ZELJKO HAJDINJAK Cropix
U IŠČEKIVANJU UTORKA

‘Pa kaj bi se mi u Maksimiru trebali braniti od Bugara? Nemoj...! Treba ih nagaziti od prve minute‘

Dvije Dinamove legende o šansama Modrih u uzvratu protiv Ludogoreca na Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. kolovoz 2022. 14:55

Zgodna je ta prednost iz Razgrada. Jedan nije k’o nijedan, znači puno. Svaka pobjeda u gostima u europskim utakmicama je ogroman kapital, onda se na domaćem travnjaku može igrati s puno manje stresa, ne treba se bezglavo juriti, može se suparniku pripremiti nekakva klopka, pa ga definitivno dotući i poslati u povijest.

Kako bi Dinamo trebao zaigrati u Maksimiru protiv Ludogoreca, bi li li trebalo čuvati prednost ili, pak, odmah napasti, Ludogorecu po hitnom postupku “dati po repu”, pokazati Bugarima tko je gazda u plavom domu?

- Što bi trebalo čuvati?

To nas je pitala legenda Dinama, danas 73-godišnji Marijan Čerček...

Pa, prednost od jednog gola...

- Ma daj, tih 2:1? Mi igramo doma, mi smo Dinamo, treba se tak’ i postaviti! U redu, Ludogorec je dobra momčad, imali smo problema s njima u prošlosti, jednom smo ih dobili u osmoj minuti sudačke nadoknade, a pokazali su Bugari da su dobri i u ovoj prvoj utakmici koju su izgubili. Ali, kaj bi se mi u Maksimiru trebali braniti od Bugara? Nemoj...

Čerček baš nije zadovoljan kako igra Čačićev Dinamo. Nije to film koji bi i dalje želio gledati. Hoće on bolje...

- Ovo nije slika Dinama kako bi on stvarno trebao izgledati. Dinamo može puno više, baš puno više. I to već u utorak. Samo se Čačićeva momčad mora postaviti kao - Dinamo! Treba se Bugare “nagaziti” od prve minute, žestokom energijom i ritmom. Pa nek’ se snađu ak’ mogu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Prvih 20-ak minuta

Vratio se u povijest...

- Neću govoriti samo o mojoj generaciji, nego i o onoj iz 1982. godine. Dinamo je u prvih dvadesetak minuta rješavao utakmice. Tak se to dela, povedeš i onda imaš mir. U utorak moramo krenuti jako i Bugarima utjerati strah u kosti.

Kad smo malo pričali o tome tko bi trebao startati u udarnoj postavi, Čerček nam kaže da mu je o tome teško govoriti jer nije s igračima na terenu i svlačionici.

- Gle, trener koji je s igračima 24 sata najbolje sve o njima zna. Mi ovako to možemo gledati sa strane i komentirati, ali to su naši subjektivni dojmovi. Recimo, ja jako volim Brunu Petkovića. Cijenim ga kao igrača. Međutim, to svi vidimo, trenutačno nije u formi. Ja bih u utorak krenuo s Drmićem, njemu bih dao prednost. On je agresivniji igrač i vidim da na svakoj utakmici pokazuje ogromnu želju, baš se trudi.

Ima Čerček još zapažanja...

- Baturina je još dijete, ali i ja sam bio dijete kad sam upao u prvu momčad. Kaj znači da je dijete? Ako pokazuje kvalitetu, a Martin to pokazuje, unutra s njim! Očito je dobar igrač i treba mu dati priliku. E, sad, nisam baš siguran umjesto koga ga staviti, no to je Čačićev problem. I još nekaj bih htio kazati... Imamo dva lijeva beka, Bočkaja i Štefulja, ne treba se izmišljati topla voda. Kupili smo dva lijeva beka i sad se na tu poziciju postavlja igrač kojeg smo kupili da nam igra u vezi!? Bojim se da ne izgubimo Ljubičića u tim lutanjima, bojim se da ga ne upropastimo. To bi trebalo prestati - zaključio je Čerček.

A što kaže još jedan bivši Dinamov veliki igrač, vratar Tomislav Ivković? Za početak nam kaže da Modri imaju jako pozitivan rezultat iz prve utakmice.

- Pobjeda je pobjeda, itekako je značajna jer Dinamo sad u utakmicu može ući opuštenije, jedan moguće primljeni pogodak ne treba ih uvesti u nervozu - kaže Ivković.

Najbolji uvid

Onda “udara” odmah u glavu.

- Dinamo u utorak mora odigrati daleko najbolju utakmicu ove sezone da bi ukupno bio bolji od Ludogoreca! To je jedini recept, nema drugog.

A kaže i kako bi sve to trebalo izgledati...

- Dinamo si ne može dozvoliti nikakvo čekanje! Ja priliku vidim u zadnjoj liniji Ludogoreca. Taj segment bugarske momčad daje nam priliku da ih stisnemo. Ali, ne pojedinačno, nego u bloku. Vidim da se ulaznice dobro prodaju, da bi stadion mogao biti poprilično ispunjen, a to znači da ćemo imati veliku podršku. Ta činjenica govori u prilog mojoj tezi da se Ludogorec od starta mora stisnuti. Samo se takvim pristupom radi prava, pobjednička atmosfera. Od uzvrata u Maksimiru odmah se treba napraviti jednosmjerna ulica, mora se tražiti dominacija.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Nije želio previše govoriti o tome s kakvim bi Čačić sastavom trebao istrčati protiv Ludogoreca.

- Ja znam što bih napravio, ali ja nisam Čačić, on je svaki dan s igračima, on bi to morao najbolje znati. On zna njihovo stanje jer je s njima non-stop. Mi sa strane možemo pametovati i imati svoje ideje, ali trener ima najbolji uvid u stanje svojih igrača, u njihovu formu. No, ako Čačić ima nedoumica mora ih riješiti, mora biti čvrst i odlučan. Možda bi morao napraviti jedan “carski rez”, pa da krene još boljim putem nego do sada. Tu nema sentimenta, igrači su profesionalci, trener je taj koji odlučuje, nema tu mjesta staroj slavi, moraju igrati oni koji su sad u najboljoj formi, ne smije se robovati imenima.

Pozitivno iznenađenje

Nije želio o imenima koji bi se pojavili “carskim rezom”, ali jedno ime je ipak spomenuo.

- Mladi Baturina me jako pozitivno iznenadio. Odigrao je jednu nogometno drsku i bezobraznu utakmicu protiv Ludogoreca u Razgradu, iskočio je njegov karakter, koji me se dojmio. Mlad je, ima još puno prostora za napredak. Talenta ima, pogotovo taj dribling iz prvog koraka kad stvori višak. To mnogi nemaju. No, mora biti s obje noge na zemlji, za sada je još uvijek tata Mate najbolji nogometaš u obitelji - zaključio je Ivković.

ČERČEK: Si videl kak‘ igra Hajduk? Pršte od želje, a mi smo nekako labavi...

Čerček je naglasio kako mu je glupo uspoređivati, ali ipak nije odolio...

- Ne volim to... Ne volim uspoređivati Dinamo i Hajduk. Ali, si videl kak’ igra Hajduk? Kad njih gledam, onda vidim momčad koja izgara na terenu, od prvog do zadnjeg igrača. Pršte od želje i volje, strašno žele pobjedu i daju sve od sebe. A mi igramo nekako labavo. Počnemo nekako slabašno. Čak smo i u Razgradu počeli slabo, imali su Bugari šanse prije nego što smo im dali dva gola.

IVKOVIĆ: Dinamo nema posjed lopte, mora biti bolji u tom segmentu

Priča Ivković da Dinamo ima jedan veliki problem.

- U svim utakmicama do sada posjed lopte je jako problematičan. Dinamo nema posjed lopte, muči se, teško radi pritisak kad ga treba napraviti. Moramo biti puno bolji u posjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 10:58