Luka Modrić

 Daniela Porcelli/imago Sportfotodienst/profimedia
SPEKTAKL U NAJAVI

Tko će nastaviti čudesnu priču Hrvata? Modrić ima jasan plan, mogao bi ga poremetiti Guardiola

Otkako se igra Liga prvaka jedanaest naših nogometaša popelo se na vrhu Starog kontinenta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. rujan 2024. 19:43

Tko će biti 13. Hrvat prvaka Europe? Otkako se igra Liga prvaka jedanaest naših nogometaša popelo se na vrhu Starog kontinenta, neprikosnoven je u tome Luka Modrić sa šest titula, a još ranije 1991. godine uspio je isto učiniti i Robert Prosinečki. Lani je Modrić slavio u finalu protiv Borussije Dortmund koja je imala hrvatskog trenera Edina Terzića, ne i nogometaša, a iako je predestiniran za trinaestog bio Joško Gvardiol njegov je Manchester City ispao od Reala te će ove sezone morati ganjati novu šansu. Pep Guardiola i Građani to svakako očekuju, koliko je god Real prvi favorit nakon što je ekipi prvaka dodao i Kyliana Mbappea.

Legendarna priča

Premda Hrvatska nije država koja bi mogla imati toliko jak klub da bi bio konkurentan za osvajanje najprestižnijeg klupskog natjecanja te su dometi kao Hajdukovo četvrtfinale iz sezone 1994/95. veliki rezultat, naši nogometaši ostavili su dubok trag u eliti, i što je posebno vrijedno - to traje.

Legendarna je priča kako su Hrvati od 2013. do 2022. godine, deset sezona zaredom osvajali Ligu prvaka, a kako je to Modrić učinio i 2024. godine, jedina iznimka je 2023. kad u Cityju nije bilo našeg igrača jer tek su kasnije toga ljeta stigli Mateo Kovačić i Joško Gvardiol. Međutim, imali smo finalista Marcela Brozovića koji je bio kapetan Intera. Dodajući i 2012. godinu i finale na Allianz Areni, gdje će biti i ove sezone, u kojem je Bayern Ivice Olića i Danijela Pranjića doma poražen na jedanaesterce od Chelseaja i ronio suze, već 13 sezona nije bilo finala bez Hrvata. Odlično je što se to u jednom času počelo preslikavati i na reprezentativni nogomet te su Vatreni osvojili tri medalje.

image

Mateo Kovačić

David Klein/Zuma Press/Profimedia

Nakon Prosinečkog koji je zaključio eru hrvatskog nogometa prije stvaranja samostalne države i HNL-a, prvaci Europe bili su Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren i Ivan Perišić.

Šestica Modrića

Modrić je svih šest titula osvojio s Real Madrida (2014, 2016, 2017, 2018, 2022, 2024), pritom je u pet navrata u finalu bio starter, a samo u posljednjem je ušao s klupe. Mateo Kovačić ima četiri europska naslova, tri s Kraljevskim klubom, 2016, 2017. i 2018, kao nije igrao, iako je bio dio ekipe, a jedan u dresu Chelsea 2021, kad je imao bitnu ulogu, dok je Dario Šimić dva puta bio prvak Europe u dresu Milana (2003, 2007). No, Šimić niti jedno finale nije igrao.

image

Luka Modrić

ADRIAN DENNIS Afp

Prvi hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka bio je Alen Bokšić s Marseilleom 1993. kad su Francuzi u Münchenu na Olimpijskom stadionu slavili protiv Milana 1:0. Bokšić je igrao cijeli susret, a bilo je to prvo izdanje Lige prvaka. U finalu je bio i četiri godine kasnije s Juventusom i to na istom stadionu, no poraženi su od Borussije Dortmund. Već 1994. godine Zvonimir Boban je kao član udarne postave slavio s Milanom pobjedu nad Barcelonom 4:0 u Ateni. Davor Šuker je ušao u završnici u pobjedi Reala 1998. godine protiv Juventusa 1:0. Početkom dvijetisućitih Hrvatska nije imala takve asove u svjetskim razmjerima, ali osim Šimića čiji je Milan osvajao tron 2003. i 2007. godine, uspio je to i Liverpool Igora Bišćana upravo pobjedom nad Milanom. Bišćan je igrao puno do finala, ne i finale.

Sjajnu hrvatsku seriju začeo je Mario Mandžukić 2013. godine kad je bio i prvi Hrvat koji je postigao pogodak u finalu. Njegov je Bayern svladao Borussiju Dortmund 2:1. Gol je u završnom susretu dao i 2017. za Juventusa, ali tada je Real bio bolji od njih. Nastavio je Luka Modrić s Realovom Decimom, da bi 2015. prvak bila Barcelona za koju je Ivan Rakitić također dao gol u finalu u pobjedi 3:1 nad Juventusom.

Domet Dade Prše

Od 2016. do 2018. europski naslov je osvajao Real Madrid s hrvatskim dvojcem Modrić - Kovačić. Real je 2016. u Milanu nakon jedanaesteraca pobijedio Atletico Madrid, godinu dana kasnije u Cardiffu Juventus 4:1, a potom u Kijevu Liverpool 3:1.

No, Redsi i Dejan Lovren stigli su na vrh 2019. godine kad su bili bolji od Tottenhama 3:0. Posljednji Hrvat koji je kao novi stigao do Olimpa bio je Ivan Perišić 2020. godine s Bayernom. Osim toga imali smo i niz finalista kao Igor Tudor s Juventusom, ranije još Goran Vlaović s Valencijom, Boris Živković, Jurica Vranješ i Marko Babić s Bayerom iz Leverkusena...

image

Ivan Perišić

Miguel A. Lopes/afp/profimedia

Osim naših igrača koji su osvajali naslov najboljeg, i svih ostalih koji su igrali u tom natjecanju, a neki imali i čudesne dometa kao Dado Pršo autor četiri gola u jednoj utakmici te također finalist 2004. godine s Monacom, ovaj nastup Dinama u Ligi prvaka je jubilarni deseti naših klubova. Modri su igrali osam puta, a Hajduk jednom.

Ranije, dok se igrao Kup prvaka, a hrvatski nogomet nije imao samostalan put nego je bio u sklopu bivše države, Robert Prosinečki je jedini od Hrvata bio prvak Europe. Prije toga u finalu je igrao Ivan Buljan s HSV-om 1980. godine, a trener mu je bio Branko Zebec.

Linker
18. rujan 2024 02:47