Livaković
 Ronald Gorsic / CROPIX
U ŽIVOTNOJ FORMI

PRVI VRATAR DINAMA NAJAVIO NAJTEŽE GOSTOVANJE 'Ako istrčimo s mišlju kako da primimo što manje, onda nam slijedi katastrofa. Idemo igrati nogomet!'

"Odlično se osjećam, spreman sam fizički i imam dovoljno samopouzdanja. Je l’ životna forma ne znam, ali ne žalim se", rekao je Dominik Livaković
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2019. 17:07

Zadranin Dominik Livaković u hrvatskim je reprezentativnim selekcijama od svoje petnaeste godine. Ima samo 24 godine, a nekako imamo osjećaj da brani već ‘stotinu’ godina. A prije Dinama branio je samo u Zadru i Zagrebu...

Ovoga trenutka nedodirljivi je prvi vratar nacionalne vrste, čovjek koji izgleda bolje od svojih uzora, Danijela Subašića i Davida de Gee, a na razini je najboljih dana Ikera Casillasa, zbog kojeg je i stao između vratnica. Ponekad djeluje zaista nesavladivo, često se pitamo kad ga gledamo ovako sigurnog i suverenog, kako tom čovjeku uopće zabiti pogodak?

Pitajte Duvana Zapatu kojem je protiv Atalante Livi obranio nemoguće. Dovoljno spektakularno da se toj obrani naklonila i UEFA.

Pita se UEFA je li vaša obrana Zapatina udarca već sada obrana sezone u Ligi prvaka? Biste li htjeli da to tako bude, što bi podrazumijevalo valjda manje posla ili biste htjeli još neku bolju?

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: slavlje Dinama.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Da, vidio sam da su stavili na Instagram taj detalj s utakmice. Drago mi je zbog toga, kao što mi je drago što smo u prvoj utakmici izvukli tri boda i razveselili naše navijače. Iskreno, do kraja grupne faze želim si što manje posla, odnosno da ono što imam bude na razini kao protiv Atalante. Mislim da ćemo svi biti zadovoljni time - kaže nam Livaković za početak.

Fantastično branite u Dinamu, isto tako u reprezentaciji, jeste li ovog trenutka u životnoj formi?

- Odlično se osjećam, spreman sam fizički i imam dovoljno samopouzdanja. Je l’ životna forma ne znam, ali ne žalim se početkom sezone. Uživam u svakoj sekundi na travnjaku.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: rezultat.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Dinamo - Atalanta 4:0

Kad vidite da je Manchester City zabio osam pogodaka Watfordu na Etihadu, ima li negdje bojazni kako će Dinamo proći, koliko biste vi mogli pogodaka primiti?

- Prije nego odgovorim na vaše pitanje o našem gostovanju na Etihadu, moram apostrofirati da mi prije puta u Manchester imamo utakmicu s Lokomotivom. Maksimalno smo koncentrirani na taj ogled, samo o tome sad razmišljamo. Nemamo pravo preskakati utakmice, svaka nosi svoje, vidjeli ste što se dogodilo u Varaždinu nakon pobjede nad Atalantom. Zato smo sad maksimalno fokusirani na našeg gradskog suparnika, na sraz u kojem želimo trijumfirati., kaže i nastavlja:

- Naravno, znam da sve zanima utakmica na Etihadu, da navijači koji su nas sjajno bodrili protiv Atalante traže i naša razmišljanja o toj utakmici u Engleskoj. Kažete Warford i osam pogodaka Cityja? Bojazan? Nemam pravo razmišljati na taj način. Ako u utorak istrčimo u Engleskoj s mišlju kako da primimo što manje, onda nam slijedi katastrofa. Idemo igrati nogomet i probati izazvati sreću koja će nam trebati biti saveznik. U redu, svi pričaju o Watfordu, ali bio je i Norwich malo ranije koji je znao doći do rezultata. Zašto ne bismo to uzeli kao primjer?

Zagreb, 290819.
Stadion Maksimir.
Reportaza sa Dominikom Livakovicem, golmanom GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Dominik Livakovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Aqüero, Jesus, Mahrez, Bernardo Silva, Sterling, De Bruyne... kakve zvijezde... Može li se Dinamo suprotstaviti takvoj momčadi ili je najbolja taktika molitva ‘Zdravo Marijo, milosti puna...’?

- Nabrojili ste svjetske klase koje mogu igrati u bilo kojem klubu na svijetu, ali nogomet je lijepa igra jer ne pobjeđuje uvijek onaj tko je bolji. Na nama je da damo svoj maksimum. E sad, hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo.

Vi ste protiv Engleza već bili jako uspješni, u Ligi nacija na Rujevici izludjeli ste Gordi Albion, nisu vam mogli zabiti niti Kane, Rashford, Sterling... Znači li to da vam leže Englezi?

- Svakom protivniku pristupam s istim načelom. Maksimalno ga uvažavam, proučavam pokušavajući otkriti slabu stranu i dajem sve od sebe da sačuvam mrežu netaknutom. Tako će biti i u utorak na Etihadu.

Dražen Ladić je prije dvadeset godina na Old Traffordu uspio mrežu sačuvati netaknutom, možete li tako nešto izvesti u utorak? Možete li vi ispisati povijest?

- Mi stalno baratamo izrazima koji uključuju riječ povijest. Svaka utakmica je povijesna, sve je dramatično.... Treba se malo opustiti i uživati u igri. Znam za Ladićevu utakmicu i kamo sreće da ponovim nešto slično, ali korak po korak. Pitajte me nakon utakmice.

Eto, tako smo apsolvirali Dinamovo gostovanje na Etihadu. Nakon one fenomenalne igre protiv Atalante, naravno da su s pravom porasli apetiti svih navijača kad se radi o Ligi prvaka. Zapravo, Dinamova letvica visoko je podignuta još prošle sezone, plasmanom u osminu finala Europske lige. Trener Bjelica je od onih koji uvijek traži više, bolje, jače, letvicu za skok u vis podići će na razinu skoka s motkom. Zato su Modri tako dobro izgledali protiv Gasperinijeve momčadi, zato su tako nadigrali jednu od najboljih momčadi Serie A. Da, itekako nas posebno zanima kako će se Bjeličina momčad suprotstaviti onoj slavnog Pepa Guardiole...

Zagreb, 290819.
Stadion Maksimir.
Reportaza sa Dominikom Livakovicem, golmanom GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Dominik Livakovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ali Livakovića vrlo brzo nakon utakmice na Etihadu očekuje drugi veliki obračun, onaj s Mađarima na Poljudu. Koliko vam diže samopouzdanje spoznaja da ste prvi vratar reprezentacije?

- Puno. Lagao bih kada bi vam rekao da mi to ne znači puno. Biti u igri s takvim klasama i mene čini boljim i punim samopouzdanja.

Koliko vama kao Dalmatincu znači ta utakmica u Splitu, u Dalmaciji?

- Za Hrvatsku svi mi dajemo sve od sebe bez obzira na lokaciju i stadion. Od Maksimira, Rujevice, Gradskog vrta i sada Poljudam, pa do svih travnjaka u Europi na kojima igramo. Vesele me vijesti da karte idu odlično i da će nas čekati puni stadion. U pravoj atmosferi, sve je lakše.

Kakvu atmosferu očekujete na prepunom Poljudu? Može li ta atmosfera biti krucijalna u revanšu Mađarima?

- Dobar ambijent je nešto što sigurno godi svima nama. Navijački vjetar u leđa uvijek je potreban i siguran sam da ćemo ga imati protiv Mađarske.

Manchester na Etihadu, Mađarska na Poljudu. Koliko bodova očekujete iz te dvije utakmice?

- Više od tri, ha-ha-ha...

Linker
28. rujan 2024 22:50