Tuchel i Guardiola

 PAUL ELLIS Afp
NADMUDRIO RIVALA

Taktički genij Pepa Guardiole: Kako je jedan potez slavnog Španjolca potpuno iznenadio Tuchela

Ključnu ulogu u visokoj pobjedi Man. Cityja nad Bayernom odigrao je engleski branič
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 12. travanj 2023. 11:44

Nije to bila tipična predstava momčadi Pepa Guardiole. Ekipe koje asociramo s niskim tempom igre, puno dodavanja, totalnim posjedom i kontrolom nogometa jučer se pretvorila u neku drugu momčad, momčad uz koju je Bayern stajao ravnopravno, ali na kraju mogao kući poći i s više od tri gola u mreži.

Kritičari Pepa Guardiole i Manchester Citya govorili su ranije u sezoni kako se unatoč norveškom fenomenu zvanom Haaland igra Citya pogoršala. Haaland bi često bio odsječen od ostatka momčadi uz mali broj dodira po utakmici, a upravo ovog puta Guardiola je svojem golgeteru dao dozvolu da bude više od toga. Norvežanin se često spuštao po loptu u veznu liniji i omogućio De Bruyneu koji je igrao najisturenijeg veznjaka da zauzima njegove pozicije u napadu gdje se istaknuo s 3 ključna dodavanja u utakmici.

image

John Stones (desno)

OLI SCARFF Afp

Haaland je u utakmici zabilježio 28 dodira, a jedan od tih bio je i odlična asistencija za nadolazećeg Bernarda Silvu kojom je City riješio utakmicu. On i De Bruyne bili su glavne prijetnje koje su kreirale brzu tranziciju na koju se Guardiola fokusirao i time možda i nesvjesno prepustio posjed Bayernu, koji je utakmicu završio na 56 posto.

Veliki fokus za španjolskog stratega bio je defenzivna sigurnost koju su pružili Ake, Dias, Akanji i Stones. Upravo je Englez odigrao ključnu ulogu sa zadatkom ulaženja u vezni red u trenucima kada bi Pepova momčad imala loptu, čime je iskoristio njegove defenzivne karakteristike jednako kao i sposobnost osjećaja za prostor i dobre igre nogom. Stones je za svoju vrhunsku partiju nagrađen igračem utakmice, a uz to je upisao i asistenciju za završni treći pogodak.

"Bio je to veliki zalogaj za mene, za učenje o pozicioniranju, biti nesebičan, znati kada treba stvoriti prostor za druge“, rekao je Stones za BT Sport nakon utakmice.

"Ne dolazi to samo od sebe, ali stalno učim i prije svega dajem za momčad. Potrebno je otvarati se za prijem lopte, izraziti se i pokušati pročitati situacije i ostalo što trener traži od mene. Radimo na tome na treninzima cijelo vrijeme, tako da kada su u pitanju utakmice znamo svoje uloge“, nadodao je Stones.

Bila je to Guardiolina treća uzastopna pobjeda nad Tuchelom nakon posljednjeg poraza u finalu Lige prvaka 2021. godine.

Linker
09. svibanj 2024 06:55