JAVIER SORIANO Afp
ČUDO U MADRIDU

Pogledajte povijesni, nevjerojatni preokret! City je u 90. minuti bio u finalu, a onda se dogodio - Real

Real Madrid i Luka Modrić finalisti su Lige prvaka, s 3:1 svladali su Man. City na Santiago Bernabeuu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. svibanj 2022. 23:56

REAL MADRID - MAN. CITY 3:1 (Rodrygo 90', 90'+1', Benzema 95' p. / Mahrez 73')

(rezultat prvoga susreta 3:4)

REAL MADRID (4-3-3): Courtois - Carvajal, Militao (od 115. Vallejo), Nacho, Mendy - Modrić (od 75. Camavinga), Casemiro (od 75. Asensio), Kroos (od 68. Rodrygo) - Valverde, Benzema (od 104. Ceballos), Vinicius (od 115. Lucas Vazquez)

MAN. CITY (4-3-3): Ederson - Walker (od 72. Zinčenko), Dias, Laporte, Cancelo - B. Silva, Rodri (od 99. Sterling), De Bruyne (od 72. Gundogan) - Mahrez (od 85. Fernandinho), G. Jesus (od 78. Grealish), Foden

MADRID - stadion Santiago Bernabeu. Sudac: Daniele Orsato (Italija)


Riyad Mahrez spremio se spustiti zastor na Cityjev polufinalni okršaj s Realom kada je u 73. minuti projektilom s desetak metara probušio Courtoisa, ali netom prije odjavne špice jedan se neočekivani kandidat ogrnuo plaštom superheroja, uzurpirao kadar i pokvario zabavu Pepu Guardioli.

Rodrygo je ušao s klupe i za dvije minute postigao dva pogotka te svojoj momčadi osigurao produžetak, a onda mu je u pomoć priskočio Karim Benzema. Izborio je jedanaesterac, s bijele točke pogodio za 3-1 i povukao Real prema finalu u kojem će, kao i 2018. godine, igrati s Liverpoolom.

MAHREZOV SJAJAN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Rodrygovo ruganje

Nakon što je u osmini finala okrenuo minus protiv PSG-a, pa u sljedećoj rundi u sličnom raspletu preživio Chelsea, činilo se da je Real Madrid ispucao kreditni bonus za ovu sezonu, ali Ancelottijevu mačku s devet života očito nikad ne možete prekrižiti. U Madridu smo vidjeli najluđi od svih preokreta, City je vodio 1-0 i držao domaćina na konopcima kada se ukazao Rodrygo i niotkud utrpao dva komada.

RODRYGOV POGODAK ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

Začas je nebitan postao Viniciusov promašaj s početka nastavka kada je Real Madrid blickrigom u tri munjevita poteza osvojio teren, a Carvajal u završnoj sekvenci akcije na pladnju servirao loptu Viniciusu. Cijelu sezonu mladi Brazilac ovakve šanse žmirećki posprema u mreže, ali sada je nespretno natrčao na loptu i s ruba peterca je promašio okvir gola. Manchester City je čudom preživio egzekuciju, ustao s poda, otresao prašinu s revera i zabio.

image
JAVIER SORIANO Afp

U 73. minuti je Riyad Mahrez dočekao svoju priliku. Tečnu su kontru razvili "građani", a Alžirac se na koncu iskupio za promašaje iz prve utakmice. S 12 metara iskosa silovito je zakucao loptu u bliži kut i poveo svoju momčad prema drugom finalu platinastog Uefina natjecanja u dvije godine. Barem dok im se Rodrygo nije narugao…

RODRYGOV POGODAK ZA PREOKRET POGLEDAJTE OVDJE.

Ako se prva utakmica na Etihadu rano otela kontroli i prerasla u golgeterski festival, uzvrat je bio napet i uzbudljiv, ali ipak daleko manje sadržajan. Obje su momčadi u meč utrčale spuštenog garda, s jasnom napadačkom ambicijom, ali strijelci nisu bili u osobitoj formi. Karim Benzema je u sezoni života odgurao "kraljevski klub" do La Lige i polufinala Lige prvaka ugradivši u Realove pobjede čak 42 gola, no protiv Cityja nikako nije mogao naštimati ciljnike. U prvih dvadesetak minuta imao je dvije prilike, jednu je loptu glavom s desetak metara neometan poslao preko gola, a na drugu je natrčao nogom i lansirao je na tribinu.

image

Real protiv Cityja

SOFASCORE Sofascore

Magična europska noć

Man. City je u prvom poluvremenu pretrčao pet kilometara više od Modrića i društva, imao je i više udaraca u okvir, ali u kritičnim trenucima na Realovom golu se u koži superheroja pojavljivao Thibaut Courtois. Spektakularno je belgijski vratar skinuo zicer Bernardu Silvi, udaraca upućen sa 7-8 metara, a kasnije je prepoznao i Fodenovu namjeru da ga iznenadi s dvadesetak metara. "Žabicu" mladog engleskog napadača krajnjim je naporom skrenuo u korner…

BENZEMIN POGODAK S BIJELE TOČKE POGLEDAJTE OVDJE.

Carlo Ancelotti je imao jasan plan. Htio je zauzdati utakmicu tako da ne odluta u pravcu revolveraškog obračuna s Etihada. Zato je dvoboj započeo s Valverdeom i rombom u veznom redu. Real Madrid je nakon toga očekivano opasnije djelovao s lijeve strane s koje se spuštao Vinicius, nego sa suprotnog krila gdje branič Carvajal nije imao odgovarajućeg suradnika. Vinicius je na trenutke bio iskričav, električan, raspoložen za jurnjavu, ali nije mogao pobjeći supersoničnom Kyleu Walkeru. Zbrisao mu je jednom, na startu drugog poluvremena kada je promašio veliku priliku, ali onda mu je u pomoć utrčao vršnjak i bitno manje razvikan sunarodnjak pobrinuvši se za još jednu magičnu europsku noć na Santiago Bernabeu stadionu.

image
JAVIER SORIANO Afp


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE, REAL I LUKA MODRIĆ IDU U FINALE LIGE PRVAKA!

120' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade, tri minute za Guardiolu i City da mogu doći do lutrije jedanaesteraca.

115' - Izlaze Vinicius i Eder Militao, posljednje minute odigrat će Lucas Vazquez i Jesus Vallejo.

114' - Novi bolovi kod Edera Militaa, sada pak samostalno izlazi s terena. Evo, i Vinicius se drži za stopala, sve je više ozlijeđenih kod Reala. Ili 'ozlijeđenih'?

113' - Zinčenko nepotrebno ruši Rodryga pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

108' - Leži Eder Militao neko vrijeme na travnjaku, pokazuje da ga bole prepone. Opet liječnici imaju pune ruke posla, dok Foden moli brazilskog braniča da se samostalno skloni s terena. Orsato daje do znanja da će nadoknaditi vrijeme.

106' - Gotove su brzinske masaže umornih mišića nogometaša obiju momčadi, još je 15 minuta pred njima koje će odlučiti drugoga finalista Lige prvaka. Ancelotti i Guardiola dali su posljednje uputa svojim trupama.

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA

image
JAVIER SORIANO Afp

105' - Što je sada skinuo čudotvorac Courtois! Fodenov udarac glavom iščupao je iz 'male mrežice', a nakon toga natrčali Fernandinho s dva metra ne uspijeva poentirati! Mnogo sreće za Real, ali mora se pohvaliti novo sjajno izdanje Realove 'jedinice'.

104' - Izlazi Karim Benzema uz 'standing ovation' prepunog Bernabeua, zamijenit će ga Dani Ceballos.

101' - Sterling je školski 'počistio' Rodryga te je požutio i on. Leži Rodrygo na travnjaku te mu se ukazuje pomoć.

99' - Ušao je (tek sad) i Raheem Sterling umjesto Rodrija.

image
JAVIER SORIANO Afp

95' - GOOOL! Benzema šalje loptu jednu, Edersona u drugu stranu, i Real vodi 3:1! Šou u Madridu!!!

BENZEMIN POGODAK S BIJELE TOČKE POGLEDAJTE OVDJE.

93' - JEDANAESTERAC ZA REAL! Karim Benzema pao je u duelu s Rubenom Diasom i talijanski sudac Orsato odmah je pokazao na bijelu točku! Tko je prvi došao do lopte, Benzema ili Dias, to će biti predmet za sudačku ekspertnu analizu.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

92' - I odmah prilika Reala - Vinicius šalje povratnu Benzemi na vrh šesnaesterca, a udarac francuskog napadača uz manje poteškoće uspijeva amortizirati Ederson!

91' - Starta prvi produžetak. Čeka nas još mnogo dramatičnih trenutaka, zasigurno.

image

Rodrygo

GABRIEL BOUYS Afp

KRAJ REGULARNOGA DIJELA UTAKMICE! IDE SE U PRODUŽETKE...

90'+6' - Valverde ruši Fernandinha i dobiva žuti karton.

90'+1' - GOOOL! Carvajal je prvo zakomplicirao jednu izglednu situaciju, da bi potom ispravio grešku i idealno ubacio za junaka Rodryga koji nebeski visoko skače, a njegov udarac glavom završava u mreži uz nevjericu svih igrača Cityja... kakav preokret u samo dvije minute!

RODRYGOV POGODAK ZA PREOKRET POGLEDAJTE OVDJE.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

image
JAVIER SORIANO Afp

90' - GOOOL! Carvajal je u prethodnoj akciji promašio šansu i činilo se da je to jedna od posljednjih prigoda... No, u nastavku nakon Camavingine duge lopte Benzema pronalazi Rodryga koji se ubacuje iz drugoga plana i pogađa za 1:1!

RODRYGOV POGODAK ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

87' - Dvije velike solo-akcije i šanse Jacka Grealisha! Potpuno je slomio Realovu obranu - u prvom je navratu tražio Fodena na drugoj vratnici, a Mendy očistio s gol-linije, da bi u drugom pokušaju lijepo gađao suprotan kut koji je Courtois jedva u padu skrenuo nogom u korner!

GREALISHOVU PRIGODU KOJU JE MENDY OČISTIO S GOL-LINIJE POGLEDAJTE OVDJE.

86' - Strašan i silovit Cancelov šut izvana fantastično brani Courtois!

85' - Ulazi dugogodišnji kapetan Fernandinho umjesto strijelca Riyada Mahreza.

84' - Eder Militao je 'počistio' Grealisha i opravdano dobio žuti karton.

82' - Benzemaaaa, kako mu malo treba! Pobjegao je posljednjoj liniji Cityjeve obrane i šutirao iz dobre situacije, a Ederson skida taj zicer! Ipak, pokazalo se da je obrana Guardiolinih trupa gotovo pa nepogrešiva u ovom polufinalu jer je Benzema upao u njihovu ofsajd-zamku.

78' - Ušao je sada i Jack Grealish, na klupu će Gabriel Jesus.

75' - Dvostruku zamjenu napravio je Ancelotti. Umjesto Luke Modrića i Casemira ulaze Eduardo Camavinga i Marco Asensio.

image
JAVIER SORIANO Afp

73' - GOOOL! Friški dvojac - Zinčenko i Gundogan - zakuhao je akciju, a onda je pola posla napravio Bernardo Silva... Navukao je na sebe trojicu igrača Reala te zatim odigrao idealno za Mahreza koji iskorištava statičnost Mendyja i loše postavljanje Courtoisa - pogađa u bliži kut, u same rašlje za 1:0 Građana!

MAHREZOV SJAJAN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

72' - Dvostruka izmjena kod Cityja, jedna je očekivana - Zinčenko za Walkera - a druga vrlo neočekivana: Kevina de Bruynea zamijenit će Ilkay Gundogan. Zašto baš de Bruyne izlazi, to zna samo španjolski strateg...

70' - Opet je na travnjaku Kyle Walker nakon tko zna kojeg po redu duela s Viniciusom. Grčevi su prejaki te ga sada na nosilima iznose s terena. Guardiola je već pripremio zamjene.

68' - Prvi potez povlači Carlo Ancelotti. Ući će Rodrygo umjesto Tonija Kroosa.

65' - Carvajal je 'požutio' zbog grubog starta na stopalo Kevina de Bruynea.

62' - I evo, kao da ga je izmorio Vinicius - ne može Kyle Walker nastaviti! Ionako je zaigrao nedovoljno zaliječen, dao je sve od sebe, ali jednostavno više ne ide. Trenutno stoji pokraj terena i izgleda kao da bi se zapravo i mogao vratiti u igru... Želja je, čini se, jača od mogućnosti.

60' - Strahovito je opasan ovaj Vinicius! Ponovno je prošao lijevom stranom kao brzi vlak, jedva ga je sustigao Walker, no oko sebe nije imao nikoga od bijelih dresova... Braniči Cityja odrađuju lavovski posao.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

55' - Casemiro je majstorski iz teške situacije pronašao Viniciusa u šesnaestercu, ali Brazilac se nije najbolje snašao, nadmudrio ga je Ruben Dias.

52' - Što se tu sad sve izdogađalo... Prvo je Vinicius bio u prilici, no okružen braničima Cityja odlučio je sačuvati posjed. Zatim je podigao pogled i vidio Modrića na rubu šesnaesterca, proigrao ga, a Luka je nepotrebnim štopanjem zakomplicirao, da bi potom neočekivano opalio ljevicom - ravno u Edersona! Ipak, vrataru Građana lopta ispada iz ruku te opet dolazi do gužve koju nekako uspijevaju raščistiti braniči Cityja... Drama u Madridu!

image
GABRIEL BOUYS Afp

46' - Najveća šansa na utakmici u šestoj sekundi nastavka! Krenuli su s centra Kraljevi, odmah je lopta došla do Carvajala na desnoj strani koji šalje prizeman centaršut na drugu vratnicu, Benzema ga je propustio jer je imao Walkera na leđima, a Vinicius se ubacuje iz drugoga plana i promašuje čitav gol! Ljut je Guardiola kao ris, ne može vjerovati kako su naivno ispali njegovi nogometaši...

46' - Vraćamo se na Bernabeu. Nema promjena u sastavima.

image
PAUL ELLIS Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vrlo izbalansiranu utakmicu gledamo u Madridu, posjed lopte je praktički 50 % - 50 %, no u prilikama je Real ipak donekle konkretniji. City se u nekim trenucima povukao i vrebao iz kontranapada, dok su s druge strane prijetili Vinicius i Benzema. Građani i dalje drže 4:3 iz prvoga susreta, morat će Ancelotti zaigrati agresivnije u nastavku.

image
JAVIER SORIANO Afp

45'+2' - Odbio se De Bruyneov pokušaj izvana u novi korner i bit će to sve od prvoga dijela. Orsato šalje igrače na predah.

45'+1' - Zagužvalo se u šesnaestercu Cityja, Modrić se zagradio i sačuvao loptu, zatim uposlio Mendyja koji centrira za Casemira, a Laporte mu u posljednji trenutak skida s glave!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Ovo su čekali u Realu! Benzema se odjednom našao iza posljednje linije Građana i šutirao s desetak metara iskosa, prohujao je njegov udarac malo iznad grede! Ali ne bi bio ni priznat njegov eventualni zgoditak jer je prethodno bio u zaleđu.

40' - Foden je sjajno opalio iz daljine, a Courtois opet spremno obranio.

Nova kontra na suprotnoj polovici, brzonogi Vinicius sjurio se u šesnaesterac, još ga jednom pravovremeno sustiže Walker!

37' - Sijevnula je kontra na drugoj strani, Vinicius je bio u punoj brzini i Walker ga je srušio s leđa, a Orsato iz nekog razloga nije svirao faul. Počašćen je talijanski sudac zaglušujućim koncertom zvižduka s tribina Bernabeua...

image
GABRIEL BOUYS Afp

36' - Isprobali su svoj udarac Mahrez i Foden, oba puta blokirali su Realovi braniči.

33' - Casemiro se lakše ozlijedio u jednome duelu i odmah je Camavinga poslan na zagrijavanje. Ipak, stisnut će zube Brazilac i nastaviti.

27' - Dobro je gađao Kroos iz tog slobodnjaka, a od nekoga iz živog zida odbilo se u korner.

26' - Rodrigo ruši Viniciusa u zoni udarca! Izvest će to Toni Kroos...

23' - Prebacuje City u višu brzinu! Sveprisutni Bernardo Silva i Kevin de Bruyne otvorili su prostor za Gabriela Jesusa čiji opasan udarac s ruba šesnaesterca odlazi tik uz spoj grede i vratnice!

image
JAVIER SORIANO Afp

20' - Strašna šansa za City! Nakon velike pogreške Edera Militaa, pobjegao je Bernardo Silva obrani Reala i sjurio se prema Courtoisu, Casemiro ga nije stigao i opalio je silovito Portugalac iskosa, a belgijski vratar čudesno intervenira! Klasa je taj Belgijac...

COURTOISOVU VELIKU OBRANU POGLEDAJTE OVDJE.

image
JAVIER SORIANO Afp

18' - Čak četvorica braniča stajala su oko Benzeme kada je primio loptu, odbilo se to zatim do Viniciusa koji se ubacio iz drugoga plana, no njegov pokušaj ljevicom nije bio precizan. Zasad je Real bolji.

15' - De Bruyneov pokušaj izvana lakoćom hvata Courtois, čisto da i on osjeti loptu.

12' - Valverde šalje izvrsnu loptu Benzemi koji s desetak metara šalje preko gola. Još nije u pravom štimungu francuski napadač...

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

7' - Casemiro ruši De Bruynea s leđa objema nogama... Orsato nije htio pokazati žuti karton u ovako ranoj fazi utakmice.

Ali zagužvalo se pored talijanskoga suca! Modrić je došao smirivati situaciju i Laporte ga je prvo odgurnuo šakom u prsa, da bi mu se Luka unio u facu... Na to je španjolski branič u potpunosti izgubio kompas i dlanom opalio hrvatskog kapetana po licu! Burno je, naravno, reagirao i Luka pa su obojica dobili po žuti karton. Tenzije su velike jer su, razumije se, i ulozi ogromni...

CIJELU SITUACIJU POGLEDAJTE OVDJE.

6' - Ovo je bilo na rubu tragikomičnoga gafa! Ederson se zaigrao pred golom i Vinicius ga je zamalo stigao - vratar Cityja je u posljednji trenutak ispucao!

4' - I velika šansa za Real već na samome startu! Carvajal je sjajnim centaršutom pronašao Benzemu koji sa šest-sedam metara tuče glavom - malo iznad grede!

21.00: Počela je utakmica na Santiago Bernabeuu! Glavni će djelitelj pravde biti 46-godišnji Daniele Orsato iz Italije.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
image
JAVIER SORIANO Afp


UEFA je potvrdila sastave Reala i Manchester Cityja - Ancelotti i Guardiola imaju po jedno pojačanje u odnosu na prvu utakmicu: Realu se vratio Casemiro, a Manchester Cityju Kyle Walker. Novi su i Valverde kod domaćina, odnosno Cancelo kod gostiju.

image

Kyle Walker večeras igra od prve minute

IRH Dppi Via Afp

Navijači Reala okupljaju se ispred Santiago Bernabeua s jasnom porukom - pobjeda i osvajanje Lige prvaka.

image

Navijači Reala prije utakmice

PAUL ELLIS Afp

image

Navijači Reala prije utakmice

PAUL ELLIS Afp

image

Navijači Reala prije utakmice

PAUL ELLIS Afp

Španjolska Marca je više od dva i pol sata prije početka utakmice objavila potencijalne sastave obje momčadi. Ono što je jako važno za sve navijače Real Madrida je činjenica da se u prvu momčad vratio Casemiro. On je propustio prvu utakmicu protiv Manchester Cityja, a sada će igrati važnu ulogu u veznom redu 'Kraljevskog kluba' kao defenzivni osigurač za Luku Modrića i Tonija Kroosa.

Što se ostalih stvari u sastavima tiče, nema većih iznenađenja - u odnosu na prvu utakmicu u Realu bi u obrani trebao biti Nacho umjesto Alabe, a umjesto Rodryga trebao bi startati Valverde. Što se momčadi Pepa Guardiole tiče, u odnosu na prvu utakmicu večeras bi u sastavu trebali biti Walker i Cancelo umjesto Stonesa i Zinčenka.


Linker
03. svibanj 2024 20:22