Slavlje Diega Simeonea

 MARTIN RICKETT/PA IMAGES/PROFIMEDIA Martin Rickett/Pa Images/Profimedia
CHOLO JE OPET HEROJ

‘Ovo je Otok Diega Simeonea‘: Španjolci slave argentinskog karizmatika i ‘najboljeg golmana na svijetu‘

Osim trenera, svi se dive i Slovencu. Koke: Bio je igrač utakmice. Čast mi je što ga imam iza sebe!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. ožujak 2022. 16:49

’Ole, ole, Cholo Simeone’, grmjelo je s tribine Old Trafforda, na kojoj je slavilo oko tri tisuće Atleticovih navijača. Lodijev gol, prvi njegov u Ligi prvaka, srušio je Manchester United (0:1) i Atletico je opet među osam u Ligi prvaka. I to baš u vrijeme kad su mnogi u nogometnom okruženju razglabali, odnosno zaključili, da je došao kraj jedne ere, da je Simeoneov posao u Atleticu gotov. Da je momčad koja je lani bila prvak Španjolske dosegnula svoj zenit i da je sad ‘na putu prema dolje’. Međutim, Cholo ih je još jednom sve razuvjerio.

Cholov Otok

’Cholov Otok’, tako je tekst naslovila Marca, istaknuvši da je Simeone zaokružio englesku trilogiju. Stamford Bridge, Anfield, Old Trafford. Tri stadiona europskih prvaka na kojima je Atletico radio senzaciju. Prije osam godina, u polufinalu Lige prvaka, nakon madridskih 0:0, Atletico je slavio kod Chelseaja (3:1) i ušao u finale.

Prije dvije godine, u osmini finala, u ‘fotofinišu’ prije početka pandemije i zaustavljanja natjecanja, Atletico je s kapitalom od 1:0 stigao iz Madrida na Anfield. I tamo, u produžecima, nakon što je već gubio 0:2 i bio na koljenima, okrenuo i slavio 3:2. I sad - Old Trafford. Kao dokaz da u Simeoneu i njegovim ‘ratnicima’ ima još dosta krvi i motiva.

- Puno ljudi je zaslužno za ovaj naš uspjeh, za preokret u jednoj lošoj sezoni koji je počeo onom utakmicom protiv Osasune. Imamo briljantan kolektivni rad i to me jako raduje - kazao je nakon utakmice Simeone.

Da, Osasuna je bila prijelomnica. Naime, izgubio je Atletico domaći susret od Levantea 16. veljače, bio je to četvrti poraz u šest utakmica, zapravo i poraz nakon kojeg je svima bilo jasno da Atletico neće biti prvak. I nakon koje su počele priče o tom Simeoneovom kraju. A onda... Pobjeda u Pamploni (3:0) kao početak sjajnog niza. Pet pobjeda u šest utakmica, trenutno su Madriđani na tom broju.

- Prije utakmice s Osasunom smo razgovarali u svlačionici, momčad koja je istrčala u toj utakmici pokazala je odmah drugačiji duh, drugačiji govor tijela. Jasno nam je da ćemo teško ove godine biti opet prvaci, međutim, razmišljamo i o prvenstvu, ali i o Ligi prvaka, želimo nastaviti niz. Veliki je uspjeh što smo opet u četvrtfinalu ovog natjecanja, među osam najboljih i to je strašan uspjeh za klub nakon što smo lani bili prvaci.

image

Jan Oblak i Cristiano Ronaldo

PAUL ELLIS Afp

Pokušali su ga novinari isprovocirati, želi li odgovoriti na kritike koje su zadnjih mjeseci mnogi upućivali njemu i njegovim igračima?

- Ne, ne želim izjaviti nešto što bi moglo biti kontroverzno, nisam sad u filmu. Želim samo reći da smo puno radili, trenirali i da nam se to sad vratilo. Dosta smo trpili, ali uspjeli smo izaći iz teškog razdoblja, ova je momčad pokazala da pripada u ovo društvo. Ali, sad je pred nama još teži posao, najteži, moramo zadržati ovu formu, a recept je samo jedan, još više rada i truda.

Lodi htio otići

Brazilac Lodi bio je junak prolaska Atletica. U prvoj utakmici (1:1) bio je asistent, a u drugoj je bio strijelac odlučujućeg gola. Otkrio je Simeone da je donedavno Lodi bio nezadovoljan, razmišljao je o odlasku.

- Lodi je odličan, a vidjet ćete da će uskoro zabiti gol iz slobodnog udarca. Prepun je entuzijazma, željan dokazivanja. U siječnju je bio u fazi da želi otići iz Atletica, mislio da je da je došao njegov red, jer je stigao Reinildo i bojao se da će mu uzeti mjesto. Međutim, nismo ga htjeli pustiti, ostao je i sad se vidi da je to bila dobra odluka.

Hvale Španjolci i Jana Oblaka, Slovenac, poput Atletica, nema neku veličanstvenu sezonu, ali na Old Traffordu je bio u svom elementu.

- Jan je najbolji golman na svijetu i to je ponovno dokazao. Za mene je bio najbolji na utakmici. Čast mi je što ga imam iza sebe i nadam se da će biti s nama još dugi niz godina - kazao je, pak, Atleticov veznjak Koke.

Uzalud je bilo ‘plakanje’ Unitedovih igrača kako je Atletico nakon pogotka ‘parkirao autobus’ ispred Oblaka, to je, jednostavno, Simeoneov stil. Koji još uvijek daje rezultate, iako su Argentinca već mnogi precrtali. Ove godine neće biti prvak Španjolske, ali u Ligi prvaka, sad kad je opet među osam, Atletico nitko ne smije otpisati.

Linker
19. travanj 2024 10:48