FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia
TKO GA JE OTPISAO?

Real je poseban, Modrić fenomen kakav nogomet ne pamti. A uoči utakmice već su bili spremni govori o krahu

Svijet ne pamti veznog igrača koji u 38.godini igra nogomet na ovim razinama učinka i utjecaja na igru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. veljača 2023. 20:10

Najčitaniji sportski dnevnik, u svijetu a ne samo Španjolskoj, je Marca. Koja je prije samo devet mjeseci Luki Modriću dodijelila najprestižnije priznanje Legenda sporta. Pored likova tipa Jordan i slični globalno slavni akteri svih sportova. Unutar tih 9 mjeseci izrodila se i lagana kampanja tog utjecajnog lista, osnažena slabijom formom Modrića u siječnju mjesecu, kako je ovo vrijeme dekadencije velikana Realove (jedne od dvije) najmoćnije generacije te se navijači i klub moraju pripremati na lipanjske oproštaje sa legendom.

Uoči najteže serije utakmice (do polovice ožujka i pauze) u prvenstvu, kupu kralja i Ligi prvaka, udarna tema bila je upravo priča jednog od analitičara Marce kako se Real priprema zaključiti Modrićevu eru. Jer, "biologija čini svoje, mladi nadiru, a Dani Ceballos, Španjolac koji je donedavno bio otpisan od kluba i trenera, pokazao je u siječnju da je legitimni nasljednik legendarne desetke"...

image
ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Action Plus Sports Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Uoči dvoboja na Anfieldu dogodile su se dvije značajne situacije. Real je upisao dvije uzastopne pobjede u prvenstvu (slabog Elchea ispratili sa 4:0, Osasunu u gostima sa 2:0) od kojih je ona protiv momčadi (vrlo dobrog) Budimira vrlo značajna zbog težine gostovanja. Protiv Elchea je Modrić igrao posljednjih 22 minute, korektno i ništa više, ali je dao prekrasan gol. Tu su mediji, naravno, napumpali priču o hrvatskom igraču i njegovom statusu izlazećeg ugovora. Kad je protiv Osasune Modrić bio među glavnim igračima, opet su se ažurirale teze o jedinstvenosti talenta ali i ogromnom utjecaju kojeg ima na momčad.

Zbog svih tih pritisaka u siječnju i dijelu veljače, tema Modrić postala je prijelomna i u kontekstu Realove sudbine ove sezone.
Malo je reći da je kritika prozivala Carla Ancelottija, i podgrijavala u siječnju njegov "transfer" u Brazil (navodno ga zove tamošnji savez). Među inima su mu zamjerali da najviše vjeruje svojim pretorijancima Modriću i Kroosu, a zbog toga oduzima prostor mladima i moćnijima kao Camavinga, Tchouameni ili noviji adut medija, Ceballos. Ancelotti je dijelom pao pod taj pritisak, i počeo mijenjati veterane, ali onda se vratio svojim uvjerenjima. Kad god je teško, Modrić, Benzema, Kroos biti će "unutra".

Pred utakmicu u Liverpoolu praktično su bili pripremljeni "najavni govori zaključenja ere". Smatralo se da veterani teško mogu odoljeti elektronskom rock ritmu nogometa Kloppove momčadi. I bili su mnogi analitičari uvjereni da će ovaj dvoboj biti točka prijeloma za Liverpool, u pozitivnom tonu, odnosno za Real u smjeru podbačaja sezone. Količina nedosljednosti madridskih medija, dijelom razumljiva zbog potrebe da se stvaraju nove velike priče i potiče čitatelje da promiču klikovima i stavovima nove junake, ušla je u novu razinu odjecima povijesnog ishoda na Anfieldu. Sve što je o Realu, Ancelottiju, Modriću servirano od početka 2023.godine, zamijenjeno je takvom euforičnom razinom da bi im čak i mi u Hrvatskoj, domovini krajnosti raspoloženja i simbolike nedosljednosti, mogli pozavidjeti.

Real je u Liverpoolu, tijekom prvih 15 minuta djelova upravo onaj dekadentni Real iz recenzija njihovih medija. Liverpool je izgledao onaj koji se tretirao drugom planetom motorike i trke za veterane Blancosa. Čak je i fantastični golman Courtois u tih 15 minuta bio kao Karius u Kijevu 2018.godine, kada je pomogao Realu da osvoji ligu prvaka protiv Redsa. Tog trenutka, kada je golman Reala, kao jedan od dobro tretiranih u svim turbulencijama, napravio gaf ala Donnarumma (lani protiv Reala) i omogućio Salahu lako poentiranja za 2:0, slagali su se pripremljeni tekstovi konačnog Realovog kraha i dokaza dekadencije. Priča koja traje gotovo već 6-7 godina, a u kojoj se Real stalno proziva da su tromi(ji), stari(ji), neuvjerljivi(ji), daleko od moći novih vrijednosti (City, PSG, Chelsea, Bayern...) i kriterija koje nameću tzv. novi nogometni trendovi.


Istini za volju, nogomet djeluje zbilja brži, sve su brojniji "gladijatori" svih profila, ali "dojam je" da ipak i dalje, kao u svakoj igri, najviše odlučuje znanje igre. Real je u tom smislu, u idućih 70 minuta osnažio taj korijen nogometne igre, sa kojim i dalje osvaja trofeje u Španjolskoj, Europi i svijetu. Real i dalje stvara fantastične nogometne večeri i dosege, kao što je bio i ovaj trijumf povijesnih dimenzija na Anfieldu. Nitko Liverpoolu nije dao pet komada na ovoj razini natjecanja, nitko nije u Ligi prvaka minus od dva gola u jednoj utakmici pretvorio u pobjedu plus tri. Real jest i zato je još jednom izbanalizirao promotore navodno "Moderne" te njihovo obezvrijeđivanje pobornika tehničkog nogometa.

Real Madrid je upravo zato uvijek bio drugačiji, jer nije pratio trendove čak ni onda kada se živi loše natjecateljske faze.
Na Bernabeu su gledatelji uvijek negodovali i u eri trofeja kada se igra "rudarski" nogomet, primjerice u eri Fabija Capella. Realova tradicija i povijest, izrasla na temeljima fantastičnih talenata od Di Stefanove generacije, nametnula se kao kriterij željenog spektakla, nadigravanja i posebnosti u odnose na sve druge.

Jedan od tih velikana bio je i Amaro Amancio, koji je preminuo uoči ovog dvoboja na Anfieldu, a kojem je današnja momčad odala najveću počast upravo senzacionalnom igrom na Anfieldu. To je ta posebnost Reala, ne samo ove generacije koja to možda najbolje od svih demonstrira, da i kad djeluje da ne može ništa onda zapravo pokaže da može sve. Kao i lani u ligi prvaka kada su demolirali sve predstavnike moderne (PSG, City, Chelsea, Liverpool) i neočekivano (?) osvojili 14.europski naslov.

Naravno, ova pobjeda i odraz veličine najboljeg svjetskog kluba 20. i prvih desetljeća 21.stoljeća, ne znači da će se do kraja sezone oplodi željenim trofejima u prvenstvu i Europi. Real je već osvojio Super kup Europe, Svjetski kup, izgubio je španolski super kup, a u trci je za Kup Kralja, LP i prvenstvo. Objektivno se može dogoditi da izgubi prvenstvo i kup (Barcelona), te posrne u Ligi prvaka. To, međutim, ne može promijeniti realnost u kojoj Real ostaje poseban, poglavito u Europi, globalno vrh popularnosti, uz stil koji je glamurozan ali koji ne odstupa od prevlasti talenta nad fizičkom moći, ali koji pokušava sa trenerima tipa Zidane, Ancelotti, kao prije Del Bosque, osigurati moć koja će omogućiti dugi život na terenu talentima.

Luka Modrić je simbolika upravo te priče. Koji već 11.godinu živi kao miljenik Bernabeua, nogometnih zaljubljenika ne samo Reala, nego i esteta nogometne igre. Igrač koji već 4-5 godina, praktično od Rusije 2018 i Zlatne Lopte, stalno odgovara na pitanja o godinama i kojeg su u 34. pitali "dokle" kao i sada u 38.godini.

Posebno intenzivno na presici prije Anfielda, gdje je svima poručio da ne želi ugovor za minuli rad, nego za ono što zaslužuje. Na Anfieldu je vrlo jasno pokazao što zaslužuje, i što znači, još uvijek za Real. Hrvatska može širom otvorenih očiju upijati fantastičnu zbilju i uživati što je jedan njen izdanak tretiran simbolom povijesne veličine, stila i talenta najboljeg svjetskog kluba.

Luka Modrić je fenomen nogometa. Svijet ne pamti veznog igrača koji u 38.godini igra nogomet na ovim razinama učinka, utjecaja na igru momčadi i stvara razliku onda kada je to najkritičnije za njegovu momčad. Zato mu se svijet nogometa, iznova, klanja. Talent nogometa poseban kao i njegov Real...

Linker
02. svibanj 2024 14:03