Aleksander Čeferin kaže da nova Liga prvaka ne liči na Superligu

 FABRICE COFFRINI Afp
SVE ZBOG SUPERLIGE

Predsjednik UEFA-e bez milosti: ‘Moguće je da izbacimo i Real, bez obzira ako osvoje Ligu prvaka‘

Aleksander Čeferin komentirao je promjene u Ligi prvaka, ali i činjenicu da tri kluba još nisu odustala od Superlige.
Piše: SNObjavljeno: 11. svibanj 2022. 08:02

UEFA je jučer donijela odluku o promjeni formata Lige prvaka. Tako će u novom natjecanju od 2024. igrati 36 umjesto 32 kluba, a s dodatnim promjenama išlo se na ruku velikih nogometnih saveza. U intervjuu za L'Equipe predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin odbio je usporedbe novog formata s nepokrenutom Superligom.

"Više klubova u Ligi prvaka ne znači da smo postali Super liga. Super liga bi uvijek imala iste klubove koji bi igrali jedni protiv drugih", rekao je Čeferin.

Dva od četiri nova mjesta popunit će klubovi iz država koji su te godine osvojili najviše bodova u bodovanju za UEFA-inu listu. To će pogodovati najvećim sastavima, a prvotna ideja bila je da ta dva mjesta dobiju klubovi s najvećim koeficijentom, a koji nisu uspjeli izboriti Ligu prvaka kroz nacionalna prvenstva. No, takvu ideju minirali su 'manji' klubovi iz većih liga koji bi imali jako malo prilika prestići svoje uglednije rivale. UEFA je promijenila tu odluku, a Čeferin priznaje grešku.

"Nemam problema priznati da naša prva ideja nije bila dobra", kratko je Slovenac to komentirao.

Nešto duži je bio komentar činjenice da Real, Barcelona i Juventus još uvijek nisu odustali od ideje osnivanja Super lige. Tim klubovima prijeti kazna, a Čeferin nema problema da se kazne i Madriđani koji bi mogli osvojiti Ligu prvaka.

"Moguće je kazniti bilo koji klub, pa tako i potencijalnog osvajača Lige prvaka, a naravno da je moguće i izbacivanje iz natjecanja. No, o tome će odlučiti UEFA-ina Disciplinska komisija koja je nezavisno tijelo", rekao je predsjednik UEFA-e i dodao:

"Pravila su jasna za sve. Oni se bune kako UEFA zarađuje milijarde, a 93,5% prihoda se vraća klubovima. Kako ovo objasniti nekome tko ne želi slušati? Vjerovali ili ne svi klubovi imaju isti status - bilo da dolaze iz Slovenije, moje države, ili su velika imena europskog nogometa."

Komentirao je Čeferin i prijateljstvo s predsjednikom PSG-a, Nasserom Al-Khelaifijem.

"Prijateljstvo s Al-Khelaifijem nije pomoglo meni, pomoglo je nogometu. Da je Super liga pokrenuta, to bi utjecalo na sve, uključujući i PSG. On je pametan i razumije sve. Poštujem ga. On je lud za nogometom, voli PSG i važan je član našeg Upravnog odbora."

Tema je bila i VAR za kojeg Čeferin misli da se neke stvari trebaju promijeniti.

"Zaleđe od 5 milimetara će uvijek biti problem za mene. Ako imaš veliki nos ili veliko stopalo bit ćeš kažnjen. Nitko ništa više ne razumije i moraju se neke stvari specificirati. Figo mi je prije nekoliko dana rekao da bi, da igra danas, u situaciji kada ne zna što bi s loptom, pogodio s njom protivničkog igrača u ruku."

Linker
08. travanj 2024 11:38