FRANCK FIFE Afp
UEFA JE ODLUČILA

Rumunjski suci saznali kazne za prekinutu utakmicu Lige prvaka, izbjegli su žestoke sankcije

Turci su naložili da ih se kazni na osnovu rasizma, ali iz Nyona su poslali drugačije obrazloženje.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. ožujak 2021. 17:29

Dugo je trajala istraga UEFA-ine inspekcije za etiku i disciplinu po pitanju događaja na utakmici posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka između PSG-a i Basaksehira na pariškom Parku prinčeva. Ne govorimo sada o onom dijelu koji je nastavljen sljedeći dan, već o kolažu incidenata koji se zbio prije točno tri mjeseca, 8. prosinca prošle godine.

Konačno su Rumunji, odnosno glavni sudac "prvog" dvoboja Sebastian Coltescu i njegov pomoćnik Octavian Sovre doznali svoje kazne zbog rasističkih opservacija glede jednog igrača i službenih osoba turske momčadi. Odluka disciplinaca iz Nyona je sljedeća:

Glavni sudac utakmice, Sebastian Coltescu suspendiran je glede obavljanja svih aktivnosti u sudačkoj organizaciji do kraja tekuće (2020/21) sezone. Također, morat će pohađati edukaciju propisanu od strane sudaca. Pomoćnik Sovre koji je suokrivljenik u akciji rasističke naravi samo je upozoren, a i on će morati na educiranje...

Ako vam se kazne čine preblage, s obzirom na ono što su na dan sporne utakmice kazivali iz Basaksehira, UEFA-ina disciplinska komisija utvrdila je da rumunjski suci nisu kršili sporni članak 14. Disciplinskog pravilnika vezanog uz rasizam već samo članak 11. istog dokumenta koji propisuje pravilno ponašanje u skladu s okolnostima.

Edukacija na koju će ići Coltescu i Sovre tiče se treninga za donošenje boljih sudačkih odluka, ali i pravilan izbor jezika te verbalnih izraza kako bi se izbjegle situacije koje su se dogodile na utakmici PSG-a i Basaksehira. Podsjetimo, Coltescu i pomoćnik Sovre uvrijedili su igrače i trenere Basaksehira koristeći izraz "negro".

Linker
01. svibanj 2024 15:27