Josip Mišić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘BOLJI SMO OD ŠERIFA...‘

‘Samo su Dinamo i Rijeka konkurentni u Europi, a taj dan u Lisabonu bio je najružniji u mojoj karijeri..‘

Radišni veznjak Josip Mišić svojedobno je briljirao na Rujevici, a sada je sve bolji u Maksimiru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 13:09

Pouzdani Dinamov vezni igrač, Josip Mišić (27), sudjelovao je u svih devet ovosezonskih utakmica Plavih. Šest puta u kvalifikacijama za Ligu prvaka, triput u prvenstvu, no samo je jednom odigrao svih 90 minuta i to u Varšavi protiv Legije, odradio je velik posao, posebno u drugom poluvremenu, nakon iznenadnog ostanka u svlačionici zadnjeg veznog Kristijana Jakića...

- Naš je najteži dosadašnji izazov bila prva utakmica protiv Legije. U Zagrebu su nas malo iznenadili taktikom, nismo imali rješenja u veznom redu, oduzeli su nam prostor, a kad su kretali prema naprijed, teško smo zatvarali njihove bokove. Disciplinirana su i dobro organizirana momčad, pokazali su to i u Varšavi i baš je bilo naporno igrati protiv poljskog prvaka. Obje su utakmice bile ratničke, borbene, prave kvalifikacijske za Ligu prvaka. No, pokazali smo da smo bolji od njih i zasluženo smo u doigravanju - rekao je Mišić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nastavio je...

- Zadovoljan sam ulaskom u sezonu, osobno i momčadski. Na početku je bilo malo teže, “tražili” smo se kroz utakmice s Valurom, a i prvu smo utakmicu protiv Omonije u Zagrebu odigrali pomalo bojažljivo. No, potom smo iz utakmice u utakmicu izgledali sve bolje i sad stvarno dobro izgledamo. Zadovoljan sam i svojim igrama, a čini mi se da smo najbolje odigrali protiv Omonije u gostima. Bila je to i moja najbolja utakmica, na Cipru smo baš djelovali kao momčad, točno se znalo tko što treba raditi na terenu, pogotovo smo bili dobri u drugom poluvremenu. Nisu nas omeli ni teški uvjeti za igru, sparina i vrućina bili su nesnosni, ali ni kod nas ovoga ljeta nije puno bolje. Ma, teško je sjediti u stanu s klimom, a kamoli trčati i igrati nogomet po tim vrućinama...

Sve pozicije

Mišić može pokriti sve pozicije u veznom redu, voli igrati u oba smjera, iako se najbolje osjeća kao ofenzivni vezni. No, nema problema s defenzivnom igrom, odgovoran je i discipliniran, igrač kakve treneri vole. A što Dinamo može poboljšati u svojoj igri?
- Želio bih da smo još malo čvršći u defenzivnom bloku, da smo kompaktniji. Jer, malo su nam previše linije razdvojene, posebno se to vidi i osjeti kad krenemo u protunapad, nekako se nakon toga presporo vraćamo u obrambeni položaj. To svakako moramo ispraviti...

O dolazećim dvobojima sa Šerifom Mišić kaže:
- Prije varšavske utakmice u hotelu smo gledali utakmicu Šerif - Crvena zvezda. Moldavski je prvak svakako pozitivno iznenađenje, imaju neke automatizme, posebno u igri prema naprijed i ostavili su dobar dojam. Momčad je to sastavljena od kvalitetnih pojedinaca, čvrsti su i jaki, tehnički su dobri i moramo se dobro pripremiti za okršaje s njima.

Težak suparnik

Bi li se moglo mnogo toga odlučiti već u utorak, na prvoj utakmici u Tiraspolu?

- Ne bih rekao... Igra se 180 minuta, dat ćemo opet sve od sebe i pokušat ćemo kod njih ostvariti što bolji rezultat uoči zagrebačkog uzvrata. A onda na Maksimiru završiti posao! Svi od nas očekuju plasman u Ligu prvaka, bolji smo, favoriti smo protiv Šerifa, ali ništa to ne vrijedi na papiru, ulogu favorita treba potvrditi na travnjaku.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Mišić je u Zagrebu deset mjeseci i zadovoljan je životom u hrvatskoj metropoli...

- Zagreb je sjajan grad, a kad radiš ono što voliš, onda moraš biti zadovoljan, tada je sve dobro. A ja obožavam igrati nogomet, dobivam sve veću minutažu, igram sve bolje i siguran sam da ću biti još bolji.

Igrali ste i za Osijek i za Rijeku, kako komentirate njihove europske nastupe? Osijekov neuspjeh i Rijekin uspjeh...

- Opet se pokazalo da samo Rijeka, uz Dinamo, može biti konkurentna u Europi! Osijeku i Hajduku još nešto nedostaje, očito je da nisu navikli na europske izazove. Nakon što je ispao iz Europe, Osijeku su ostala samo domaća natjecanja i igrat će utakmice samo vikendom, pa će imati vremena za odmor i za adekvatnu pripremu za svaku utakmicu. I to im je svakako veliki plus, bit će težak suparnik u borbi za naslov prvaka.

Mišić je u Rijeci proveo lijepe nogometne dane, osvojio je i naslov prvaka. A godinu i pol proveo je i u grčkom PAOK-u, suparniku Rijeke u doigravanju za Konferencijsku ligu. I dobro poznaje klub iz Soluna...

- To je gotovo ista momčad kao i u moje vrijeme, ostalo je 80 posto igrača, okosnica sastava je godinama ista, došlo je tek nekoliko novih nogometaša. Iskusni su, dugo su zajedno i Rijeku čeka težak izazov. Procjenjujemo li izglede za prolaz, rekao bih da su “tu negdje”, šanse su 50:50. Rijeka je, naime, u dobroj formi i bit će to dvoboji podjednakih momčadi. Odlučivat će nijanse...

Veliki fanatici

Za navijače PAOK-a kažu da su među najžešćima u Europi?
- Točno je to. Veliki su fanatici, jedva su dočekali da se napokon vrate na tribine, protiv Bohemiansa je Toumba stadion bio gotovo pun.

Ostavili ste dubok trag u PAOK-u, navijači su vas svojedobno proglasili najboljim nogometašem kluba, bilo je to u sezoni 2019./2020.?

- Da, dobio sam to lijepo priznanje. Stvarno sam dobro igrao i oni su to prepoznali i nagradili su me. Lijepo mi je bilo u Solunu, dobro sam se snašao.

Bili ste u Grčkoj na posudbi iz lisabonskog Sportinga, trebao je PAOK i otkupiti vaš ugovor za dva milijuna eura, ali nije to učinio. Navodno zbog pandemije...

- Bilo je tu svašta. I ne bih baš previše o tome pričao. U konačnici se nismo dogovorili.

Je li PAOK izrazito domaćinska momčad, zbog tog navijačkog vjetra u leđa s tribina, ili se dobro snalazi i u gostima?

- Naravno da je lakše igrati kod kuće, uz huk tvojih navijača. No, PAOK igra dobro i u gostima, malokad im se dogodi neki “kiks”. Uigrani su, iskusni, imaju dobrog trenera, PAOK je uz Olympiacos svakako najbolji grčki klub..

Dobro surađivali

Razvan Lucescu je trener PAOK-a, sin proslavljenog Mircee Lucescua, koji još nije u mirovini i uspješno trenira kijevski Dynamo. Razvan Lucescu u PAOK-u zarađuje 1,7 milijuna eura godišnje (bez bonusa)...

- Razvan je i meni bio trener, pa je otišao u saudijski Al Hilal i ovoga se ljeta ponovno vratio. Fanatičan je trener, pobornik je talijanskog načina igre, traži maksimalnu disciplinu i odgovornost, voli u svlačionici sve imati pod kontrolom. Vrlo je studiozan trener, svakoga suparnika potanko analizira i ništa ne prepušta slučaju. Kvalitetan je trener, dobro smo surađivali - kaže Mišić.

Osobni ciljevi?

- Svi su vezani uz Dinamo! Želim se ustaliti u udarnom sastavu, želim što više igrati i osvojiti dvostruku krunu. I želim igrati u Ligi prvaka, još nisam osjetio draž igranja u skupini Lige prvaka! U najboljim sam nogometnim godinama i vjerujem da su najbolje igre tek ispred mene - istaknuo je Josip Mišić.

Taj dan u Lisabonu bio je najružniji u mojoj nogometnoj karijeri

Prije dolaska u PAOK, Mišić je bio u lisabonskom Sportingu. I tamo je, u svibnju 2018. godine, doživio najneugodnije trenutke u karijeri. Naime, napali su ih huligani koji su se nazivali navijačima Sportinga, nezadovoljni što je klub završio sezonu na trećem mjestu “promašivši” kvalifikacije za Ligu prvaka. Oko 50 huligana uletjelo je na stadion i pretuklo igrače i trenera Jorgea Jesusa...

- Bilo je ružno, to je bio najružniji dan u mojoj igračkoj karijeri. Nisam mogao ni zamisliti da će nekad i negdje navijači ući u svlačionicu i tući igrače! Tako se nešto ne smije događati. Nije mi nakon toga bilo svejedno i bio je to svakako jedan od razloga zbog kojih sam napustio Sporting - rekao je Mišić.

Osjećam se odlično, nadam se da su teški dani iza mene

Prošle je godine Mišić vodio najtežu životnu bitku, operirao je tumor testisa i sad je sve u najboljem redu:
- Bio sam šokiran kad sam doznao za zloćudnu bolest, svašta mi je prolazilo kroz glavu, ali ni u jednom trenutku nisam izgubio volju. Zarekao sam se sam sebi da ću opet igrati nogomet i evo me! Zdravlje je sad odlično, sve je u najboljem redu, nadam se da su ti teški dani definitivno iza mene - govori Mišić.

MIŠIĆ ZA DINAMO

U PRVENSTVU
19 odigranih utakmica
2 postignuta pogotka
U KUPU
2 odigrane utakmice
1 postignuti pogodak
U EUROPI
10 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka
UKUPNO
31 odigrana utakmica
3 postignuta pogotka

MIŠIĆ ZA RIJEKU

U PRVENSTVU
65 odigranih utakmica
4 postignuta pogotka
U KUPU
13 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka
U EUROPI
12 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak
UKUPNO
90 odigranih utakmica
5 postignutih pogodaka

Linker
27. travanj 2024 04:01