CROPIX
ŠTO ĆE BITI S KVALIFIKACIJAMA?

OVO JE VIJEST KOJA BI 90 POSTO KLUBOVA MOGLA BACITI NA KOLJENA Uvedu li se 'koronapravila' za Europu, loše bi mogli proći i hrvatski klubovi

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 11. svibanj 2020. 16:43

Korona je poharala sportski svijet, odnosno zgužvala sve papire na kojima je igdje na svijetu postojao nekakav raspored odigravanja natjecanja. Odjednom je u ožujku sve stalo, odjednom se više ništa ne događa, iako se nakon dva mjeseca stvari polako, ali vrlo polako vraćaju u kakvu-takvu normalu.

Nogometaši su se malo zaigrali, možemo slobodno reći. Strka oko novca, TV-prava i sponzorskih ugovora ide na štetu malim klubovima, to je sasvim jasno. Ali, nije to tako samo u ovoj sezoni koja je stala negdje na dvije trećine, već će tako biti i u sljedećoj. Mali klubovi, a takvih je u Europi, realno gledano 90 posto, bolje da ne znaju što im planira napraviti UEFA.

Nizozemski portal VoetbalPrimeur najavljuje da bi se u utorak najkasnije trebala znati sudbina kvalifikacijskog puta za klubove u Ligi prvaka i Europskoj ligi za sljedeću sezonu. Znate ono - prvo, drugo, treće pretkolo, playoff-runda. E, baš toga vrlo vjerojatno biti - neće.

Kako neće? Jednostavno. Pa za to uopće nema vremena. Jer, ako ovu sezonu Lige prvaka planiraju završiti zadnjeg vikenda kolovoza finalom u Istanbulu, kad će pobogu odigrati sva ta silna pretkola? Tko će u njih uopće i po kojem kriteriju biti plasiran, ako se neko nacionalno prvenstvo u međuvremenu poništi ili ne odigra do kraja?

Mali klubovi, dakle 90 posto onih čiji vlasnici nisu "bogati tate" poput Abramovicha, saudijskih i katarskih šeika i prinčeva moglo bit dignuti pravu pobunu. S nestrpljenjem se čekaju odluke krovne nogometne organizacije Starog kontinenta, a najizglednija je sljedeća priča.

Planira se sa skupnim fazama LP i EL početi 20. listopada. To bi teoretski značilo da se kroz rujan i eventualno prvi tjedan listopada mogu organizirati kvalifikacije u ubrzanom ritmu, a nije isključeno ni da će se u svakom pretkolu igrati samo jedna umjesto dvije utakmice, i to na neutralnom terenu.

Ovo potonje jako zgodno, ali i teško izvedivo zvuči, jer... Ako primjerice igraju Hajduk i Gzira United, gdje će biti neutralni teren? U Litvi? Ili možda na Rujevici, Maksimiru ili pak nekom drugom terenu na Malti, a imaju samo dva...

Ono od čega mali klubovi strahuju je da se kompletno "odreže" prvo, a možda čak i drugo pretkolo kvalifikacija, a ni to nije isključeno s obzirom na teški nedostatak vremena. Ipak, nešto se moralo žrtvovati, jer dva su mjeseca, a bit će i koji tjedan više, nepovratno izgubljena. Odabrao se put završavanja aktualne sezone, što znači da će ona iduća itekako patiti. A s njom i velik broj klubova. Malih klubova, a takvih je u Europi 90 posto.

Linker
25. rujan 2023 08:54