Ronald Gorsic / CROPIX
TRADICIJA NA STRANI MODRIH

PODATAK KOJEG U MAKSIMIRU TREBAJU IMATI NA UMU Samo rijetki nisu uspjeli prezimiti u Europi nakon sjajnog otvaranja, ali i Dinamo je jedan od tih

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. rujan 2019. 11:17

Dinamo je pobjedom protiv Atalante otvorio svoju sedmu pustolovinu u skupinama Lige prvaka i tako si bitno povećao šanse za prezimljavanjem u Europi. Prva dva mjesta vode u osminu finala elitnog natjecanja, treće u šesnaestinu finala Europske lige. Za hrvatskog prvaka definitivno bi bio sjajan uspjeh kada bi u veljači 2020. nastavio natjecanje u Europi, posebno kada bi to učinio u Ligi prvaka.

Ima na čemu učiti

U ždrijeb ovosezonskih skupina Dinamo je ušao kao treći nositelj. Od sezone 2003./04., otkad je sustav Lige prvaka isti kao danas, prvi i drugi nositelji iz ždrijeba najčešće su se probijali u nokaut rundu LP, 112 puta prvi, 86 puta drugi, i tradicijski bi, dakle, u osminu finala iz skupine C ove sezone trebali proći Manchester City i Šahtar. U nokaut fazu dosad se probilo 40 trećih nositelja, što bi otprilike značilo da je svaki treći uspio doći do jednog od prva dva mjesta u skupini. Najčešće su Dinamovi prethodnici među trećim nositeljima zauzimali treće mjesto u skupini i selili se u Kup UEFA, kasnije u Europsku ligu, no ta je brojka poprilično izjednačena s onima koji su osvojili prvo ili drugo mjesto, te s onima koji su se posljednjim mjestom oprostili od Europe.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

No Dinamova pobjeda u 1. kolu otvara zanimljiv statistički podatak. Od 194 momčadi u posljednjih 16 godina koje su skupinu otvorile trijumfom, njih je čak 76 % prošlo u osminu finala Lige prvaka! Treće mjesto na kraju je zauzelo 37 takvih momčadi, dakle 19 posto plasiralo ih se u današnju Europsku ligu. Prezimilo ih Europi nije samo deset, mizernih pet posto klubova. Dinamo ima na čemu učiti, jer je upravo on jedna od momčadi kojoj se to dogodilo. Svladali su Modri 2015. u Maksimiru Arsenal u 1. kolu skupine F i nakon toga nanizali pet uzastopnih poraza. Dinamo je završio na začelju s tri boda, šest manje od trećeg Olympiacosa i drugog Arsenala.

Gledajući učinak klubova iz određenih država, i tu brojke idu u korist Manchester Cityja. Od dosadašnja 84 engleska predstavnika u skupinama Lige prvaka, njih čak 66 probilo se u nokaut fazu tog natjecanja. Talijani su nešto slabiji (50 od 74), Ukrajinci osjetno slabiji (7 od 29), a Hrvati sa svojim postotkom među najneuspješnijim državama koje su imale svoje klubove u skupinama LP. Dinamo je pokušao šest puta i nije uspio, tako da je Hajduk, sudionik elite u sezoni 1993./94., jedini hrvatski klub koji je uspješno prošao skupinu. Ima i neuspješnijih od Hrvatske, Austrijanci nisu nijednom dohvatili nokaut rundu LP u sedam dosadašnjih pokušaja, Rumunji u čak 12, dok su Belgijci prošli tek jednom, a 23 puta su igrali u skupini.

Linker
01. svibanj 2024 09:42