Foto: Goran Mehkek / CROPIX
REAKCIJE TRENERA

'ŠTO STE SMRKNUTI, PA NITKO NIJE UMRO! VRATIT ĆEMO SE IZ BUDIMPEŠTE S POBJEDOM' Dinamovog trenera malo je iz takta izbacilo jedno novinarsko pitanje

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 01:19

Nije bilo osmijeha na licima hrvatskih novinara nakon utakmice, primijetio je to Dinamov trener Nenad Bjelica i rekao:

- Što ste se smrknuli, pa nitko nije umro! Idemo u Budimpeštu po pobjedu i vratit ćemo se doma s pobjedom! Istina je, Ferencvaros je sad u maloj prednosti, ima 1:1 rezultat i ostane li na uzvratu 0:0, oni idu dalje! Ali, i pritisak je sad na njima, pa da vidimo kako će se nositi s ulogom favorita. Uoči ove utakmice rekao sam da želim rezultat koji će nam dati nadu za uzvrat, ostvarili smo taj rezultat i glavu gore. To je nogomet, čestitke Ferencvarosu na hrabroj, možda i malo prehrabroj igri u Zagrebu, no mi imamo svoje adute i vjerujem u ovu momčad – rekao je Bjelica, odagnavši tako sumorne misli i tonove iz maksimirskih prostorija.

Ipak, malo ga je iz takta izbacilo čudno pitanje jednog kolege, koji je, tko zna na temelju čega, zaključio da Dinamo nije bio – agresivan(!?)...

- Nisam to tako vidio... Bili smo agresivni, dosta smo trčali, ali trčali smo u prazno! I upravo zbog tog pogrešnog trčanja, možda vam je izgledao da nema agresije. Suparnik se dobro otvarao iz zadnje linije, nije bilo panike kod njih, pa smo zbog toga imali i problema s posjedom lopte. Ali, to je bilo jedino što nije bilo dobro – rekao je Bjelica i istaknuo:

- Njihov je vratar bio izvrstan! Da smo zabili samo 20 posto šansi, pobijedili bismo s nekoliko pogodaka razlike! A istodobno se ne sjećam nekih prilika mađarske momčadi, iako su igrali kvalitetno i pokazali su da su dobra momčad – pričao je Dinamov trener.

Plavi su sjajno ušli u utakmicu, odigrali su silovitih 20 minuta, stvorili nekoliko prilika, poveli i – stali!? Neobjašnjivo stali. Pa što se dogodilo? Nisu valjda igrači već tada pomislili da je 1:0 dovoljna prednost i da to treba čuvati...

- Ne, nije bilo razloga za takvo razmišljanje. No, činjenica je da smo nakon furioznog početka pali u ritmu i to su gosti iskoristili i nametnuli se.

Je li vas Rebrov iznenadio s trojicom igrača u momčadi kojih nije bilo na zadnjim utakmicama?

- Ne. Vidjeli smo sve četiri njihove utakmice i očekivali smo neke promjene. No, nije to previše promijenilo njihovu igru. Ponavljam, mi smo pogrešno trčali i zato su neki od vas pomislili da nismo bili agresivni. Ali, zato sam ja trener, a vi novinari...

Koju biste ocjenu, od pet do deset, dali svojoj momčadi za ovu izvedbu?

- Šest! Dakle, zadovoljili smo... Ali, želim istaknuti da nam je Saburtalo stvorio više prilika od Ferencvarosa, a uvjerljivo smo pobijedili. Mađari nisu bili toliko opasni, a završilo je remijem. Nogomet je takav, apsolvirali smo prvu utakmicu, pred nama je druga i idemo u Budimpeštu po pobjedu – govorio je Bjelica.

A trener Ferencvarosa, Serhij Rebrov, bio bi sjajan igrač pokera! Došao je pred novinare „kamenog lica”, nikakvu emociju nije se moglo pročitati, nije bilo osmijeha, niti su mu oči veselo skakutale. Ostvario je ono po što je došao – ostao je neporažen i njegova je momčad zabila gol...

- Da, moramo biti zadovoljni rezultatom. Protiv jakog smo Dinama igrali dobro i ovaj nam pogodak mnogo znači. Bilo je pogrešaka u našoj igri, naravno da ćemo sve analizirati i dobro ćemo se pripremiti za uzvrat.

Opasno ste živjeli na početku utakmice?

- Dinamo je furiozno krenuo i stisnuo nas, ali moja se momčad uspjela vratiti u igru. A to je velika stvar kad se igra u gostima protiv ovako jakog suparnika. Igrali smo izvrsno od 45. do 65. minute, naš je pogodak visio u zraku i zabili smo ga. Nakon toga smo kontrolirali igru i zasluženo sačuvali remi.

Što ste rekli igračima u poluvremenu?

- Nisam im dao nikakve posebne upute, rekao sam da nastave igrati onako kako su završili prvo poluvrijeme, da ćemo i mi doći do svoje šanse...

Je li sad vaša momčad favorit? Uoči utakmice rekli ste da su šanse za prolaz 50:50 – je li sad neki postotak više na vašoj strani?

- Hm... Iako mi sad na papiru imamo prednost, Dinamo je ozbiljna, vrlo ozbiljna momčad. A ti postoci... Takve procjene više vole navijači, a jedina je istina da je u Zagrebu završeno prvo poluvrijeme i sve će se odlučivati na našem travnjaku – u sličnom je stilu poput Bjelice na kraju rekao Rebrov.

Petar Stojanović bio je malo iznenađenje Nenada Bjelice za utakmicu protiv Ferencvarosa. Očekivalo se da će na desnom boku igrati Ivo Pinto, ali se Dinamov strateg odlučio za slovenskog nogometaša i nije pogriješio. Stojanović je imao nekoliko dobrih prodora po 'svojoj' strani, a nakon utakmice je bio nezadovoljan, ali ne i razočaran rezultatom.

„Ovo je tek prva utakmica. Da smo i pobijedili s 1:0 ne bi bilo drugačije, bilo bi to tek da smo pobijedili, ne znam, 5:0. Znamo da su dobra momčad, ali nas tamo čeka drugo poluvrijeme i idemo po pobjedu i prolaz”, rekao je Stojanović.

Mađari su do izjednačenja došli u 60. minuti i to kao rezultat njihovog pritiska početkom prvog dijela.

„Teško mi je objasniti što se dogodilo. Oni su nas malo stisnuli tih 10-15 minuta i na žalost nismo izdržali bez primljenog pogotka. Poslije toga smo imali jako puno prilika koje smo trebali iskoristiti, ali to je nogomet – nismo zabili. Oni jesu, imaju 1:1. Ništa, idemo dalje, s optimizmom i sa željom za prolaskom.”

Video: Tomo Ničota

Izet Hajrović se slaže s trenerom koji je rekao da ovo nije loš rezultat.

„Mislim da je i 1:1 sasvim OK rezultat. Mi ćemo biti mentalno spremni za utakmicu u Mađarskoj, vjerujemo u prolaz. Danas smo napravili neke pogreške, propustili neke bitne šanse u prvom i u drugom poluvremenu, ali sam siguran da ćemo sve ispraviti u uzvratu.”

Linker
17. travanj 2024 00:24