RUBEN DE LA FUENTE PEREZ Nurphoto Via Afp
SADA JE I TO JASNO

Težak udarac španjolskom nogometu Realu donosi milijune eura! Barca, Sevilla i Atletico pune njihovu blagajnu

Španjolskom nogometu ovo se zadnji put dogodilo još tamo u sezoni 2003./04.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 27. listopad 2022. 16:46

Nakon što su kompletirani svi susreti 5. kola grupne faze Lige prvaka, postalo je jasno da će Real Madrid biti jedini španjolski klub koji će igrati osminu finala ovog natjecanja (osigurali su prolazak kao prvoplasirani ili drugoplasirani u skupini F).

Prije posljednjeg kola Barcelona kao trećeplasirana u skupini C ispada u Europsku ligu jednako kao i Sevilla u skupini G dok za Atletico Madrid i dalje postoji najcrniji scenarij od svih, a to je da završe posljednji u skupini. Ovo je težak udarac za španjolski nogomet koji je zadnji put samo jednog predstavnika u knock-out fazi Lige prvaka imao u sezoni 2003./04. Međutim, sve ovo ide na korist Real Madridu. Kraljevski je klub prošle sezone od Lige prvaka zaradio cifru od 116 milijuna eura, a ostali španjolski klubovi podijelili su 57 od ukupno 300 milijuna eura dobiti koji UEFA raspodjeljuje na temelju težine audiovizualnog tržišta zemlje koju tim predstavlja.

Jednu je polovicu ove sezone već podijelila i u njoj je Real Madrid kao prvak Španjolske zaradio 11,2 milijuna eura. Kako dakle, više nema drugih španjolskih momčadi u nastavku Lige prvaka sav će prihod ići isključivo njima, stoga se procjenjuje da mogu zaraditi dodatnih 8,6 milijuna eura, a iznos može porasti i na 11,7 milijuna ako dođu do finala. Na taj iznos idu nagrade za osvojene bodove u skupini kao i prolazak dalje u nastavku doigravanja. Suma sumarum, aktualni prvaci La Lige i Lige prvaka na kraju bi mogli uzeti 26,8, veći iznos od prošlosezonskih 16,8 milijuna eura.

Linker
19. svibanj 2024 03:09