AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Šimić objasnio kako je srušio slavni klub: ‘Napravili smo veliku stvar, a imam osjećaj da igram u juniorima!‘

Junak pobjede u Lisabonu protiv Benfice i četvrti najmlađi hrvatski strijelac u povijesti Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. rujan 2023. 13:42

Uraganski je krenula ova sezona za mladog hrvatskog napadača Roka Šimića (20). Na stadionu Luz u Lisabonu, Roko je Benficu zavio u crno, bio je glavni junak velike pobjede austrijskog prvaka na startu Lige prvaka (2:0) u skupini u kojoj su još Inter i Real Sociedad. Bio je autor akcije prije kojeg je Salzburg zaradio drugi jedanaesterac na utakmici, a onda ga je hladnokrvno realizirao. I drugi gol Austrijanaca njegovo je majstorsko djelo, okrenuo je svog čuvara, krenuo na vratara, a onda podvalio loptu za Oscara Gloukha koji je pogodio praznu mrežu. Iznenađujući trijumf Salzburga u Lisabonu ima njegov potpis. Ide ga, baš ga ide....Trener Salzburga Gerhard Struber u njemu je prepoznao pravu špicu za svoju momčad, od starta sezone je u momčadi, prije dvadesetak dana Roko je zabio i dva pogotka Rapidu za trijumf od također 2:0... Zabio je i za mladu hrvatsku reprezentaciju na gostovanju na Farskim otocima.

Pogotkom na Luzu Šimić je postao četvrti najmlađi hrvatski strijelac u Ligi prvaka. Ispred njega su Mateo Kovačić, Mihael Mikić i klupski kolega Luka Sučić, na petom mjestu je Joško Gvardiol.

- Jako sam puno radio da bih došao do ovoga, do razdoblja kad zabijam golove. Meni je prije svega drago što smo pobijedili Benficu na gostovanju, momčadi koja je prošle godine bila polufinalist Lige prvaka. Dobiti takvu momčad u gostima pred 65 tisuća ljudi je velika stvar, nevjerojatan osjećaj. Sretan sam što sam bio dio momčadi u tom trijumfu - skromno će kazati Roko u uvodu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Utakmica u Lisabonu je bila zaista zanimljiva. Salzburg je imao prvi jedanaesterac već u drugoj minuti.

- Konate je preuzeo odgovornost, ali je promašio. Desetak minuta kasnije sam presjekao loptu desnog beka Benfice koji je želio dodati vrataru, pucao sam po golu, lopta se zaustavila na gredi i odbila u ruku domaćeg igrača Antonija Silve, bio je to jedanaesterac i crveni karton za njega. Tada sam ja odlučio preuzeti odgovornost. Bio sam smiren, staložen, udahnuo sam nekoliko puta, pucao sam u istu stranu u koju sam pucao i kad sam promašio prije mjesec dana na prijateljskoj utakmici s Interom. Takvi klubovi poput Benfice analiziraju napadače, izvođače jedanaesteraca. Vjerojatno je vratar Benfice vidio kako sam promašio protiv Intera, pa si je mislio da ću promijeniti stranu. Međutim, nisam je promijenio...

Interesantno, na tom ogledu s Interom Salzburg je također imao dva jedanaesterca, osim Roka promašio je i taj Konate koji je promašio i protiv Benfice. Pitali smo Roka je li Konate prvi izvođač jedanaesteraca kod Salzburga?

- Ha, obojica smo promašili protiv Intera... U svlačionici prije svake utakmice na ploči piše tko izvodi jedanaesterac ili jedanaesterce ako do njih dođe. Kao i slobodne udarce. Konate je prvi izvođač, ja drugi. Htio je on protiv Benfice pucati i drugi jedanaesterac, ali ja sam mu rekao; ‘ne, ne, ne, ja pucam‘! Tko zna, ali mislim da ću ja sad biti prvi koji će izvoditi jedanaesterce. Dok ne promašim, ha, ha, ha...

Posebno nas je impresionirao ipak drugi gol Salzburga. Roko je sve napravio sam, krenuo na vratara, 99 posto napadača bi pokušalo zabiti, ali on je bio nesebičan, gurnuo je loptu suigraču koji je samo stavio nogu i pogodio praznu mrežu.

- Kod tog drugog gola sam prvo izbjegao zaleđe. Primio sam malo lošiju loptu, nije bila dubinska. Ušao sam čvrsto u duel s obrambenim igračem, bio sam čvršći. Moj kolega Oscar je u tom trenutku bio ispred mene, da sam mu tada dao loptu, bilo bi zaleđe. Zato sam se sjurio prema vrataru Benfice, odlučio sam pucati, ili ako vratar izađe, dodati njemu koji je ovoga puta bio iza mene. To sam u sekundi provrtio u glavi. Loptu sam gurnuo u for, kad je vratar izašao, gurnuo sam Oscaru loptu na desnu stranu. Nikad nisam sebičan kad je moj suigrač u boljoj situaciji. Tako je, eto, Oscar postao najmlađi izraelski igrač koji ja zabio u Ligi prvaka. Baš sam sretan što sam mu ja gurnuo tu loptu.

image
SOFASCORE

Kad mu kažemo da je sad sigurno osigurao poziciju prvog napadača Salzburga, Roko kaže:

- Znate, to se ne može kazati. U Salzburgu su uvijek rotacije. Puno je napadača u rosteru. U nekoj utakmici po četiri napadača igraju. Netko će igrati cijelu utakmicu, netko šezdeset minuta, netko pola sata, netko petnaest minuta. To je odlično, jer svi dobivaju priliku. Ponekad je bolje kad napadač uđe s klupe. Meni je jako dobro otkada je trener Gerhard Struber, ima maksimalno povjerenje u mene. Uzvratim mu to povjerenje svaku utakmicu, s dobrim igrama i golovima. Da nije bilo njega, teško da bih igrao od starta protiv Benfice i da bi ostvarili takav rezultat. Eto, nakon što sam zabio dva gola Rapidu, u zadnjoj utakmici našeg prvenstva protiv Sturma nisam zabio, ali sam isto bio dobar.

Inače, Salzburg je najmlađa momčad u Ligi prvaka, protiv Benfice je momčad imala u prosjeku 21,5 godina..

- Imamo sjajan potencijal, svatko ima svoju ulogu, svi smo sretni. A kad se radi o našoj mladosti, onda imam osjećaj da igram u juniorima! Mi smo u ovoj skupini ‘underdog‘. To je za nas super, jer nemamo puno pritiska na mladim igračima. Znamo što možemo, svega smo svjesni. Već treću sezonu uzastopno igramo u Ligi prvaka. I svake godine napravimo nešto dobro. Salzburg je dokazao da može biti itekako kompetitivan u Ligi prvaka. Prije nego što je krenulo to prvo kolo i utakmica s Benficom, vjerovao sam da možemo mnogo toga napraviti. Svi smo vjerovali. Istina, pomogao nam je u Lisabonu taj crveni karton, ali to je dio nogometa. Atmosfera je sad sjajna, sad u sljedećoj utakmici Lige prvaka igramo s Real Sociedeadom doma, imamo šanse nastaviti u pobjedničkom ritmu. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu - zaključio je Roko Šimić

Najmlađi hrvatski strijelci u Ligi prvaka

1. Mateo Kovačić 17 g 7 m 1 d

(Dinamo - Lyon 1:7, 7. 12. 2011.)

2. Mihael Mikić 18 g 9 m 29 d

(Dinamo - Porto 3:1, 4. 11. 1998.)

3. Luka Sučić 19 g 0 m 6 d

(Sevilla - RB Salzburg 1:1, 14. 9. 2021.)

4. Roko Šimić 20 g 0 m 10 d

(Benfica - RB Salzburg 0:2, 20. 9. 2023.)

5. Joško Gvardiol 20 g 9 m 2 d

(RB Leipzig - Real Madrid 3:2, 25. 10. 2022.)

Linker
02. svibanj 2024 12:53