OSCAR DEL POZO Afp
SJAJAN START U LP

Specijalisti za Madrid: Robbenova ljevica i ‘izmišljeni penal‘ srušili su velikana, a bolje nije prošao ni Real

Prvo je na domaćem terenu s 1:0 matiran Real, a sada su i protiv Atletica napustili Španjolsku s duplom ‘trojkom‘
Piše: Tomislav Dragobratović Objavljeno: 24. listopad 2024. 23:17

Kada je nakon ždrijeba grupne faze Lige prvaka izašao raspored odigravanja utakmica, igrači Lillea vjerojatno su imali inicijalnu reakciju da ih u uvodna tri kola čeka "pakleni" raspored. Nakon uvodne utakmice protiv lisabonskog Sportinga, francuskom sastavu uslijedio je možda i najteži skup gradskih rivala na svijetu - onih madridskih.

Prvo im je u goste stigao Real, dok je u trećem kolu uslijedio put na Wanda Metropolitano, spektakularan stadion Atletico Madrida. U okršaju protiv Portugalaca svi u klubu su vjerojatno računali na bodove, za razliku od nadolazećih utakmica protiv, objektivno gledajući, kvalitetnijih suparnika. Ipak, vjerojatno ni sami igrači Lillea nisu računali da će rasplet biti - potpuno suprotan! Naime, nakon uvodnog poraza od Sportinga (0:2), uslijedio je sad već drugi spektakularan rezultat za Francuze, prvo je na domaćem terenu s 1:0 matiran Real, a sada su i protiv Atletica napustili Španjolsku s duplom "trojkom" - tri boda u džepu, i tri gola u suparničkoj mreži.

Ipak, teško je reći koliko je pobjeda protiv Atletica bila produkt same kvalitete Lillea, a koliko nemogućnosti Atleticova napada, točnije Alexandera Sørloth​a, koji je u samo uvodnih 30-ak minuta mogao imati hat-trick.

image
OSCAR DEL POZO Afp

U dva odvojena slučaja imao je jedan na jedan situaciju, dok mu je u trećom prilikom Griezmann uputio fantastičnu loptu u prostor, koju je Sørloth morao samo pospremiti u mrežu. Nastavno na Norvežanina, imao je Atletico još nekoliko prilika, doduše ne toliko dobrih kao što su bile Sørlothove, no Lille se izvukao do kraja poluvremena sa samo jednim pogotkom u mreži.

Dvojbena situacija

U nastavku je, pak, uslijedila potpuno drukčija priča na terenu, za koju je prvenstveno zaslužan Edon Zhegrova, koji je fantastičnim udarcem u stilu Arjena Robbena preokrenuo tijek utakmice u korist Francuza. Nakon toga pogotka usporio je i "uragan" Atletica, a Lille se ubrzo, zbog igranja rukom u nedozvoljenom prostoru, našao u rezultatskoj prednosti. Bila je to, u najmanju ruku, dvojbena odluka suca, Marca Guide, s kojim se naravno nije složio domaći stožer. Prema pisanjima Marce, Atletico je uputio službenu primjedbu UEFA-i zbog ovog slučaja.

"Kazneni udarac je izmišljen, kažu u klubu tražeći objašnjenje za nešto što bi u današnjem nogometu trebalo biti nemoguće. U klubu shvaćaju da je sudac pogriješio kada je signalizirao ruku, ali su vrlo jasni da se to ne može odobriti uz postojanje VAR tehnologije. U crveno-bijelim uredima ne mogu objasniti činjenicu da osoba zadužena za VAR nije pozvala kolegu da ode pregledati situaciju ​​na monitoru, što bi sasvim sigurno poništilo akciju", pišu Španjolci.

Atletico je pred kraj utakmice imao još dvije izgledne prilike, no preživjeli su i to gosti, a onda je Jonathan David svojim drugim, pomalo "spretnim i sretnim" pogotkom, potvrdio veliku pobjedu Lillea.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Lille sada tako nakon tri kola ima šest bodova na kontu, čime je stigao do 15. mjesta na velikoj tablici Lige prvaka. Nakon idućeg okršaja s Juventusom, koji također nije u bajnoj formi, Lilleu slijede ogledi s Bolognom, Sturmom, Liverpoolom i Feyenoordom, pri čemu je okršaj s engleskim sastavom vjerojatno jedini ogled za kojeg Francuzi mogu reći da su izrazito inferiorni.

Pitanje forme

Dobar start u Ligi prvaka poklopio se i sa standardno kvalitetnim predstavama u domaćem prvenstvu, gdje Lille nakon osam kola zauzima četvrto mjesto s 14 bodova, šest manje od vodećih PSG-a i Monaca. Spomenuti dvojac ove je sezone izrazito uvjerljiv, uz standardni PSG, klub iz Kneževine uspio je ukomponirati sjajne igre u prvenstvu s isto tako dobrim partijama u Ligi prvaka.

Pitanje je može li Lille, jednako kao i Monaco, održati ovakvu formu kroz sljedeća četiri kola, i istodobno nastaviti "žariti i paliti" na domaćem frontu. Primjera radi, momčad Bresta također se ove sezone nalazi u istoj situaciji, no za sada, unatoč dobrim igrama u Europi, nisu uspjeli jednaku kvalitetu prikazati na domaćoj sceni. Bitan faktor u ovoj jednadžbi sigurno je i europsko iskustvo, kojeg Lille svakako ima...

BREST SJAJAN U EUROPI, ALI NE I PRVENSTVU

Kao što smo spomenuli, za razliku od Lillea, Brest uvjerljive predstave iz Lige prvaka ne može pretočiti u jednaku formu u ligaškom prvenstvu. Francuski sastav je na domaćem terenu u trećem kolu grupne faze LP ostvario remi (1:1) protiv Bayer Leverkusena, te iza sebe sada već ima impresivan katalog igara u Europi s dvije pobjede (2:1 protiv Sturma i 4:0 protiv Salzburga) i sedam bodova u uvodne tri utakmice. Pierre Lees Melou, strijelac francuske momčadi, prokomentirao je utakmicu.

"Oprostite na izrazu, ali mislim da su mnogi ljudi mislili da ćemo u ovoj utakmici dobiti batine. Daleko od toga da smo bili smiješni, to dokazuje da imamo srca i da igramo zajedno. Neću reći da žalimo, ali odigrali smo dobru utakmicu, sretan sam", rekao je.

Brest je u prvenstvu pak 11. s deset bodova iz uvodnih osam utakmica. Jasno je da je ovo debi sezona za francuski sastav u Ligi prvaka, koji zasigurno još uvijek nije navikao igrati na dva konta, no morat će se uskoro probuditi, ako misle i nadolazećih sezona aktivno sudjelovati u Europi...

Linker
25. listopad 2024 00:15