JEAN-FRANCOIS MONIER Afp
USPJEŠNI MENADŽER

Tko je Hrvat koji prijeti Dinamu? Rušio je Tottenham i Contea, remizirao s Chelseajem i - odbio Hajduk!

Po ocu je Dalmatinac iz sela kraj Trilja, po majci Slovenac. Na ponudu Hajduka je odmahnuo rukom
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. srpanj 2022. 14:52

Ako Modri u 2. pretkolu Lige prvaka izbace makedonski Škupi, čeka ih pobjednik duela između bugarskog prvaka Ludogoreca i irskog šampiona Shamrock Roversa. U tom dvomeču, Bugari su favoriti, pa je realno očekivati da će se Dinamo i Ludogorec po treći put u zadnjem desetljeću susresti u europskim natjecanjima. Podsjetimo, u sezoni 12/13 Dinamo je prošao dalje u kvalifikacijama Lige prvaka s ukupno 4:3, dok je sezonu kasnije Ludogorec dobio oba susreta (3:0 i 2:1) u skupini Europske lige.

Družinu iz Razgrada danas vodi Ante Šimundža. Po ocu Hrvat, Dalmatinac iz Biskog, sela pored Trilja, a po majci i po rođenju Slovenac iz Maribora. Upravo je u klubu iz svojeg rodnog grada ostvario najveće trenerske dosege, kada je 2014. i 2015. bio osvajač slovenskog prvenstva. Upravo je 2015. godine u proljeće bio na korak do klupe Hajduka...

Pisali smo i mi o tome svojedobno, Šimundža se nakon obrane naslova slovenskog prvaka spominjao u kombinacijama za Hajdukovu klupu, ali istu je - odbio. I to bez da je trepnuo...

image
JEAN-FRANCOIS MONIER Afp

- Ni u jednom trenutku nisam razmišljao o napuštanju Maribora. Razmišljam samo o dvije zadnje utakmice ovogodišnjeg prvenstva i pripremama na novu sezonu, u kojoj želimo biti još bolji - rekao je tada Šimundža, koji je već bio osigurao titulu 2015.

A te je sezone ostvario nekoliko zapaženih europskih rezultata. Na putu do skupina Lige prvaka matirao je Zrinjski, Maccabi iz Tel Aviva kao i velikana Celtica. Iako u grupi nije ostvario pobjedu, zapažen je bio domaći remi (1:1) s londonskim Chelseajem (Mourinho, tada trener Chelseaja, nakon utakmice je bio crven kao paprika, svjedočio je Šimundža), a isti je rezultat ponavljao i na gostovanju kod Schalkea, te kući sa Sportingom iz Lisabona.

Još je veće čudo napravio u Muri, koju je najprije iz druge uveo u prvu slovensku ligu. Stabilizirao ju je, a onda u sezoni 19/20 osvojio slovenski kup, prvi trofej za Muru nakon 25 godina. Prije dvije sezone uzeo je i slovensko prvenstvo, prvo ikad u klupskoj povijesti.

Igrom sudbine, prošle sezone će, nakon što je u 1. pretkolu Lige prvaka izbacio Škendiju, ispasti upravo od Ludogoreca, kluba kojeg će preuzeti nekoliko mjeseci kasnije. U 3. pretkolu Europske lige prošao je Žalgiris, što mu je s Murom garantiralo europske skupine.

Playoff-rundu EL nije prošao, bolji je u napetim dvobojima bio francuski Rennes, ali je zato u skupini Konferencijske lige skinuo - Conteov Tottenham! Mura je imala pet poraza i jednu pobjedu, ali ta je, golom Amadeja Maroše u 94. minuti, 25. studenog 2021. zlatnim slovima upisana u klupsku povijest.

Razišli su se Šimundža i Mura u prosincu, ne bi li ga malo nakon Nove godine angažirao Ludogorec. S njim je suvereno, s čak 19 bodova više od sofijskog CSKA, osvojio bugarsko prvenstvo pa krenuo po novu avanturu u Ligi prvaka. Sutjeska je u prvom pretkolu bila lagan zadatak, slijedi Shamrock, a onda (možda) i Dinamo...

Linker
17. travanj 2024 12:56