DENIS LOVROVIC
SADA MOGU ŽALITI

‘Pa mi smo njega pustili za 15 milijuna eura!‘ Englezi u totalnoj nevjerici gledaju što radi sjajni Hrvat

Otkako je u ljeto 2018. godine sletio u Moskvu, ofenzivni veznjak je za CSKA postigao već 27 golova
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 29. listopad 2020. 12:36

"Nije baš da su mi ljudi prilazili i tražili fotografiranje", nasmijao se Nikola Vlašić kada su ga nakon dolaska na Goodison Park, u ljeto 2017. godine, pitali kakav status uživa u rodnom gradu, "više su to bili komentari iza leđa, u stilu - oh, eno gospodina Messija, glavom i bradom".

Ono što je prije samo tri godine zvučalo kao opor splitski humor, danas se, ako pitate navijače Evertona, čita skoro kao Nostradamusovo proročanstvo, jer messijevski repertoar Vlašićevih poteza i golova naočigled raste. I sve više peče i boli plavi dio Liverpoola. Jutro nakon što je ugradio dva spektakularna gola u pobjedu CSKA protiv Arsenala iz Tule (5-1), navijački forumi "toffeesa" bili su zatrpani lamentacijama neutješnih fanova. "Ne mogu prežaliti što smo prodali Vlašića i Lookmana", piše jedan navijač. "Gdje su bile oči Marcu Silvi kada ga je pustio za 15 milijuna eura", pita drugi. "Važno da smo zadržali Cenka Tosuna i Bolasieja. Uvijek smo znali prepoznati klasu", ironizira treći.

image
ALEX CAPARROS

Nakon stanke prouzročene koronakrizom, Nikola Vlašić vratio se na teren igrajući najbolji nogomet u karijeri. S dva gola i asistencijom u ponedjeljak je pogurao "armejce" na drugo mjesto ruske Premier lige i zaslužio epitet igrača kola. Sa šest golova u prvenstvu, 23-godišnjak trenutačno dijeli drugo mjesto na ljestvici strijelaca, a s prosječnom ocjenom 7,79 Vlašić je, prema portalu whoscored.com, drugi najbolji igrač lige, iza Wandersona Maciela, krilnog napadača Krasnodara.

Još impresivnije izgleda Vlašićev učinak na većoj mapi. Otkako je u ljeto 2018. godine sletio u Moskvu, ofenzivni veznjak je za CSKA postigao već 27 golova, i na vječnoj golgeterskoj ljestvici tako preskočio Daniela Carvalha (26 golova), a tim tempom brzo će u retrovizoru ostaviti i druge važne legionare poput Keisukea Honde (28 golova), Tomasa Necida (30) i Miloša Krasića (32). Kako je uvjerljivo Vlašić izletio iz startnog bloka, gotovo da možemo pitati - spavaš li mirno Ivice Oliću? Legendarni napadač hrvatske reprezentacije svoje je rusko poglavlje karijere zaključio s 44 gola u crveno-plavom dresu.

image
STRINGER

Putanju Vlašićeve forme vjerno prati cjenovna krivulja. Nakon zatvaranja ruske tržnice, transfermarkt je korigirao cijenu hrvatskog reprezentativca, i on sada službeno vrijedi 25 milijuna eura, ali Moskovljani znaju da će na licitaciji sljedećeg ljeta lako preskočiti granicu od 30 milijuna eura. Drugim riječima, Vlašić će srušiti transferni rekord Aleksandra Golovina, koji je prije dvije sezone iz CSKA otišao u Monaco za 30 milijuna eura.

"CSKA danas, to je Vlašić i desetorica ostalih", ne štedi na komplimentima Sovjetski sport dan nakon nove velike predstave igrača. Prema prokušanoj ruskoj recepturi, usput ga diskretno predlažu za beatifikaciju, nazivajući ga "Nikola čudotvorac". Da bi prijedlog prošao, Vlašić će morati učiniti sljedeći iskorak u karijeri. Vrijeme je za prvi trofej u karijeri, a bilo bi prikladno da ga Vlašić osvoji u Rusiji, gdje je igrački eksplodirao. Već sljedeće sezone ostat će bez prilike da to učini, jer ruska liga mu postaje pretijesna...

Linker
13. travanj 2024 15:04