DANIEL MIHAILESCU
OPASAN POTENCIJALNI PROTIVNIK

Tko je favorit koji prijeti Dinamu? Na klupi legenda, na golu bivši vratar Modrih pozitivan na COVID-19!

Dinamo će u 2. pretkolu LP igrati protiv Cluja ili malteške Floriane, a favorit je rumunjski prvak
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. kolovoz 2020. 15:30

Cluj, klub star 113 godina, ali do prije petnaestak godina bio je, izvan okvira Rumunjske pa čak i unutar njega, ne odveć važan i poznat klub. Svi trofeji (šest naslova prvaka i četiri Kupa) datiraju od 2005. naovamo. Do 2002., kad je klub preuzeo novi vlasnik, Cluj je varirao između drugog i trećeg ranga rumunjskog nogometa, nekad ranije bio je i prvoligaš, ali bez važnijih uspjeha. Ako kažemo da je prvi europski dvoboj u povijesti Cluj odigrao 2005. u Intertoto kupu, dovoljno govori.

No, tada je Cluj krenuo k vrhu, tri puta je igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, jednom je Cluj bio treći u skupini i nastavio natjecanje u Europskoj ligi. Bilo je to u sezoni 2012./13. kad je Cluj dvaput pobijedio Bragu (3:1 i 2:0) te Manchester United na Old Traffordu (0:1).

image
Trener Cluja Dan Petrescu
CRISTINA QUICLER

Treba spomenuti i da je Cluj u netom završenoj sezoni igrao šesnaestinu finala Europske lige. U skupini je na svom terenu svladao Lazio, Celtic i Rennes kojeg je pobijedio i u Francuskoj, ispao od Seville zbog gola u gostima, u Cluju je bilo 1:1, u Sevilli 0:0. Cluj je trenutno triput zaredom prvak Rumunjske.


Na klupi Cluja je legendarni Rumunj Dan Petrescu koji je dugo igrao u Chelseaju, ima i 95 nastupa za reprezentaciju. Od igrača, spomenimo Damjana Đokovića, bivšeg igrača Rijeke, koji je već tri godine u Cluju, imaju Rumunji i Brazilca, Kolumbijca, Francuza, Portugalca..., a tamo je i Poljak Grzegorz Sandomierski. Sjećamo ga se iz Dinama, ne baš po dobrome, bio je na vratima Modrih u Beču, kad je Bjeličina Austria preskočila Dinamo i ušla u Ligu prvaka.

Sandomierski je tamo od početka godine, međutim, u završnici prvenstva nije branio, jer je bio pozitivan na COVID-19! Morao je u samoizolaciju, ne znamo je li još u karanteni, ali nije jedini, osim njega, bilo je zaraženo još nekoliko igrača i članova stožera, vidjet ćemo hoće li to imati kakav utjecaj na formu momčadi.

Linker
18. travanj 2024 11:49