CROPIX
BITKA S MAĐARIMA

'SVI SANJAMO I ŽELIMO JESEN MEĐU NAJBOLJIMA!' Predvodnik moćnog Dinama otkriva koji bi detalji mogli prevagnuti na putu do Lige prvaka

Dinamov kapetan večeras protiv Ferencvarosa u 3. kolu kvalifikacija LP igra 60. europsku utakmicu za maksimirski klub.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 21:05

Našalili smo se s kapetanom Arijanom Ademijem da ga tražimo najavu još jedne povijesne utakmice. Nije takva, naravno, ali on ih se nagledao u Dinamu, koliko je samo bilo povijesnih. I jedini je od aktualnih igrača koji pamti ispadanje u trećem pretkolu Lige prvaka, i to čak dvaput, protiv moldavskog Šerifa i danskog Aalborga. Valjda će na toj brojci i ostati. Štoviše, ta šokantna utakmica protiv Šerifa bila mu je prva europska s Dinamom, večeras mu slijedi 60!

Dinamov suparnik nakon Saburtala je Ferencvaros, mađarski prvak sve je samo ne bezazlen suparnik.

- Razgovarali smo dosta o Mađarima, a još ćemo ih temeljitije proanalizirati do utakmice. Osobno, uspio sam pogledati njihovu utakmicu s Ludogorecom, dosta su čvrsti, dosta agresivni, čini mi se da znaju igrati na rezultat. I sigurno nas čeka težak posao, ali opet, dosta toga ovisi o nama. Ako mi budemo pravi, čvrsti i agresivni, ne bi trebalo biti problema - jasno podvlači Ademi.

Što se njegova zdravlja tiče, trenutno je “palac gore”?

- Dobro je sve. Ušao sam dobro u sezonu, u prve dvije utakmice, jedna je bila malo slabija, druga opet dobra. Tako da, sve u svemu, očekujem da ću se dizati u formi, sad dolazi to vrijeme, no meni je najvažnije da sam zdrav.

Volimo povlačiti paralele, najbolje s prošlom sezonom i protivnikom u istom krugu natjecanja. Tada je to bio kazahstanski prvak, Astana, sad je Ferencvaros. Tko je kvalitetniji od tih dviju momčadi, što se čini?

- Slične su momčadi, a znate koliko smo problema imali s Astanom, pogotovo u gostima. Opet, izvukli smo dobar rezultat pa je doma bilo lakše. Čeka nas teška borba, agresivni su Mađari, dosta slični Astani.

Zagreb, 260519.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 36. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
GNK Dinamo -  Hajduk Split.
Na fotografiji: Arijan Ademi,  Izet Hajrovic, slavlje gol.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pogotovo ovi u veznom redu znaju dobro udarati. Po nogama, ne po lopti. Kako im uzvratiti?

- Kažem, jako su čvrsti. Ali nismo ni mi bezveze, dat ćemo sve od sebe da se nametnemo. Vrlo je bitno da druge lopte, odbijance, mi osvajamo.

Kad već uspoređujemo, kakav je Dinamo sad u odnosu na prošlu godinu? Mnogi će u svlačionici reći da je bolji, jači nego prethodne sezone?

- I ja mislim tako. Sad smo dosta bolji, poznajemo se, lakše je igrati. Opet, bila su i manja očekivanja prošle godine, sve ima svoje prednosti i mane. Ali pokazali smo u prvih šest utakmica da smo dobri, sve smo pobijedili, primili samo jedan gol, a i to nešto govori. Otišao je Šunjić, ne znam kakvo je stanje s Dilaverom, nema Theophilea, ali stvarno smo dobri tko god igrao, pokazali smo to u ovih šest utakmica. Moramo nastaviti gdje smo stali protiv Gorice, koja je jaka, čvrsta momčad, a mi smo je relativno lagano pobijedili.

Kad već spominjemo Šunjića, otišao je i time prorijedio konkurenciju na Ademijevoj poziciji. Sad će minutaža biti još i veća, igrat će i više nego lani, mogao bi biti opterećeniji?

- I prošle sam sezone imao veliku minutažu, šteta što sam imao problema s ozljedom trbušnog zida. Ali ima nas još uvijek dosta, Moro je tu isto. Pokazao je da može odigrati tu poziciju, nema straha.

Plzen, Ceska, 140219.
Doosan Arena.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige: FC Viktoria Plzen  GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Amer Gojak i Arijan Ademi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Onda, ide li Dinamo u Ligu prvaka?

- To sanjamo i želimo. Ali sad je uistinu najbitniji Ferencvaros i samo o njemu razmišljamo.

Naravno da nije bilo smisla postaviti pitanje o ždrijebu play-offa. Ali zato, kakav je plan za prvu utakmicu, hoće li Dinamo jurnuti i pokušati pobijediti sa što većom razlikom, ne primiti gol, ili je cilj izboriti rezultat koji će biti i minimalno pozitivan uoči uzvrat pa u Budimpešti hvatati prolaz? A ondje će ih dočekati vruća, gotovo neprijateljska atmosfera.

- Jedino nam je bitno da odigramo što bolju utakmicu, ne zamaramo se ishodom. Ako budemo igrali kako treba, onda ni rezultat neće izostati. A što se tiče uzvrata, sigurno će biti velik izazov, no o tome nakon prve utakmice. Sad je ova prva najbitnija i jedino o čemu razmišljamo.

Kao što vidite iz usta iskusnog kapetana, nema ražnja bez zeca, a time ni gledanja čak ni tjedan dana unaprijed, a kamoli dublje u budućnost. Na pameti je samo večerašnjih 90 minuta i momčad Serhija Rebrova. Ferencvaros kao 60. europski izazov u karijeri Arijana Ademija. Neka jubilej bude pobjednički.

Linker
06. svibanj 2024 08:07