DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POSEBNA BRIGA ZA ZDRAVLJE

Pripreme za ciparski ‘pakao‘: Dinamo je za igrače tražio dodatne količine vode u hotelu

Modri se maksimalno spremaju za velike napore koji ih očekuju sutra u uzvratu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2021. 07:56

U ova teška vremena korone, svako putovanje je zahtjevna ekspedicija. Tako nije iznimka niti današnje Dinamovo u Nikoziju. Kompletna delegacija morala je sukladno propozicijama odraditi PCR testiranje na COVID-19 prije putovanja, to se radi prije svake europske utakmice, iako je momčad sad u režimu testiranja svakih 3-4 dana jer se uvelo antigensko testiranje i prije HNL utakmica.

Negativan test uvjet

Testiranje je prema protokolu UEFA-e obavezno neovisno o cijepljenju. U nedjelju je odrađeno testiranje, rezultati su stigli jučer kasno navečer, a moraju se svakako pojaviti prije puta, jer je negativan test uvjet za ulazak na Cipar.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Modri danas putuju čarter letom s testiranom posadom, a kad stignu na Cipar dočekat će ih vozači autobusa koji moraju imati digitalne potvrde, ali su dodatno i testirani. U hotelu će momčad biti izdvojena od drugih gostiju, nošenje maske je obvezno, dezinficijensi se trebaju upotrebljavati što je više moguće, mora se držati distanca od svih koji su izvan “balon” sustava propisanog od strane Kuće europskog nogometa.

Briga o hidraciji

Neće biti nikakvih aktivnosti momčadi na putovanju osim službenih, nema šetnje i izlaska iz hotela, trening će se održati u istom terminu kad je utakmica. Za igrače je klub za put osigurao najkvalitetnije FPP3 maske bez filtera kako bi se maksimalno radilo na prevenciji mogućnosti zaraze virusom COVID-19.

A s obzirom na velike vrućine koje Modre očekuju u Nikoziji, u Maksimiru se igrači već nekoliko dana spremaju za “ciparski pakao”. Zdravstvena služba vodit će posebnu brigu o hidraciji svakog igrača. Važno je bilo pripremiti organizam već unaprijed, par dana prije utakmice, a posebno će to biti bitno na sam dan utakmice.

Slično se radilo s igračima na pripremama u Sloveniji gdje je temperatura išla do 38 ili čak 39 stupnjeva Celzija. Pojačat će se svakako unos elektrolita prije utakmice. Najbitnije je da igrači dođu hidrirani na utakmicu, za vrijeme utakmice će u pauzama piti vodu što je predviđeno pravilima, ali ne ledenu vodu zbog prevelike razlike u temperaturi kako bi se izbjegao šok za organizam. U hotelu su naručene dodatne količine vode za igrače, to je klub posebno tražio. Ništa se ne smije prepustiti slučaju.

Najavljena temperatura zraka za vrijeme početka uzvratnih utakmica 2. pretkola LP

36° - Nikozija
32° - Razgrad, Tallinn, Tiraspol
30° - Beograd
26° - Cluj-Napoca, Helsinki, Istanbul, Vilnius
24° - Baku, Prag
22° - Bern
20° - Herning

Linker
18. travanj 2024 21:59