorske momčadi, rada kluba kao cjeline pa do rezultata i kvalitete, Dinamo je na razini liga Petice.

Kako je sa strane bilo gledati Dinamo protiv Atalante? Jeste li mogli vjerovati da će ova momčad tako nadigrati Atalantu koja je prošle sezone bila treća u Serie A?

- Da bi postigli cilj, vi morate vjerovati. Ako je naš cilj biti prvi ili drugi u skupini, onda jasno da moraš pobijediti Atalantu. Isto tako, bili smo svjesni kako je taj klub lani bio iza Juventusa i Napolija a ispred divova talijanskog nogometa poput Milana, Intera ili Rome. Međutim, na travnjaku se to nije vidjelo. Moji suigrači odigrali su savršenu utakmicu i učinili me ponosnim kao što su ponosni bili svi naši navijači na stadionu i u Hrvatskoj.

Vjerujmo u čuda

Kako se mislite izboriti za europski sastav, vaš konkurent Leovac igra izvrsno?

- Već sam rekao da je Leovac odlično ušao u sezonu i da igra na vrhunskoj razini, ali imam dovoljno samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Puno je utakmica, svi ćemo dobiti priliku, a na nama je da to iskoristimo.

Nadate li se nekoj minutaži u Ligi prvaka?

- U Dinamo sam došao igrati velike utakmice. Naravno da se nadam nastupima u najvećem natjecanju na svijetu kada su klubovi u pitanju. No, do Lige prvaka put ide preko manjih utakmica. Prva je u Varaždinu pa ćemo vidjeti.

Može li ovaj Dinamo i na proljeće igrati u Ligi prvaka? Može li se u sljedećem kolu adekvatno suprotstaviti Manchester Cityju?

- Treba imati vjere u sebe i svoje mogućnosti. Ako smo mogli Atalanti dati četiri pogotka, zašto netko misli da nemamo niti malo šanse protiv Cityja? Pa naravno da su oni favoriti i da će biti čudo ako nešto konkretno napravimo, ali ajmo vjerovati u čuda. To je prva i osnovna pretpostavka da se ona ostvare.

Došli ste iz francuske lige. Gdje bi ovaj Dinamo bio plasiran u Ligue 1?

- Sigurno pri samome vrhu. Možda nije na razini PSG-a, ali bila bi to borba za Europu. Tu sam već neko vrijeme u Zagrebu i jedna stvar mi nije jasna. Igrate sjajan nogomet. Drugi ste na svijetu u najpopularnijoj igri na svijetu. Imate Dinamo koji se nosi s klubovima iz lige Petice. Svjetski ste rekorder po broju igrača u finalu SP-a, ljudi dišu za Dinamo. Pa kako ne možete napraviti stadion?! Ne mislim na klub, već na obične navijače koji bi morali stvoriti pritisak prema gradu ili državi. Dinamu samo to nedostaje da bude visoka razina europskog nogometa - zaključio je Moubandje.

Svi bi igrači Dinama mogli igrati u Francuskoj

Koliko bi igrača Dinama moglo igrati u najboljim francuskim klubovima?

- Svi. Od prvog do zadnjeg. Vidi se da je tu koncentracija kvalitete velika i da igraju najbolji iz ove regije. Ne vidim tko ne bi mogao igrati u Francuskoj.

Linker
20. travanj 2024 04:09