GABRIEL BOUYS Afp
IGRA SUDBINE

Prije dolaska u Real triput je ozbiljno pregovarao s njima: Luka Modrić igra protiv svog nesuđenog kluba

Kapetan Vatrenih sučelit će se i sa svojim nasljednikom kojeg je osobno preporučio predsjedniku
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. travanj 2021. 22:12

Odigrao je Real Madrid na Anfieldu utakmicu na rezultat. Sa što manje štete ostvariti prolaz u polufinale Lige prvaka. Nakon treće superzahtjevne utakmice u tjedan dana (2 puta Liverpool i Barcelona) Blancosi su usmjerili finiš sezone u sferu borbe za trofeje.

Luka Modrić je neprijeporno postao jedna od najsnažnijih priča statusa legendi u povijesti Real Madrida. Što implicira i status velikana nogometa u globalnoj povijesti. Od 2012. godine, kada je stigao iz Tottenhama i dva dana nakon dolaska osvojio prvi trofej (Superkup s Barcelonom), počeo je rješavati glad za trofejima. Liga prvaka je u tom smislu bila i ostala jedna od najvažnijih priča Real Madrida, dosad pobjednika u čak 13 europskih sezona. Modrić je od 2012. godine upisao fantastične domete.

Osvojio je Ligu prvaka u 4 navrata, od toga 3 zaredom, a sve je to izborio kao jedan od glavnih protagonista povijesno vjerojatno najtrofejnije momčadi Reala. Uz to bio je još u 3 navrata polufinalist. To znači da će u idućem nadmetanju s nesuđenim mu klubom (u tri navrata pregovarao prije Reala za transfer na Stamford Bridge) Chelseajem igrati svoje 7. polufinale Lige prvaka, od ukupno 9 izdanja u kojima je nastupio za Blancose.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Važan utjecaj

U ljeto 2015. godine Luka Modrić imao je važan utjecaj na čelnike Real Madrida za transfer Matea Kovačića. Ondašnji igrač Intera se u prijateljskom dvoboju na turneji po Dalekom istoku jako svidio Realovu predsjedniku Perezu. Kad je upitao Modrića što misli o tome, kapetan Vatrenih mu je kazao “treba ga odmah dovesti, da ga ne uzmu drugi”. Ubrzo je Kovačić, po brzom protokolu, prešao u Madrid.

Dijelom i zbog toga Modrić se od početka postavio zaštitnički prema Kovačiću. Još od vremena kada je ovaj bio dijete u školi Dinama, a Modrić već poznati igrač, datira fotografija nakon koje je Kovačić govorio da je na slici sa svojim idolom. Godinama kasnije, eto, našli su se, ni više ni manje, nego u slavnom Realu...

Kovačić nije imao željeni status u Madridu i teško je krio svoje nestrpljenje. Pogotovo mu je teško padalo da je u tri osvojene Lige prvaka bio praktično statist. No, Zidane je imao visoko mišljenje o njegovim potencijalima i kad god je mogao davao bi mu prostora. Kad je Modrić bio ozlijeđen pogotovo. U svijetu Reala Kovačić je bio prvi nominiran kao logični Modrićev nasljednik, ali kako je forma desetke Blancosa i reprezentacije evergreen okvira, brojni su pretendenti na tu poziciju (posljednji u nizu Odegaard) izgubili strpljenje.

Transfer od 45 milijuna €

Dojam je da je Mateo Kovačić prenaglio kada je odlučio otići iz Reala. I prvi koji ga je odvraćao od tog nauma je baš Modrić. Koji ima visoko mišljenje o Kovačićevu nogometu, odnosno tehničkim i motoričkim vrlinama. No, ostao je uporan današnji veznjak Chelseaja i posudba iz 2018. godine pretvorila se u transfer od 45 milijuna eura na Stamford Bridge. Tamo gdje nisu dočekali Modrića 2008., 2011. i 2012., osam godina kasnije prigrlili su njegovog velikog prijatelja i nasljednika Kovačića.

Ždrijeb Lige prvaka namjerio je naposljetku Real Madrid na Chelsea. Prvi dvoboj igrat će se 27.travnja u Valdebebasu, uzvrat tjedan dana kasnije na Stamford Bridgeu. Luka Modrić je glavna violina Zidaneove momčadi. Mateo Kovačić je prerastao u glavnu uzdanicu novog menadžera Chelseaja Thomasa Tuchela. Koji o Kovačiću ima nedvojbeno bolje mišljenje nego što je to imao prethodnik mu Frank Lampard. Po igrama i raspoloženju koje pokazuje Kovačiću je Tuchel puno draži. Jer, dojam je, osjeća da mu trener daje veće odgovornosti i time potvrđuje punu vjeru.

Dvoboj s Realom bit će vrlo važna kontrolna etapa Kovačićevih iskoraka. Protiv svog velikog prijatelja i mentora, s kojim provodi ljetne odmore uz obitelji, morat će pokazati je li prerastao “mladenačke limite” i iskoračio u zrelost igranja. Onu zrelost koju je već davno prije očekivalo reprezentativno okruženje, a pogotovo i njegov pobornik Modrić. Početkom svibnja navršit će 27 godina i iskorak priličan njegovu talentu trebao bi se dogoditi upravo u ovoj godini. Je li to možda simbolički moguće upravo protiv Reala i Modrića, uoči Eura?

Vidjet će se, ali svakako će biti zanimljivo pogledati i njihov međusobni dvoboj u sredini terena, od kojeg će podosta toga ovisiti u smjeru finala Lige prvaka...

Linker
24. travanj 2024 15:03