SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
PROMIJENJENI PLANOVI

Problem za Krznara: Koliko je Dinamu pametno ići tamo sa svim reprezentativcima ako nisu posve spremni?

Modri trener jučer je proslavio 49 godina, a slavlje mu vjerojatno remeti jedna spoznaja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. srpanj 2021. 10:02

Damir Krznar napunio je u subotu 49 godina, vjerojatno je do prije koji dan očekivao da će mu rođendan biti opušteniji, mirniji. Da se neće više morati baviti Valurom, nego da će polako pripremati dvoboj s ciparskom Omonijom u drugom pretkolu Lige prvaka. Primarni, idealan scenarij, bio je da na Island ne putuju svi igrači, da oni koji su se kasnije priključili, dakle, reprezentativci, ostanu u Zagrebu, treniraju i pripremaju se za Omoniju. Oni su po tom planu trebali prve ovosezonske minute upisati protiv Slavena Belupa u petak, vjerojatno ne svi od prve minute, dobiti još nekoliko dana predaha i onda biti spremni i svježi za ciparskog prvaka.

Četiri sata leta

Ovih neopreznih 3:2 sad je Krznaru zakompliciralo planove, ne toliko što se krajnjeg ishoda tiče, jer još uvijek malotko može pomisliti i zamisliti da Modri ispadnu od Valura, već zbog rasporeda u tih idućih desetak dana. Kao što je najavio, na Island sad putuju svi, a to je samo po sebi naporno. Let traje oko četiri sata, pa toliko i nazad, temperatura je mnogo niža nego ovdje, utakmica je u 22 sata po hrvatskom vremenu, a k tome je i vrijeme polarnog dana, noći gotovo da i nema, što utječe na bioritam. Dakle, osim samog izazova na terenu, Island je još po mnogočemu velika avantura. Prvo kolo HNL-a igraju Modri već u petak 16. srpnja, dva dana nakon povratka s Islanda, tako da se baš i neće odmoriti. No, što je, tu je, alibija, naravno, nema, treba odraditi sve obveze maksimalno. Hrvatski reprezentativci, znači, priključili su se momčadi na treninzima, trenutno je ideja da svi oni istrče na Islandu, odnosno, da Modri tamo budu s najjačih 11 na startu utakmice.

Čudo se može dogoditi

Ipak, postoji mogućnost da se Krznar predomisli, da im malo rasporedi minutažu. Nisu svi oni još u optimalnom stanju, nemaju “paljenje na gumb”, da ga se pritisne i da uđu u formu. Nekima treba više odmora, nekima manje, neki dulje hvataju formu, drugi su svježiji na početku, a kasnije ih treba odmarati. Ono što je cilj jest da svi najbolji igrači dočekaju Omoniju u idealnom stanju. Naravno, uz dodatak koji treba ponoviti “ako Dinamo prođe Valur i izbori Omoniju”. Čudo se uvijek može dogoditi, ali ipak bi za ovu momčad bio veliki udarac da ne obrani tih 3:2 na Islandu, to bi stvarno bila prvorazredna senzacija. Zato, iako opuštanja nema, u Maksimiru jednim okom ipak već gledaju prema Omoniji, znajući da neće imati puno vremena za pripremu nakon Valura.

Pravi za Ciprane

Oni koji možda neće puno igrati protiv islandskog prvaka, dobit će minutažu u protiv Koprivničana na startu HNL-a, tako da će i ta utakmica poslužiti kao priprema za nastavak europskog puta.

Dakle, kad se sve zbroji, nije se ništa dramatično dogodilo prošle srijede, morao je Krznar malo modificirati planove, malo promijeniti idealan raspored, ali još uvijek ima mjesta i vremena da do druge europske stepenice dobije reprezentativce u dobrom stanju. Kako će, na kraju, iskombinirati, to je sad na njemu i stožeru. Oni najbolje znaju kako ti igrači dišu, u kojoj su fazi priprema i koji je najbolji put da ih se dovede u pravo izdanje protiv Ciprana. Nisu svi poput Ademija, da odmah po povratku s Eura mogu odigrati utakmicu kao on protiv Valura, da se uopće ne vidi da je samo koji dan ranije igrao za reprezentaciju na velikom natjecanju.

Spomenimo podatak da je Danijel Zagorac dosad u karijeri branio na 14 europskih utakmica, za Split, Lokomotivu i Dinamo, nikad nije primio više od dva pogotka u jednom susretu. Pa, valjda neće ni na Islandu, a s obzirom da se ipak očekuje da Dinamo nešto i zabije, prolaz ne bi došao u pitanje. No, Dinamo ne ide tamo samo proći, ide pobijediti, što je uvjerljivije moguće, napraviti ono što je propustio u Zagrebu. Uloviti samopouzdanje za Omoniju, “zagrijati” reprezentativce i na Islandu uhvatiti zalet za Ciprane. Jer, valjda nije upitno da će do tog dvoboja uskoro doći.

Linker
02. svibanj 2024 09:17