Evan Ndicka, Djibril Sow, Hrvoje Smolčić, Kristijan Jakić

 HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp
NADA SE REPREZENTACIJI

Prije nekoliko mjeseci igrao je u HNL-u, a sada je dio Lige prvaka: ‘Bojao sam se da neću ostvariti san‘

‘U Hrvatskoj nemaju uvjete kao ovdje. Misli se na svaku sitnicu, radi se na najmanjim detaljima‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. listopad 2022. 07:01

Hrvoje Smolčić ostvario je jedan od većih nogometnih snova, zaigrao je u Ligi prvaka od prve minute i to vrlo dobro u pobjedi njegova Eintrachta nad Marseilleom 2:1. Prije toga u elitnom natjecanju dobio je završnih dvadesetak minuta s Tottenhamom...

"Bila nam je to bitna pobjeda, skupina je najizjednačenija od svih, trebali smo bodove na koji god način došli do njih. Sretan sam što se to dogodilo i što sam napokon igrao od prve minute. Zadovoljan sam i sa svojom igrom, uvijek može bolje, ali za prvi put potpisao bih kad bi mi netko rekao da će ovako završiti", kazao nam je Smolčić kojem je to bila općenito druga utakmica za njemački klub kao starteru, no u prethodnoj prigodi radilo se o petoligašu u klupu.

"Da, ostvario sam san. Uvijek sam htio čuti himnu Lige prvaka, dakako da sam je slušao i ranije ove sezone, ali poseban je gušt kad stojiš pokraj suigrača na terenu. To mi je bio cilj. Bojao sam se da neću dočekati ove jesni, ali poklopilo se zbog ozljeda i kartona, uživao sam. Prelijep je osjećaj biti dio toga."

Smolčić je bio kapetan Rijeke, ovog je ljeta stigao s Rujevice, kakva je bila prilagodba?

"Nisam imao većih problema. Psihički sam se pripremio. Iako moram reći da je ovdje znatno jači intenzitet, puno se bolje trenira. Sve je na višem nivou. Ne samo da su igrači kvalitetniji nego je i sve brže i teže. Najzahtjevnija stvar je naviknuti se na to, a trebaš imati dovoljno snage jer kad je nemaš nisi u stanju niti pogoditi pas. Razlika u intenzitetu mi je bila najveći izazov. No, radio sam kod kuće pa sam na pripreme već došao djelomično spreman kako bih lakše uhvatio ritam. Nisam želio biti zadnja opcija nego boriti se za mjesto u ekipi. Eintracht je protekle sezone osvojio Europsku ligi i to je ogromna razlika naspram HNL-a."

image

Smolčić je zaigrao u Ligi prvaka

TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Je li vam trener Oliver Glasner što kazao?

"Prije utakmice mi je rekao da igram na svoj način, kao što sam igrao u Hrvatskoj. Bio sam srednji i ujedno zadnji stoper od trojice, što je najodgovornija pozicija na terenu. Inače sam više lijevi stoper. Nije mu bilo lako staviti mladog i neiskusnog igrača. Mislim da je i on zadovoljan, kao što sam ja, rekao mi je nakon susreta da sam pokazao da mogu, da je vjerovao u mene. Nadam se da će mi i dalje davati povjerenje."

Govorili ste o jačim i intenzivnijim treninzima nego u Hrvatskoj, je li to razlog što naše ekipe znaju djelovati potrošeno kao sada Dinamo? Nešto je očito u treninzima.

"Je, ali mogu reći da je to i do mentaliteta jer ovdje se ide u svakoj utakmici na pobjedu i uvijek se traži više. I kad vodiš 1:0, nema ekipe koja će čuvati loptu i odmarati se, juri se dalje. Nevjerojatno mi je bilo vidjeti koliko se ovdje trči na utakmicama, ali i na treninzima, daje se sve od sebe. Svi grizu. Konkurencija je velika. U Hrvatskoj se standardni igrači znaju često opustiti i podignuti nogu s gasa i onda to nije to. Ne može se izdržati sezonu Lige prvaka. Teško je to iz HNL-a jer velika je razlika. U Bundesligi cijelu sezonu, u svakoj utakmici, moraš davati maksimum, dok Dinamo u hrvatskom prvenstvu ne mora ići "do daske" u svakom susretu. Nemaju tu naviku, zato im se i teže prilagoditi na Europu."

Potom je istaknuo još nešto:

"Rijeka ima fenomenalno sve posloženo za hrvatske prilike, ali s Eintrachtom se to ne može mjeriti. U Hrvatskoj nemaju uvjete kao ovdje. Misli se na svaku sitnicu. Radi se na najmanjim detaljima kako bi bio bolji svaki trening. Sve napraviš za svoje tijelo da se što prije oporaviš. Iako smo s Marseilleom imali zahtjevnu utakmicu očekuje se od nas da u sljedećoj u subotu s Borussijom Dortmund budemo na istom nivou i jednako trčimo svih 90 minuta. Meni je gledajući s klupe nemoguće koliko moji suigrači mogu trčati. Divim im se koliko imaju snage i želje, do koje se mjere daju. I tako svaka tri dana. Lakše je igrati u takvom ritmu kad se navikneš na njega, što HNL klubovi nemaju priliku."

Igor Tudor, trener Marseillea, bio je dosta nervozan, dobio je žuti karton, nakon tri poraza u prvenstvu i vi ste ga pobijedili.

"Iznenadili su me jer su stajalo dosta visoko te su nam ostavili prostora u sredini i iza svojih leđa. Mogli smo to iskoristiti i na bolji način, imali smo šanse. Generalno bili smo konkretniji i zasluženo pobijedili. Drugi put smo svladali Tudora."

Tottenham ima osam bodova, Sporting i Eintracht po sedam, Marseille šest, u zadnjem kolu Eintracht gostuje kod Sportinga.

"Sve je otvoreno. Svatko može biti i prvi i zadnji. Ostali smo dužnici jer smo od Sportinga doma izgubili 3:0. No, i u slučaju da odemo u Europsku ligi ne bi bio neuspjeh. Nadamo se barem tome, branili bismo titulu od prošle sezone. Nitko sretniji budemo li u prva dva."

image

Evan Ndicka, Djibril Sow, Hrvoje Smolčić, Kristijan Jakić

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Kristijan Jakić igrao je kraj vas kao desni stoper. Nismo ga navikli vidjeti na tom mjestu.

"Nismo, stvarno nismo. Dosta dugo igrao je beka, sad je prešao na stopera, a mogu reći gdje god da ga trener stavi pruži sve od sebe. Odradi tako da nitko ne može prigovoriti. I ovaj put je bio na visokoj razini. Teško je mijenjati toliko pozicija, na svakoj se treba snaći i nitko te ne pita je li to tvoje mjesto. Svaka mu čast. Posvetio se više ekipi nego sebe, krpa gdje god zatreba."

Iako izbornik na njega i dalje računa nije ga zvao u rujnu za Ligu nacija, ugrozilo mu je to do jedne mjere poziciju u reprezentaciji.

"Je, to je i njemu najveća žal. Razgovaramo o tome. Gubi prirodnu poziciju, zbog toga možda i mjesto u reprezentaciji, iako se i dalje nada da će u Katar. Siguran sam da se ima pravo nadati. Kaže da je spreman igrati što god, samo da igra. Najveća je nervoza kad sjediš i gledaš. Kad se pobijedi nije bitno koju si poziciju igrao."

Pretpostavljamo da se i vi sada nadate većoj minutaži do prekida sezone.

"Meni je najbitnije bilo da iskoristim priliku kako bi trener stekao povjerenje u mene, da ga ne bude strah kad će razmišljati ubaciti me u sastav ili ne. Nadam se da sam stekao njegovo povjerenje. Ostalo nam je pet utakmica, volio bih da sam si kupio još poneku minutu."

Kaže da će tri tjedna trenirati nakon 14. studenoga kad krenu "akcija Mundijal" i potom dobiti tri tjedna slobodno. U najavi je moguća akcija mlade reprezentacije.

"Neka igra reprezentacija da se mi drugi odmorimo, ali volio bih naravno biti zauzet", nasmijao se Hrvoje.

Tko zna za neko sljedeće prvenstvo...

"Na meni je nametnuti se ovdje, a dalje ćemo vidjeti. Imam 22 godine, dakako da mi je reprezentacija cilj, vjerujem da će doći prilika ako se dokažem u Bundesligi", zaključio je Hrvoje Smolčić.

Kako živite u Frankfurtu kad imate slobodno vrijeme?

- Lijep je grad, podsjeća me na Zagreb. Ima puno naših ljudi, gdje god dođeš. Ovdje ti ne treba znanje njemačkog jezika. Kristijan i ja pijemo kavu s Hrvatima u jednom, rekao bih, balkanskom dijelu grada. Da sam birao bolji grad ne bih ga mogao naći.

Učite njemački jezik?

- Kristijan Jakić i ja imamo triput tjedno predavanja, ali često ne možemo doći zbog utakmica. Ne možemo se pohvaliti da nam predobro ide. S trenerom razgovaram na engleskom jeziku.

Roditelji Ivana i Nenad uložili su puno truda, vremena i novca vozeći njega i brat iz Gospića na treninge u Rijeku, jesu li dolazili u Frankfurt?

- Neće vjerovati, prije mjesec dana su rekli da će doći na Marseille i Dortmund i eto taman sam zaigrao prvi put od prve minute u bitnoj utakmici kad su oni bili na tribini. Nisu mogli bolje pogoditi.

Linker
23. travanj 2024 16:38