TIZIANA FABI/AFP/PROFIMEDIA Tiziana Fabi/Afp/Profimedia
LUKIN TRENER OTKRIVA

‘Posebnu ulogu u Modrićevom uspjehu ima supruga, reći ću zašto. A evo do kad će moći izdržavati ove napore...‘

Kondicijski trener hrvatskog nogometnog genijalca koji sa zvijezdom madridskog Reala radi već šest godina
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. travanj 2022. 18:58

Iako će sam za sebe skromno reći "ja sam tek mali kotačić, samo jedna od tisuću puzzlei zaslužnih za uspjeh Luke Modrića", jasno je da su zasluge 48-godišnjeg stručnjaka doc. dr. sc. Vlatka Vučetića s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za dugovječnost hrvatskog kapetana na najvišoj razini ipak nešto malo veće. Točnije, nešto puno veće...

- Nismo se čuli u srijedu ujutro, ali poslao sam mu plan, kao što mu ga šaljem svaki dan, preporuke za oporavak. Plan za Game day + 1, dakle za dan nakon utakmice, je dvadesetak minuta kardiovaskularnog treninga, bicikl, plivanje ili lagana šetnja, aerobni rad na intenzitetu od 50-60 posto opterećenja, da krv prokola. Uz to još desetak minuta rada s gumama, koje su naša "specijalka" i to je to - objašnjava Modrićev kondicijski trener koji sa zvijezdom Real Madrida radi već šest godina.

image
Privatna arhiva

Kako ste vidjeli Modrićevu predstavu protiv Chelseaja?

- Na početku utakmice nije bilo briljantno zasigurno i zbog toga što je Chelsea moćno ušao u dvoboj. No potom je sve došlo na svoje i mislim da je odradio lijepih 120 minuta. Ključ uspjeha je u tome što Luki održavamo konstantnu formu, koja je uvijek između 85 i 100 posto, što se vidi po tome da može izdržati ne samo 90, nego i 120 minuta visokog intenziteta. Ta mu forma omogućava da je jedan od igrača s najmanjim brojem ozljeda, a presudno je što živi sportski i strašno puno radi na prevenciji. Prije svakog treninga i utakmice odradi pola sata s elastičnom gumom, koju nosi po cijelom svijetu, gdjegod igrao. Mišići mu postanu elastičniji, kao da ima federe po cijelom tijelu. I, naravno, uvijek nakon utakmice odradi recovery.

Je li tih 120 minuta visokog ritma preopasno za igrača kojem je na leđima 36 godina?

- Za igrača koji ima česte ozljede ili nije u formi, to svakako nije dobro. No kod Modrića to nije slučaj. Vidio sam protiv Chelseaja da mu je tijekom cijele utakmice ekonomičnost trčanja ostala ista, da je ostao trčati na prednjem dijelu stopala i da mu je centar težišta tijela bio u ispravnoj poziciji. I dok je god reaktibilan na tom prednjem dijelu stopala, opasnost od ozljede je puno manja. Kad igrači počinju mijenjati tehniku kretanja kad koncentracija laktata poraste, što se vidi između ostalog i po poziciji stopala, tijela... i što se recimo u utorak vidjelo kod nekih igrača, koji je mišiće počnu opterećivati pod sasvim drugim kutem, tada opasnost od ozljeda rapidno raste.

image
Privatna arhiva

Valjda je Modrić sa suigračima mogao malo proslaviti veliku pobjedu?

- Sljedeća utakmica je u nedjelju, što je sretna okolnost, bolje nego da je u subotu. Zaspao je nakon utakmice vjerojatno i iza 3 sata u noći, što je relativno rano s obzirom na kasni završetak dvoboja. Nije jedan dulji izlazak koban, bitno je ne "ubiti" se od alkohola kao što neki igrači u nekim klubovima rade. Trebaš oksidirati, izbaciti negativne stvari iz tijela, a ti unosiš novo opterećenje putem alkoholnih pića i slično. Popiti jedno ili dva piva nakon utakmice može biti pozitivna stvar, jer te nizak postotak alkohola opusti, a pivo ima i razne pozitivne sastojke. Nakon toga treba odspavati, odraditi lakši trening da pokrene metabolička regeneracija, da pokrene da se krv oksigenizira i izbace iz svi negativni metabolisti koji su nakon utakmice kakva je bila s Chelseajem puno brojniji nego inače. Uz te fizičke napore, ekstremni su i oni psihički. Endokrinološki sustav reagira stvaranjem negativnih metabolista stresa...

I tu Vučetić dolazi do po njemu možda i najvažnije karike u Modrićevom lancu uspjeha.

- Modrić vodi uredan život i iza sebe ima sređenu obitelj. I tu posebno važnu ulogu ima njegova supruga Vanja Modrić. On kad ide kući, dolazi u svoju oazu mira u kojoj mu se organizam može potpuno opustiti. Strašno je važno kad igrač kod kuće ima stabilnost i mir da se može oporaviti, odmoriti. A Vanja to daje Luki. Podredila je svoj život njemu, a govorimo tu o ženi sa završenim Ekonomskim fakultetom, omogućava mu mir u njihovom domu u kojem istinski može uživati s njom i djecom, a ne mora bježati van iz kuće. Igrači koji kod kuće nemaju takvu stabilnost, imaju ogromna psihička opterećenja, što također umara organizam, i zato ulogu Vanje Modrić posebno ističem - kaže Vučetić i dodaje:

- Jako je važno i što s Modrićima živi kuharica, jer je prehrana strašno važan dio u karijeri vrhunskog sportaša. Moraš slušati svoje tijelo i imati osobu koja to može prepoznati. Uz to, alkohol, za razliku od nekih igrača, konzumira u uistinu minimalnim količinama, pa je i po tom pitanju iznimno odgovoran čovjek. Kao i u našoj suradnji. Redovito mi javi što je odradio, čak i kad, doduše jako rijetko, bude "danas mi se nije ništa dalo raditi"... U tom našem odnosu bitna je potpuna iskrenost.

Koliko Modrić još može trajati na najvišoj razini?

- Šest godina surađujemo, što je puno i govori koliko je spreman raditi. Modrić može ovako igrati još dvije-tri godine, naravno presudno je kako odluči u svojoj glavi. Dok god je spreman žrtvovati privatni život i podređivati se treninzima, moći će izdržavati ovakve napore. Nije to, naravno, lako, velika su to odricanja, nije lako biti vrhunski sportaš i tako dugo trajati, svaki dan tako naporno trenirati. Naravno da i njemu nekad dođe da kaže "Vlatko, daj me više malo pusti s tim treninzima".

Ne trebaju se hrvatski navijači, dakle, bojati da Modrić fizički neće biti na visokoj razini na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- Ne, straha nema. Prvenstvo završava dovoljno rano, onda je u lipnju Liga nacija, koja je ipak nešto drugačija priča od drugih natjecateljskih utakmica. Potom će preko ljeta biti sasvim dovoljno vremena za opuštanje i oporavak - zaključio je Vučetić.

Linker
10. travanj 2024 06:21