Bruno Petković
 GORAN MEHKEK/CROPIX
Mjesec i pol bez utakmice

Što se događa s najboljim Dinamovim igračem!? Ovo je pet pitanja koje Zoran Mamić mora riješiti

Još se oporavlja od ozljede, a Zoran Mamić ga treba u idealnoj formi za europski start
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. kolovoz 2020. 13:55

Ozlijedio se Bruno Petković protiv Osijeka, šepajući napustio teren u 75. minuti. Bilo je to 27. lipnja, u utakmici u kojoj Dinamo nije briljirao, završilo je 0:0, ali je puno veći problem od remija bila ozljeda Dinamova reprezentativca. Strahovali su u Maksimiru od teže ozljede ligamenta ili meniska, što bi značilo i nekoliko mjeseci izvan travnjaka. Međutim, nakon dodatnih pregleda magnetom odagnane su crne misli, nalazi su pokazali da ozljeda nije tako ozbiljna.

‘Nastavno na mnogobrojne upite GNK Dinamo ovim putem obavještava javnost kako je pregled magnetskom rezonancom utvrdio da je Bruno Petković zadobio lagano istegnuće u koljenu što je lakša ozljeda koja ne iziskuje puno vremena za oporavak. Petković odmah započinje s fizikalnom terapijom nakon koje se vraća u puni trening’, objavili su tada iz Maksimira.
Bilo je jasno da će Petković propustiti sigurno dvije utakmice, protiv Intera i Rijeke, možda biti spreman za derbi s Hajdukom, no ipak je bilo izvjesno da je sezona za njega završena.

image
Bruno Petković
GORAN MEHKEK/CROPIX

Još se oporavlja

Nije potrebno riskirati, bolje da se oporavi do kraja i krene punom snagom u novu sezonu. Tako je i bilo, Petković do kraja sezone nije igrao, oporavljao se i odmarao, trebao je po planu do starta ove sezone, pogotovo europske, biti u punom pogonu. Nadali su se u Maksimiru da će prvi važan susret doći u trećem pretkolu sredinom rujna, do tada bi Petković sigurno mogao uhvatiti pravi ritam. Ali okolnosti su se promijenile, Modri startaju od drugog pretkola, potencijalni protivnik je rumunjski Cluj, očekuje Mamićevu momčad neugodna utakmica prođu li Rumunji maltešku Florianu. A Petkovića još nema.
- Petko nije igrao, jer je još u procesu oporavka - rekao je Zoran Mamić nakon utakmice s Celjem, u kojoj su Modri slavili 3:0. A prvi napadač i jedan od glavnih igrača nije igrao jer, očito, još nije potpuno spreman.

Prolaze dani

I tako, dan po dan, prošlo je već mjesec i pol dana od te utakmice s Osijekom, toliko je Bruno Petković izvan travnjaka, a još ne trenira punom snagom. Po svemu sudeći, propustit će i uvodnu utakmicu HNL sezone protiv Lokomotive u nedjelju. Što je, sigurno, loša vijest, jer Zoran Mamić treba za dva tjedna u dvoboju drugog pretkola Petkovića u dobroj formi, s pravim Brunom Dinamovi izgledi za pobjedu sigurno višestruko rastu. Nema puno vremena, ali ne bi bilo prvi put da Petković iskoči kad se najmanje očekuje, odigra veliku utakmicu.

U dvije godine u Dinamu uvijek je najviše bio motiviran kad se u njega sumnja ili kad nitko ne misli da može napraviti nešto posebno. Tada Petković, koji ponekad djeluje flegmatično i opušteno, uzme stvar u svoje ruke i pokaže klasu. Vjerujemo da ni Zoran Mamić ne bi imao ništa protiv takvog scenarija, iako mu sigurno Petkovićeva duga stanka, 45 dana bez utakmica, zadaje glavobolje. Više bi dakako volio da je udarni napadač već sad na raspolaganju i da zna da se u njega u toj najvažnijoj utakmici prvog dijela sezone može pouzdati.

Brojne nepoznanice

Do utakmice s Clujem (ili Maltežanima) Dinamo ima, dakle, dvoboj s Lokomotivom i poslije s Istrom u Puli, u tih 180 minuta tražit će Zoran Mamić igrače koji bi trebali donijeti tu startnu europsku pobjedu. Najviše je nepoznanica tko će se nametnuti u veznom redu, uz Arijana Ademija.

Vraća se Ivanušec

I Luka Ivanušec je ozlijeđen, no idućeg bi se tjedna trebao vratiti, Kadzior se još privikava na nogomet nakon loma nosa. Tako da u prvi plan upadaju Amer Gojak i Lovro Majer. I sad, ne bude li Petković potpuno ‘fit’, hoće li u prvi plan upasti Mario Gavranović ili možda Sandro Kulenović? I njih dvojica se u dvije utakmice HNL-a mogu nametnuti, obojica su zabili Celju i najavili borbu za minutažu u napadu, teško će tu priliku dobiti Komnen Andrić. Jasno je da je pravi Petković nedodirljiv, ali kad će biti pravi, bio bi veliki dar za trenera Mamića da se do drugog pretkola potpuno oporavi, bude motiviran i pronađe svoju veliku formu.

PET PITANJA KOJA MAMIĆ MORA RIJEŠITI U SAMO DVA TJEDNA

1. POVRATAK PETKOVIĆA
Ne treba dodatno objašnjavati, povratak Petkovića na teren i u pravu formu, krucijalan je za velike i važne utakmice.
2. STANDARDIZACIJA U VEZNOM REDU
Odlaskom Nikole More, Arijan Ademi ostao je jedini nedodirljivi u ovom dijelu terena. U dvije utakmice cilj je pronaći još jednog ili dva raspoložena igrača.
3. KASTRATI KAO NOVO ORUŽJE?
Bio je razigran i opasan protiv Celja, ali iz prijateljskog susreta ne treba izvlačiti prejake zaključke. Bude li u Cluju prostora mogao bi biti novo oružje, treba ga na to pripremiti.
4. DVOJBE U OBRANI
Theophile je jedan stoper, tko je drugi? Dilaver, koji bi možda već bio na izlaznim vratima da je Dinamo doveo zamjenu ili bi trebao ostati Gvardiol koji je potreban juniorima u Ligi prvaka i u planu je da ide u Nyon? Može li se tako brzo nametnuti Milić?
5. POBJEDE ZA SAMOPOUZDANJE
Protiv Lokomotive i Istre, unatoč problemima, Modrima trebaju pobjede. Ne samo zbog bodova, još važnije, zbog samopouzdanja uoči europskog starta. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 10:10