VLADO KOS Cropix
IZJAVA PODIGLA PRAŠINU

Stigao odgovor Poljaku koji je Osijek prozvao ‘zaostalim‘, evo i zašto je splasnula euforija za Vatrenima

Poljaci su većinski stizali u Osijek tek u nedjelju, iako su i u subotu bile manje skupine po gradu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2024. 19:12

Poljaci su većinski stizali u Osijek tek u nedjelju, iako su i u subotu bile manje skupine po gradu. Moglo ih se vidjeti u Tvrđi i na nekim drugim punktovima. Kupili su 650 ulaznica, stizali su dijelom zrakoplovima, ali u značajnom broju i automobilima, autobusima i kombijima.

Za Osijek je utakmica drugačija od one s Turskom koja je odigrana prošle godine u listopadu jer tada je bila pomama za ulaznicama, malo je građana Osijeka moglo doći na stadion jer su karte prodane po drugim destinacijama. No, ova utakmica nije prva, Opus Arena je već dobro poznat stadion, nije nova atrakcija, ostalo je više karata za "običan puk" što je uvjetovalo da su se ulaznice prodavale nekoliko dana javno, a nisu otišle za nekoliko minuta. U Osijeku ih se moglo kupiti na benzinskim crpkama i time je dolazak do njih bio olakšan.

U Osijeku je nekad bila euforija za reprezentaciju, sada je dojam da nije tako velika jer dosta je ljudi bilo razočarano s tim događajima prije 11 mjeseci kad su domaći ostali u nemogućnosti ući na stadion. No, Hrvatska u Slavoniji ima podršku i uvijek će je imati.

Kako su Osječani doživjeli komentar poljskog novinara koji je doživio grad zaostalim tri desetljeća? Većinom će kazati da ih nije briga, da je čovjek imao pravo na svoj dojam, ali i da očito nije vidio cijeli grad nego samo kvart Retfala u kojem je stadion, a koji je bio do izgradnje Opus Arene najzapušteniji dio Osijeka. No, to se relativno brzo mijenja, kraj stadiona gradi se srednja škola, nedaleko stambeni blok, a jasno da bi pojedina pročelja trebalo obnoviti. No, Osječani se sjećaju i vremena komunizma i socijalizma kad su Poljaci dolazili u grad i na tržnici prodavali sve i svašta, spavali u šatorima kako bi zaradili da za život ili da bi koji dan mogli otići na more. Tako se vremena mijenjaju...

Što se nogometa tiče, na stadion je HNS napravio navijačku zonu koja je otvorena u 16 sati kako bi se navijači mogli zabaviti i družiti. Uzvrat će biti brzo, Hrvatska u Varšavi gostuje već 15. listopada i tamo bi trebalo biti podosta naših navijača. Jasno da je glavni grad Poljske metropola i da je tamošnji Nacionalni stadion vrhunsko zdanje, Osijek se niti ne namjerava uspoređivati s Varšavom. Kako god bilo, u odnosu na prije 30 godina Osijek je doživio u mnogočemu ozbiljan napredak. U pojedinim stvarima nije, ali tako je svugdje u Hrvatskoj.

Što se nogometa tiče, Hrvatska je zadnjih godina često domaćin u Slavoniji, a svakako će biti još. U tome ne bi bilo loše da se izgradi još koji vrhunski hotel, ovaj je put Poljska odsjela u Čepinu.

Linker
08. rujan 2024 23:05