Ilustracija

 MICHALIS KARAGIANNIS/EUROKINISSI/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA Michalis Karagiannis/eurokinissi/imago Stock&people/profimedia
STRAHOVITA PLJUSKA

Svi se moramo jako sramiti zbog kaosa u Ateni, a Dinamo je izgubio čovjeka koji je znao kako s huliganima

On je znao huligane zaustaviti na granicama država nakon što bi napravili i po tisuću kilometara
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. kolovoz 2023. 14:02

Postoje stvari kod kojih kompromisa ne smije biti. Jedna od njih su - huligani. Prije ili kasnije uvjerimo se u to da mnoge među njima nikada neće zanimati posljedice koje će ostati iza njihovog huliganstva. I da je "jezik pendreka" jedini koji ih može zaustaviti.

Dinamo je zbog huligana dobio strahovitu pljusku u Ateni. Dobili je svi koji živimo u Hrvatskoj. Svi se mi sramimo - ili bismo se barem trebali sramiti - onoga što su hrvatski huligani napravili u Ateni. Jer to su naši sugrađani, naši susjedi, naša djeca. Postoje doduše indicije da nitko od hrvatskih huligana nije nožem usmrtio suparničkog huligana. I ako istraga to potvrdi bit će nam malo lakše, ali sram neće nestati.

image

Krešimir Antolić

TOM DUBRAVEC Cropix

Dinamo - na sreću - formalno i pravno nije odgovoran za ono što su huligani napravili u Ateni. Dinamo s njima nije imao nikakve veze, niti im je nabavio ulaznice niti im je organizirao put. Stoga nema govora o tome da Dinamo bude izbačen iz Europe. Premda je jasno da će od sada biti pod posebnom prismotrom i da će kod prvog pogrešnog koraka navijača na stadionu sankcije biti žestoke. To je Dinamov krimen s kojim će morati živjeti u svakoj sljedećoj europskoj utakmici.

Najveću organizacijsku odgovornost za ono što se zbilo u Ateni apsolutno ima tamošnja policija. Barem bi oni morali dobro poznavati huliganske običaje, te su morali znati da će huligansko nastrojeni dio Boysa doći u Atenu premda nemaju pravo ući na stadion. I morali su ih dočekati spremni. Hrvatska policija također snosi određenu odgovornost, jer je i ona morala znati da su se huligani zaputili prema Ateni. I dodatno upozoriti grčke kolege na moguće probleme.

Dinamo godinama nije imao problema s huliganima pojaviše zato što se o njima "brinuo" Krešimir Antolić, bivši član Uprave kluba, godinama izravno zadužen za sigurnost i huliganska pitanja. Antolić je prema Boysima u nekoliko navrata bio vrlo represivan, što mu oni nikada nisu oprostili i stoga su jedna dočekali trenutak u kojem su mogli postaviti ultimatum čelnicima kluba. "Stat ćemo uz vas u borbi protiv Zdravka Mamića, ali smo ako Antolić ode iz kluba." Antolić je tako bio "crvena krpa" i Mamiću i Boysima, pa je pitanje tko je od njih više likovao kada je odlučio napustiti Maksimir, kako ne bi bio kamen spoticanja u demokratizaciji kluba.

Nažalost, Dinamo je s Antolićem izgubio čovjeka koji je znao kako se postupa s huliganima i kakve mjere poduzimati prije nego što se neredi dogode. Napokon, Antolić je znao huligane zaustaviti na granicama država nakon što bi napravili i po tisuću kilometara. Jednostavno bi preporučio lokalnoj policiji da to napravi kako bi se spriječili mogući neredi. NIkakvi huliganski manevri nisu ga mogli zavarati. Dinamo to u Ateni nije napravio i to će ga dugo progoniti.

Hrvatski nogometni savez ukinuo je prije dva tjedna odredbu o "crnim navijačkim listama", koje su zabranjivale dolazak "rizičnih" huligana na utakmice premda nisu imali sudsku zabranu. Je li to doista bila mudra odluka? Nakon što smo preko video uradaka svjedočili divljaštvu u Ateni nismo baš sigurni u to...

Linker
05. svibanj 2024 18:14