Kylian Mbappe i suigrači

 FRANCK FIFE Afp
OD GLAVNOG KRIVCA DO JUNAKA

Princ i dalje želi samo bijelog konja, ali bajka još uvijek živi: Sprema li Mbappé savršeno oproštajno pismo?

‘Naravno da želim osvojiti Ligu prvaka, učinit ćemo sve da stignemo na Wembley‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. travanj 2024. 19:37

Tri puta Kylian Mbappé zanijekao je promjenu odluke. "Ne, ne, ne", reći će francuski superstar na upit je li ga veličanstveni pariški provod u Barceloni natjerao na još jednu godinu pod grbom Paris Saint-Germaina. Ostat će to samo san najoptimističnijih pojedinaca s Parka prinčeva. Princ ipak želi zajahati bijelog konja, onog u Madridu, stoga u Gradu svjetla i ljubavi sigurno neće živjeti sretno do kraja života, ali za ljubitelje čudesnog i nadnaravnog postoji dobra vijest - bajka još uvijek može biti ispisana.

- Naravno da želim osvojiti Ligu prvaka! Imamo sjajnu momčad i učinit ćemo sve da stignemo na Wembley - poručio je dvostruki strijelac Mbappé nakon 4:1 slavlja u Barceloni (ukupno 6:4), vrijednog trećeg polufinala za PSG u proteklih pet godina i četvrtog u klupskoj povijesti.

Dostigao Ševčenka i Zlatana

Tako je PSG postao i prvi francuski klub koji se uspješno kvalificirao u sljedeću rundu nokaut faze unatoč domaćem porazu u prvoj utakmici, ujedno i momčad koja je najviše puta (1994./1995., 2020./2021. i 2023./2024.) stajala Barcelonu glave u Ligi prvaka, a Mbappé napredovao na listi povijesno najboljih strijelaca natjecanja. S 49 golova dijeli 9. mjesto s Andrejem Ševčenkom i Zlatanom Ibrahimovićem, a već ove sezone mogao bi dostići i Thierryja Henryja (50). Barca se pokazuje omiljenom Mbappéovom žrtvom u LP, šest puta tresao im je mrežu, žešći "krvnik" samo je Thomas Müller (8). Gledamo li gostovanja u nokaut fazi, Mbappé je drugi najbolji strijelac ikada s 14 golova u 12 takvih mečeva. Prvi je Cristiano Ronaldo, postigao je 23 gola u 39 gostujućih ogleda.

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

Jasno, bilo bi nepošteno sve zasluge za trijumf na Montjuicu pripisati Mbappéu. Ousmane Dembele izvukao je najbolje iz sebe, Vitinha dalekometnim udarcem potpisao potez utakmice, a posebnu pozornost zavrjeđuje Bradley Barcola, spretni 21-godišnjak kojeg tek upoznajemo, a "kuhao" je gotovo svaki pariški napad. Nakon utakmice, Barcola je ustvrdio ono što u PSG-u dosad nismo mogli često istaknuti.

- Moj klub sada igra kao pravi kolektiv, takvi smo nezaustavljivi - kazao je napadač govoreći o glavnoj snazi PSG-a, a potom se priča ipak vratila na individualnu razinu, jer svaki kolektiv ima svog šefa.

- Mbappé je naš neosporni vođa. Kada se drugi igrači vode njegovim primjerom, dobijete jaču momčad. Skidam mu kapu, ovo je sve što smo željeli - poručio je Luis Enrique sedam godina nakon što je u istom gradu, ali na drugoj adresi (Camp Noua, a ne Montjuica), kao trener katalonske momčadi ponizio svoj sadašnji klub PSG režijom onog famoznog preokreta ususret 6:1 slavlju.

Ponovo je Enrique izveo obrat i evo ga u istoj situaciji kao slavne mu sezone 2014./2015. - španjolski stručnjak bori se za trostruku krunu. I pritom je u znatno komfornijoj situaciji od europskih konkurenata, ne mora više brinuti za domaće prvenstvo jer pitanje je trenutka kada će podići odličje u ovako nekonkurentnoj francuskoj sezoni, u finalu Kupa dolazi mu ranjeni Lyon, a ne može ni poreći da mu se ždrijeb Lige prvaka odvio kao naručen. Nije podcjenjivanje, nego činjenica da bi mu na drugoj strani bilo bi dosta neugodnije, ovako mora skinuti skalp samo jednom "teškašu" (ako dođe do finala), dok ostali aktualni prvaci svojih zemalja prolaze trnovit put.

Teret najboljih

Shodno tomu, Kylian Mbappé kao pisac velikih nogometnih priča ima poseban motiv autorizirati najveću poslije svjetskog zlata. Sedam godina vuče PSG, u tom razdoblju podigao je 13 klupskih trofeja, postigao 285 golova i 125 asistencija (367 nastupa) i prošao medijski tretman od junaka do neprijatelja broj jedan i nazad. Ozračje iz proteklih 10-ak dana najbolja je slika takve prevrtljivosti - jedna loša partija na Parku prinčeva prema Mbappéu je usmjerila drvlje i kamenje označivši ga kao glavnog krivca, već idućeg tjedna postao je heroj i spasitelj. Teret je to najboljih nogometaša svijeta, njihov izvanserijski uspjeh nerijetko rezultira i prevelikim očekivanjima pa nekome ovih dana nije bilo suludo reći da je Erling Haaland igrač za četvrtu ligu jer je odigrao nekoliko slabijih partija.

- Imao sam dobre i loše trenutke, ali uvijek sam čuvao svoj ponos. Ponosim se što sam Parižanin, što sve ove godine predstavljam svoj klub u glavnom gradu zemlje, gradu u kojem sam odrastao - zaključio je Mbappé u sažetku koji već pomalo poprima obrise posljednjih pozdrava.

image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

Tek nam ostaje za vidjeti hoće li Mbappé mahati noseći "poker face" ili toliko željeni trofej u naručju. Prvo Borussia Dortmund, a onda eventualno finalni suparnik. Samo tri utakmice, najvećeg značaja otkad je stigao u PSG jer ovaj put zaista odlazi, dijele Kyliana Mbappéa od savršeno satkanog oproštajnog pisma.

Linker
18. travanj 2024 19:37