ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA Odd Andersen/afp/profimedia
SVIJETLA BUDUĆNOST

Ovo je plan za prodaju Gvardiola: Postaje najskuplji stoper svijeta, a sad je jasno i zašto ‘ne ide nigdje‘

Taj masterplan doima se iz ove perspektive fantastičnim za sve strane.
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. veljača 2023. 10:04

Na Transfermarktovoj listi najvrednijih igrača današnjice zauzima 25. mjesto. Mlađi ispred njega jedino su Gavi, Musiala i Bellingham. Ali jedan je podatak bitniji. Svi na toj ekskluzivnoj niski nogometnih velevrijednosti, koji (zasad) stoje ispred njega, igraju na pozicijama napadača, krila ili veze. Baš nitko u ovome času na "listi 25" nije član obrambene formacije. Osim njega. Letećeg Hrvata. Skorašnjeg najplaćenijeg i najboljeg stopera svijeta. Joška Gvardiola.

Tražena roba

Najposebnija stvar oko tog 21-godišnjaka jest činjenica da se oni koji ga znaju više ne uzbuđuju. Strpati u džep Haalanda, pa skočiti toliko da uzbuniš kontrolu leta i usput preko Rubena Diasa zabiješ za 1-1 protiv Man. Cityja? Ma, "piece of cake". Primati pohvale Ferdinanda, Keowna, Hargreavesa, Linekera, Henryja... koji tvrde da ćeš, ako već i nisi, postati najbolji stoper svijeta, jer imaš i brzinu, i snagu, i moć, i tehniku, i progresiju, i mirnoću? ‘Ajmo dalje, sve smo već čuli. Čitati medije koji se natječu u superlativima i komplimentima? Mah. Čekati mirno nadmetanje, u kojem ćeš već na ljeto postati najtraženija nogometna roba na cijelom tržištu? Kao obični dan u uredu.

image
TIM GOODE/PA IMAGES/PROFIMEDIA Tim Goode/pa Images/profimedia

Već neko vrijeme čini se kao da je planet lopte pod nogama tog čudesnog momka, koji je, ponovimo, prije mjesec dana napunio 21 godinu života. I za kojeg se bojalo da će jagma tijekom Svjetskog prvenstva utjecati na njegovu glavu i psihu, kako će ga "prebaciti", možda i usporiti ili malo zaustaviti. Ali, Gvardiol, izgleda, nema "ćuka" u glavi.

Na pravom putu

Radi se o razboritom, usredotočenom i radišnom dječaku, koji je izrastao u stoperčinu par excellance. I za kojega će, doista, uskoro krenuti nevjerojatna navala, koja će ga pritom do ljeta dogurati među top 10 onih najvrednijih na Transfermarktu. Ako cijena bude 110 milijuna eura, a RB Leipzig ispod te cijene neće niti doći na razgovor, mogao bi ući i u top 5. U društvo Mbappéa, Haalanda i Viniciusa. U brižno odabrano društvo. Ne vjerujete? Pa, recite jeste li vjerovali svemu ovome dosad? Ili statistici koja kazuje da je među pet najboljih braniča u Ligi prvaka ove sezone? Ili, konačno, činjenici da su Guardiola, Klopp, Potter i Ancelotti njegovo ime podcrtali kao ključni transfer ovoga ljeta? Ako ne vjerujete nama, vjerujte njima. I njihovim novčanicima.

U cijeloj toj zasluženoj gunguli, sjajan su strateški plan osmislili RB Leipzig i Gvardiolov tim, vođen Marjanom Šišićem. Nakon drame tijekom ljeta, usuglasili su se da u novi ugovor stave izlaznu klauzulu koja iznosi 110 milijuna eura, ali ona se aktivira tek na ljeto 2024., nakon Eura. U prijevodu, kada bogati stršljenovi ovoga ljeta počnu napadati Leipzig, može se pretpostaviti da im ta svota neće biti dovoljna. Leipzig ju čuva za ljeto iza.

Zato i jest trener Marco Rose tako samouvjeren kada kaže da Gvardiol ne ide nigdje. Zasad. A ni Gvardiola ne svrbe stopala, jer ili će otići ovoga ljeta za stratosferni iznos, veći od 110 milijuna eura, ili će još godinu dana igrati u Leipzigu, dodatno se razviti, ojačati, povesti hrvatsku obranu na Euru, i onda slavodobitno otići. Ako taj scenarij bude stvaran, konačno, u ljeto 2024. Gvardiol će još uvijek imati samo 22 godine. I cijeli svijet ispred njega. Ili pod njim, kako želite... Taj masterplan doima se iz ove perspektive fantastičnim za sve strane. Ključ je, jasno, to da se Joško s time složi i da ne gubi fokus, da ne postane nestrpljiv.

Budućnost je stigla

No, za tog dečka, i ova je utakmica dokaz, nema brige. On svoj put zna, on ga je davno nacrtao i stavio na zid. Poster snova i sada stoji u sobi u Leipzigu, kao podsjetnik i kao put. Leipzig je na tome treća, možda četvrta postaja. Nakon njega slijedi etabliranje u reprezentaciji te, naposljetku, Premiership kao san. Najjača liga na svijetu. I svakotjedno nadmetanje s najboljima. To je ono što je stajalo u snovima dečka sa Srednjaka.

Doista je divota gledati tog momka kako igra nogomet. Racionalno, ali s rizikom. Svjesnim rizikom. Kako napreduje, i kako se ne plaši, dapače, izazovno mu je ulaziti u duele, progresivne paseve, otići naprijed, čitati igru. Kada smo tijekom Mundijala razgovarali sa Slavenom Bilićem, nedvosmisleno je poručio: "On je taj!". I zaista, Joško Gvardiol više nije "the next big thing in football", on je prezent nogometa. A budućnost koja dolazi otkrit će nam njegova dostignuća. A prema svemu sudeći - ona će postavljati nove standarde.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

Pred nama je najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka, a u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom donosimo sve o toj utakmici. S kime u napadu trebaju krenuti Čačić i Leko? Je li ovo prava pozornica za debi 16-godišnjeg Vuškovića? Odgovaramo na ta pitanja, ali i na sva ostala oko uzbudljivog 23. kola SuperSport HNL.

Linker
10. svibanj 2024 21:13