Cropix, Profimedia
SPEKTAKL NA VIDIKU

Sve o ždrijebu koji čeka Dinamo: Modri će igrati na ‘najluđi dan‘ u povijesti Lige prvaka

Najveća tablica ikada, uveden je i ekskluzivni tjedan, bogat nagradni fond, a igrat će se i u četvrtak
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 22:04

Već se mjesecima priča o novom sustavu igranja nogometne Lige prvaka, u kojoj će ove sezone sudjelovati i zagrebački Dinamo, nakon što je s ukupnih 5:0 izbacio Qarabag.

Evo najvažnijih pitanja i odgovora uoči sutrašnjeg ždrijeba koji počinje u 18 sati i u kojem će biti hrvatski prvak.

36 KLUBOVA, JEDNA TABLICA

"Uefin nogometni odjel uložio je tisuće sati da bi osmislio novi format, koristeći složene matematičke modele i algoritme da bi ga usput razvio i poboljšao", kaže Uefa sama za sebe.

Prva stvar u koju ćemo se zagledati već nakon prvog kola jest ljestvica. U novom formatu je samo jedna ljestvica (kao da se igra jedna skupina) i bit će to "stonoga" s 36 nogu. Dosad je Liga prvaka imala ljestvice s po četiri kluba, kad se gleda ljestvica HNL-a u njoj je deset redaka (jer je deset klubova), a najveće kobasice s kojima se dosad redovitije susretalo su Premier liga, La Liga i Serie A te njihove tablice s po 20 klubova. Ponavljamo, u Ligi prvaka ćemo imati 36 klubova (36 redaka) u ljestvici. Kako bismo otprilike dočarali što nas sve čeka od sredine rujna, sa strane možete vidjeti popis klubova sudionika (29 znanih i sedam koje se čeka iz kvalifikacija) i znajte da će ljestvica Lige prvaka zauzimati sličan prostor. Broj utakmica u ligaškoj fazi povećan je s 96 na 144, a u nokaut-fazi s 29 na 45. Ukupno ih je 64 više u Ligi prvaka nego dosad.

JEDNA TABLICA, A SAMO OSAM KOLA?!

Kada bi nova Liga prvaka bila liga kakve inače doživljavamo u nogometu koji se igra u Europi, onda bismo imali 35 kola odnosno utakmica (jednokružno), ili čak 70 (dvokružno), i to bi značilo da imamo Superligu. Ovako će nogomet imati (samo) Ligu prvaka koja se sve više približava nekim idejama Superlige, ali to ne smijemo reći Uefinom predsjedniku Aleksandru Čeferinu jer on ne dopušta bilo kakvo povezivanje Lige prvaka i projekta Superlige.

image

Aleksander Čeferin

FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA

Uglavnom, konačna ljestvica ligaškog dijela Lige prvaka napravit će se nakon osam odigranih utakmica (osam kola) protiv osam različitih suparnika. Po četiri utakmice svaki će klub odigrati kao domaćin, a četiri puta će gostovati. Kako bi svaki sudionik Lige prvaka imao koliko-toliko jednake uvjete (jednaku težinu suparnika), Uefa je odlučila da će klubovi imati po dva suparnika iz svake od četiri skupine nositelja, s jednim od njih igrat će kod kuće, a s drugim će se okušati vani. U onoj istoj tablici koja je prilog ovome tekstu klubovi su poredani po skupinama nositelja u koje pripadaju. Sadržaj prve dvije zdjele se zna jer je u njima 18 klubova s najvećim koeficijentima, a preostale dvije skupine nositelja znat će se u srijedu navečer, nakon što se odigraju posljednje utakmice play-offa.

PRVI ŽDRIJEB VEĆ 29. KOLOVOZA

Prvi sudar s novim svijetom Lige prvaka dogodit će se u četvrtak u 18 sati u Nyonu, kada počne ždrijeb kakav još nismo vidjeli. S obzirom na to da se radi o jednoj ligi/skupini, izvlačit će se suparnici svakog pojedinog kluba. Točnije, izvlačit će se samo kuglice s imenom kluba sudionika Lige prvaka, a onda će Uefino superračunalo odrediti suparnike tog kluba i ta će se imena pojaviti na ekranu.

- Trebalo bi nam 1000 kuglica - izjavio je Stéphane Anselmo, voditelj strateškog razvoja natjecanja, za Uefin časopis Champions Journal objašnjavajući zašto ždrijeb neće sličiti dosadašnjem.

I trajalo bi najmanje četiri sata i Uefa bi, kao i prije nekoliko godina, sigurno nešto zabrljala, pa bi se neke stvari ponavljale. Prethodna rečenica nije od gospodina Anselma, nego naša. Anselmo je objasnio neke druge stvari.

image
STEVEN JONES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Prvi korak u izvlačenju je još uvijek fizički; netko će izvući kuglicu iz zdjele. Međutim, sada imamo 36 momčadi i za svaku od njih treba izvući osam suparnika. Morali bismo pripremiti kuglice za svakog mogućeg suparnika i trajalo bi predugo. Stoga ćemo izvući ime svake momčadi, a računalo će potom nasumično odabrati suparnike vodeći računa o tome da se nikada ne nađemo u mrtvoj točki - dodao je Anselmo.

Ostaje dosadašnje pravilo da u ovoj fazi klubovi iz istog saveza ne mogu igrati međusobno, ali će moći igrati protiv dva različita kluba iz pojedine lige (s jednim vani, s drugim kod kuće). Primjerice, Dinamu se (ako prođe Qarabag) u teoriji može dogoditi da igra i protiv Real Madrida i protiv Barcelone.

Za ždrijeb je još važno znati da je zapravo nebitno u kojem se potu nalazi pojedini klub jer će iz svakoga dobiti jednak broj suparnika (uključujući i iz skupine nositelja u kojoj se sam nalazi).

Raspored utakmica ligaške faze natjecanja Uefa će objaviti u subotu 31. kolovoza.

IGRAT ĆE SE I ČETVRTKOM

S obzirom na to da je u rasporedu osam kola, kalendar je napravljen tako da će svi sudionici Lige prvaka provesti "Božić u Europi". Posljednja dva kola, naime, igraju se u siječnju. Novost je i da će se igrati četvrtkom, konkretno u jedan četvrtak, i to u prvom kolu. Uefa je tijekom tog šestogodišnjeg procesa zaključila da je prava stvar da svaki od tri europska kupa ima svoj ekskluzivni tjedan. Ligi prvaka pripao je prvi europski tjedan, što znači da će se utakmice prvog kola igrati od 15. do 17. rujna. U tradicionalne utorak i srijedu te, iznimno taj tjedan, i u četvrtak. Europska liga počinje tjedan kasnije i to će biti njezin ekskluzivni tjedan.

Novitet je i da će se sve utakmice posljednjeg kola igrati u isto vrijeme istog dana, u srijedu 29. siječnja. Uefa je zaključila da će svih 18 utakmica odlučivati o nekom plasmanu. Spomenuti matematičar Anselmo je takvu odluku nazvao pobjedničkom formulom...

- Posljednji je dan ligaške faze i sve će utakmice započeti istovremeno. Još će biti toliko toga za odlučiti. Neke momčadi borit će se za kvalifikacije. Druge će se boriti za plasman među osam najboljih ili za bolju poziciju nositelja u nokaut-fazi. Bit će toliko toga na kocki i ja ću sjediti na svom kauču i pratiti sve što se događa u isto vrijeme. Znat ću da bi gol u Parizu mogao eliminirati momčad u Liverpoolu ili da bi jedanaesterac u Istanbulu mogao utjecati na to hoće li se momčad koja igra u Amsterdamu kvalificirati. Cijela Europa bit će povezana te večeri - izjavio je Anselmo za Uefu (iako se u Amsterdamu ove sezone neće igrati Liga prvaka, a za Istanbul još ne znamo).

TKO IDE DALJE?

Ukupno će 24 kluba nastaviti s natjecanjem nakon ligaške faze. Prvih osam klubova lige izravno će se kvalificirati u osminu finala Lige prvaka, dok klubovi od 9. do 24. mjesta na ljestvicu idu u play-off rundu nokaut-faze. Klubovi koji na ljestvici završe na pozicijama od 25 do 36 ispadaju i završavaju svoju europsku sezonu. Nakon uvođenja 1999. godine više nema mogućnosti ispadanja (i kasnijeg osvajanja) Europske lige, što su znali iskoristiti klubovi poput Seville ili Chelseaja.

image

Luka Modrić

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Uefin trust mozgova zaključio je da će zanimljivost natjecanja podići na višu razinu tako da će skoro svako mjesto na ljestvici imati svoje značenje i određene prednosti. Preostala dva ždrijeba, onaj za play-off rundu nokaut-faze i samu nokaut-fazu, temeljit će se na redoslijedu u ligaškoj fazi i nakon njih slagat će se kosturi kao za teniske turnire. Klubovi svakog para (1 i 2, 3 i 4 te tako dalje) idu na različite strane kostura i ne mogu se ponovo sastati prije finala. Tako će se klubovi koji ligaški dio završe na 1. i 2. mjestu međusobno moći sastati tek u finalu Lige prvaka (kao što Sinner i Đoković međusobno mogu igrati tek u finalu aktualnog US Opena). Ta dva kluba protiv onih koji završe na 3. i 4. mjestu moći će igrati najranije u polufinalu (kao što Sinner i Đoković mogu protiv Alcaraza ili Zvereva potencijalno igrati tek u polufinalu). I tako dalje.

Još malo primjera. Kada krene ždrijeb za play-off nokaut-faze u siječnju sljedeće godine (možemo ga nazivati i razigravanje za osminu finala), izvlačit će se hoće li 9. klub na ljestvici igrati protiv 23. ili 24. u ligaškoj fazi. Onaj koji ne bude izvučen igrat će protiv 10. nakon ligaške faze. Zatim će se izvlačiti koji od 11. i 12. na ljestvici igra protiv 21. odnosno 22. I tako dalje. U ždrijebu nakon te faze odmah će se odrediti potencijalni parovi osmine finala, četvrtfinala i polufinala, a tada ćemo imati i lijepi, pregledni kostur.

MONEY, MONEY, MONEY

Naravno, i novca je više nego dosad, zbog toga su ove promjene i napravljene. Svaki od 36 klubova koji će igrati ligašku fazu može očekivati osnovni iznos od 18,62 milijuna eura, a ukupno će na temelju rezultata klubova Uefa podijeliti više od 900 milijuna eura. Bonusi za učinak u ligaškoj fazi isplaćuju se za svaku utakmicu: 2,1 milijun eura po pobjedi i 700 tisuća eura za remi. Neraspoređeni iznosi (preostalih 700 tisuća eura od utakmica koje su završile neodlučeno) prenose se u fond iz kojeg se nagrađuju plasmani na konačnoj ljestvici. Novost je bonus za plasman na ljestvici. Ukupan iznos dostupan za taj kriterij podijeljen je na 666 jednakih dionica (1+2+3+...+35+36). Početna vrijednost svake dionice bit će 275 tisuća eura (s time da će se povećati za svakih 700.000 eura koji preostanu od neodlučenih utakmica u ligaškoj fazi). Najniže plasirani klub (36. mjesto) dobit će jednu dionicu (minimalno 275.000). Svaki sljedeći klub dobit će jednu dodatnu dionicu (dodatnih minimalno 275.000) sve do prvoplasirane momčadi koja će imati 36 takvih dionica (36 puta minimalno 275.000, odnosno barem 9,9 milijuna eura). Na te iznose dodat će se i bonusi za klubove plasirane od 1. do 8. na ljestvici, svakom po dva milijuna, te svakoj momčadi od 9. do 16. mjesta po milijun.

Trideset i šest sudionika Lige prvaka podijelit će još minimalno 835 milijuna eura koji će se dijeliti na temelju stvarnog ishoda prodaje medijskih prava na europskom i neeuropskom tržištu, a prilikom rangiranja klubova gledat će se i njihov individualni koeficijent i koeficijenti liga iz kojih dolaze. Taj će iznos i za najslabiji klub sigurno biti veći od jednog milijuna eura.

Linker
05. rujan 2024 10:54