ADRIAN DENNIS Afp
‘U PRVOM JE KRUGU FAVORITA‘

Tko bi od Vatrenih mogao do kraja Lige prvaka? Bivši hrvatski reprezentativac otkriva najveće favorite

Negdašnji Vatreni prognozira tko bi ove sezone mogao od hrvatskih igrača nastaviti niz trijumfa u LP
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. rujan 2021. 11:41

Iako već prvo kolo donosi šlagere poput dvoboja Barcelona - Bayern i Inter - Real Madrid, Liga prvaka najbolje nudi u nokaut fazi od koje puno očekuju brojni favoriti. Ove sezone naslov koji drži Chelsea s velikim ambicijama napadaju PSG, Bayern, Liverpool, Manchester City, Manchester United…

Nikad bez pobjedničkih misli nisu Real i Barcelona, iako ih mnogi guraju u drugi plan. Elitno natjecanja bit će atraktivno, zacijelo vrlo dobrog nogometa, a iako se Dinamo nije plasirao i s puno hrvatskih nogometaša. Na listi se nalazi 18 igrača koje su klubovi prijavili UEFA-i, a kraj kojih je hrvatska zastava. Oni imaju pravo nastupa. Zanimljivo da trojica nisu prijavljeni za to natjecanje: Mitrović i Letica u Clubu Bruggeu i Bradarić u Lilleu. Domagoj Bradarić u kratkom je roku prošao put od reprezentativca do čovjeka koji nije ni u konkurenciji za Ligu prvaka.

Svi su se pojačali

Kome daje najveće šanse pitali smo Marka Babića koji je 2002. godine bio finalist s Bayerom iz Leverkusena.

- Svake godine desetak ekipa iz prvog reda pretendira na naslov prvaka. To su u pravilu klubovi iz Engleske, Španjolske, Bayern i PSG. Među njima i sada treba tražiti one koji će biti u završnici. No, kao i ranije, nije isključeno da se pojavi ekipica koja ovog časa nije na radaru te da pomrsi račune velikima - kazao je Babić pa detaljnije raščlanio:

- PSG je doveo Lionela Messija i učinio sve da mu ove godine titula ne pobjegne, ali to ništa ne jamči. Moguće je da će im ponovno pobjeći. Kao što dugo izmiče i njima i Manchester Cityju.

image
Marko Babić
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Hoće li angažman Messija biti dovoljan?

- Svi glavni kandidati pojačali su se na pozicijama na kojima su imali deficit. Chelsea je doveo Lukakua, Manchester United Ronalda, Varanea i Sancha, Liverpool prije svega može biti zadovoljan što se vratio Van Dijk, City je uzeo Grealisha… Manchester City svake godine prijeti, a nikako da podigne taj pehar. U sportu se znalo događati da ekipe koje su dugo “pucale” na vrh, a nisu uspjele, taj završni korak naprave u trenutku kad se već misli da su lošije i da neće moći. Volio bih da Manchester City s Pepom Guardiolom to učini ove sezone jer Guardiola je jako puno napravio za razvoj nogometa.

U skupinama će biti derbija, ali glavni favoriti će, barem većina, uzeti svoje.

- Natjecanje po skupinama trebalo bi proći bez većih šokova. Potom će nokaut faza biti napeta. U tim susretima neće biti jednostavno prognozirati.

Za koja četiri kluba držite da imaju najveće šanse doći do polufinala?

- PSG, Bayern, Chelsea i Manchester City.

Real i Barcelonu nije spomenuo. Dok je Real uvelike zadržao ekipu i nešto bolje kotira, misli li da će se Barca morati načekati na novu titulu prvaka Europe?

- Ne mora biti, ali spomenuo sam najkonstantnije klubove zadnjih godina. Ne bi bila pogreška staviti među kandidate za završnici ni Barcu niti Real. Madriđani su imali rutinu, kvalitetu i godine zajedničkog igranja pa se dugo činilo kao da trofeji dolaze sami od sebe. Sad je drugačije, imaju dosta mladih igrača...

Liverpool? Je li moguć njegov povratak na tron?

- Ne vidim ga među TOP favoritima. Iako se radi o fantastičnoj ekipi i treneru.

Kaže da se veseli startu...

- Zbog utakmica kao što je Barcelona - Bayern prati se nogomet. To je poslastica.

Mateo Kovačić je s Chelseajem nastavio niz Hrvata koji su u kontinuitetu osvajali Ligu prvaka od 2013. godine. Kovačić je imao titule i s Realom, tada u društvu Luke Modrića. Kolike su šanse da se ta serija nastavi?

Fantastična činjenica

- Sama činjenica da će u Ligi prvaka igrati čak 18 Hrvata, i to bez našeg kluba, fantastična je brojka. To je nevjerojatno. To je rezultat djelatnika koji rade u nogometu, vidite što stvaraju iz godine u godinu. Svima na je na ponos, koji imalo sudjelujemo u tome. Treba dodati i Europsku ligu i Konferencijsku ligu... Kad se zna da toliko godina uvijek netko od naših bude u klubu koji je prvak Europe i rezultate hrvatske reprezentacije, to su čudesni uspjesi. Realnost koja zvuči nestvarno. Trebamo sve učiniti da tako potraje što duže - konstatiro je Babić.

Modrić, Kovačić, Rakitić i Lovren imaju titulu prvaka Europe. Modrić i Kovačić čak po četiri. Osim njih u konkurenciji su Srebrni: Vida, Brozović, Perišić, Vrsaljko i Rebić, aktualni Vatreni kao što su Pašalić, Gvardiol, Čolak... ali i nove snage poput Sučića i Stanišića. Prijavljen je i Šimić na B listi RB Salzburga, premda je na posudbi u Lieferingu.

Linker
23. travanj 2024 19:25