REUTERS/Michael Dalder
SPEKTAKL U MADRIDU

PO ČUDO NA BERNABEU! U NJEMAČKOJ UVJERENI DA BAYERN MOŽE U FINALE Traži se Juventusov poučak - bitku smo izgubili, ali rat još nije gotov!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. svibanj 2018. 16:58

Juventusov poučak! To treba Bayernu, pobjeda od 3:1 na Santiago Bernabeuu vodi Nijemce u finale Lige prvaka. Naravno, bit će dovoljno i 2:0... Lako je, naravno, tako nešto željeti, treba to i ostvariti. Teško je vjerovati da će se Kraljevski klub opet dovesti u onu situaciju u koju se doveo protiv Allegrijeve momčadi u četvrtfinalu, sigurno su nešto naučili.

- Bitku smo izgubili, ali rat još nije gotov!

To je rečenica Francka Riberyja nakon one prve utakmice u Münchenu, u kojoj su Modrić i društvo slavili sa 2:1. Ima li Bayern snage da nakon izgubljene bitke dobije rat? Kako šanse velikog bavarskog kluba vide u Njemačkoj? O tome smo jučer porazgovarali s Josipom Brekalom, sjajnim mladim napadačem Wolfsburga.

- Svi u Bayernu, uključujući i navijače, bili su ljuti i razočarani nakon one prve utakmice u kojoj je Bayern poražen. Iz razloga što svi drže da je momčad Juppa Heynckesa bila bolja. Nitko ne voli poraze kad na terenu izgleda bolje - kaže nam u uvodu Brekalo.

Ipak, priča nam kako ne samo igrači, već i navijači vjeruju da Bavarci mogu u finale. I to ne samo navijači Bayerna, već i ostali u Njemačkoj.

Pobjednički gard

- Vjeruju, baš jako vjeruju da će Bayern igrati veliko finale u Kijevu. Razumljivo je to vjerovanje, jer prednost Reala nije velika. Radi se samo o jednom pogotku razlike. Istina, Bayernu nije dovoljno 1:0, ali radi se o momčadi koja može bez problema zabiti više pogodaka na strani, bez obzira o kome se radilo.

Brekalo misli da je Bayern u prvoj utakmici u Münchenu pokazao da se može nositi s Realom.

- Rekao bih da je onu prvu utakmicu Real dobio zahvaljujući tom svom pobjedničkom gardu, toj navici da su najbolji u tim odlučnim utakmicama Lige prvaka. Imaju to neizmjerno iskustvo u europskim okršajima ‘biti ili ne biti’. Postigli su dva pogotka, da se tako izrazim, vrlo jednostavno. Po meni, oni su ipak jednom nogom u finalu, bez obzira na to što u Njemačkoj vjeruju da Bavarci sve mogu preokrenuti.

MAINZ, GERMANY - FEBRUARY 23: Josip Brekalo of Wolfsburg celebrates the first goal for his team with Yunus Malli of Wolfsburg and Daniel Didavi of Wolfsburg during the Bundesliga match between 1. FSV Mainz 05 and VfL Wolfsburg at Opel Arena on February 23, 2018 in Mainz, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Josip Brekalo

Sasvim drukčije

Zanimalo nas je kako Brekalo vidi današnji Bayern? U Bundesligi uvjerljivo osvajaju, brzo se odvoje od suparnika, izgledaju iznimno dominantno, ali što im nedostaje da takvu superiornost okrune i u Europi? Naravno, nekad jesu, bili su na krovu Europe, ali ovoga puta se čini da će to biti dosta teško...

- Nije lako osvojiti Ligu prvaka. To je posve drukčije natjecanje od onog koje se zove nacionalno prvenstvo, to se zaista ne može upoređivati. Jest, Bayern je dominantan u Bundesligi, ali zar Barcelona nije isto tako dominatna u Primeri? Ili Manchester City u Premiershipu? Ili PSG u Lique 1? Dakle, tri kluba osim Bayerna, koji tako superiorno marširaju svojim nacionalnim prvenstvima i koji su osvojili naslove prvaka, nisu stigli do polufinala Lige prvaka! Samo je Bayern uspio. U Ligi prvaka igraju mnoge moćne, jake momčadi, koje nužno ne trebaju biti lideri liga Petica. To su primjeri Reala, Liverpoola, Rome... Možemo ustvrditi da je Bayern zapravo ostao posljednji ‘liderski Mohikanac’. To što netko dominira u svojem prvenstvu, ne znači da će dominirati u Ligi prvaka.

Reuters, sn ilustracija

Onda nam je kazao jedno vrlo zanimljivo promišljanje...

- Mislim da je ta generacija Bayerna, koju predvode Robben i Ribery, dala svoje! Osvajala je stalno Bundesligu, osvojila je Ligu prvaka, idu godine... Recimo, kad već govorimo o Robbenu i Riberyju, nekad su svaki zabijali po sezoni 25 pogodaka, sad skupa ne mogu toliko, zabijaju mnogo manje. Budimo realni, godine čine svoje. Više nisu toliko moćni kao što su bili prije, što je naravno logično. Jest, u Njemačkoj Bayern dominira, ali pitanje je može li se ova generacija opet popeti na krov Europe. Naravno, u nogometu je sve moguće, možda danas navečer sve ovo što pričam sada neće biti točno, možda Bayern prođe dalje. Inače, kad već pričamo o Bayernu, on će i nadalje dominirati u Njemačkoj.

Navijač Reala

Kad se radi o večerašnjoj utakmici, Josip Brekalo će zaključiti...

- Ja sam navijač Reala! Iz vrlo jednostavnog razloga. U dresu Kraljeva igraju Luka Modrić i Mateo Kovačić. Zato mi je Real u ovom trenutku draži. U Bayernu sada nema Hrvata. Dok su u Bayernu igrali Ivica Olić, Danijel Pranjić i Mario Mandžukić, onda mi je bilo drago što osvajaju i pobjeđuju.

Linker
05. svibanj 2024 03:20