Matija Djanjesic / CROPIX
PIŠE THE SUN

RIJEKA SLJEDEĆE SEZONE IGRA KVALIFIKACIJE ZA LP? Luda teorija koju su lansirali Englezi uzburkala duhove na Kvarneru, iz kluba tražili pojašnjenje

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 29. svibanj 2019. 11:19

HNK Rijeka mogla bi sljedeće sezone zaigrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

Zvuči ludo, ali tako barem tvrdi londonski tabloid The Sun, a tvrde da bi cijela situacija mogla ovisiti o raspletu noćašnjeg finala Europske lige. Naime, Englezi tvrde da će Chelsea, ako osvoji Europsku ligu, otvoriti vrata kvalifikacija za Ligu prvaka upravo momčadi Igora Bišćana.

Dakako, ovakvi napisi uzburkali su duhove na Kvarneru, a vijest je prenio riječki Novi list.

Situacija je sljedeća. Chelsea je nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone izborio kao trećeplasirana momčad engleskog prvenstva, a osvajač Europske lige ide ide izravno u LP sljedeće sezone. Dakle, Chelseajevim osvajanjem Europske lige ostalo bi jedno upražnjeno mjesto u najelitnijem europskom nogometnom natjecanju. Ali zašto bi od cijele priče trebala profitirati baš Rijeka?

The Sunovo objašnjenje je sljedeće. "Prema pravilu 3.04b UEFA-ine Lige prvaka: 'Slobodno mjesto koje prepušta pobjednik EUFA-ine Europske lige popunjava se trećeplasiranim klubom udruženja koje je na petom mjestu pristupne liste a program lige se prilagođava tako da prednost ima klub najbolje rangiranog udruženja'

Udruženje na petom mjestu je trenutno ono francusko.

Lyon je treći u ovogodišnjoj Ligue 1 te bi stoga automatski zauzeo ispražnjeno mjesto za Ligu prvaka ako Arsenal izgubi od Chelseaja.

PSV bi vjerojatnije zauzeo Lyonovo mjesto u play-offu umjesto u trećoj kvalificirajuću rundu.

Hrvatski klub NK Rijeka bi se tada pomaknuo iz Europske lige u treću kvalificirajuću rundu."

Mnogi su na društvenim mrežama komentirali kako se tumači o pogrešnoj interpretaciji pravila od strane The Suna, a Novi list navodi kako su iz Rijeke već tražili službeno pojašnjenje od UEFA-e s obzirom na ovakve navode.

Najrealnijim se čini da bi od eventualne pobjede Chelseaja najviše trebao profitirati Lyon.

Linker
07. svibanj 2024 09:26