FRANCK FIFE/AFP
Obilježile ga kontroverze

‘Pokušao je skočiti kroz prozor! Nema utakmice koju nije zabrljao‘ Tko je sudac koji je izazvao kaos?

‘Cijela mu je karijera ispunjena crnilom. Možda je imao talent, ali trebao je izabrati drugu profesiju‘
Piše: SNObjavljeno: 09. prosinac 2020. 10:15

Tko je zapravo rumunjski sudac Sebastian Coltescu koji je rasistički uvrijedio nogometaša Istanbul Basaksehira Pierrea Weba u utakmici Lige prvaka protiv PSG-a i izazvao prekid na Parku prinčeva?

Riječ je o sucu kojem kontroverza tijekom sudačke karijere nije bila strana, budući je i ranije znao imati odluke nakon kojih se podizala prašina. Coltescuu je utakmica PSG-a i Istanbula trebala biti posljednja u europskoj karijeri, a prije samo dva tjedna napravio je kaos u u utakmici Gaz Metana i Steaue. Nakon tog susreta je bivši sudac i direktor Vasluija Adrian Porumboiu za njega rekao: 'Cijela mu je karijera ispunjena crnilom. Možda je nekad imao talent, ali trebao je izabrati drugu profesiju, glazbu ili ples. Kao sudac morate biti nepristrani, a ne postoji utakmica u kojoj on nije imao direktan utjecaj na rezultat."

image
FRANCK FIFE/AFP

Vlasnik Steaue Gigi Becali je pak 2015. godine tražio javno da se Coltescua isključi iz sudačke organizacije nakon kontroverznih odluka u susretu protiv Astre.

"Treba ga izbaciti, ja bih bio bolji sudac od njega", rekao je tada Becali.

Coltescu je kažnjen 2007. godine premještanjem u niželigaški rang zbog spornih odluka, a nakon najnovijeg skandala nema sumnje da je sudačka karijera ovog 43-godišnjaka završena.

Sudac se navodno ovako pravdao:

"Negru na rumunjskom znači crn. Ja nisam rasist."

Kopa se prljavo rublje diljem svijeta, pa su tako mediji iskopali da se nesretni sudac pokušao ubiti 2008. godine.

"Nazvao sam obitelj i rekao im da ostanu mirni, ali ipak su došli kod mene i provalili u stan. Došli su i policija i hitna pomoć i vatrogasci, onda sam se razljutio i otišao na prozor. Rekao sam im da ne želim publiku i zatim su otišli", ispričao je svojedobno zbivanja te mračne večeri Coltescu rumunjskim medijima.

Navodno se htio ubiti jer je godinu dana ranije od prvoligaškog degradiran u niželigaškog suca.

image
AFP

Možda to ima veze i s njegovom nepotkupljivošću, jer, otkrivaju drugi dužnosnici, bilo je nemoguće kod njega utjecati na "pošteno suđenje".

"Pokušali smo ga potkupiti, ali nismo mogli. To je poznata stvar u našem poslu, znamo sve suce, a neke od njih i financiramo", otkrio je jedan dužnosnik.

Neki za njega govore da je pogriješio u izboru:

"Možda ima talent, ali trebao je odabrati drugu profesiju", poručio je njegov kolega Adrian Porumboiu, bivši sudac.

Linker
19. travanj 2024 09:57