MARCO BERTORELLO Afp
SPEKTAKL NA APENINIMA

Totalni šok u Torinu, Porto zabio u zadnjim minutama produžetka i izbacio Juventus! Čudesni preokret!

Chiesa je zabio dva gola za Juventus i tako "obrisao" minus iz prvog duela, ali Porto se vratio
Piše: Goran Čičin-Mašansker, SNObjavljeno: 09. ožujak 2021. 23:50

Kakva utakmica u Torinu! Šok na šok, gol na gol, drama je potrajala više od dva i pol sata. Andrea Pirlo morao je s Igorom Tudorom i ostalim suradnicima iz stožera pronaći formulu za nadoknadu minimalnog zaostatka iz Portugala, a gol u gostima trebao je predstavljati značajan kapital.

Na kraju Staroj dami to nije bilo dovoljno iako je pobijedila s 3:2, jer Porto je u gostima zabio dvaput, izdržao je više od sat vremena s igračem manje i na kraju stigao do velikog trijumfa protiv favoriziranog suparnika. Junački se branio Porto predvođen neuništivim Pepeom, izdržao je sva iskušenja, a imao je i malo sreće kod drugog pogotka.

Već u 3. minuti Morata je zaprijetio glavom iz blizine, vratar Marchesin je obranio. Tri minute kasnije dvostruka prilika za Taremija kojem je prvi udarac obranio Szczesny, da bi iz drugog pokušaja glavom pogodio gredu. Pokušao je na drugoj strani i Ramsey glavom, ali nije bio precizan.

Porto je povećao ukupnu prednost u 19. minuti, kad je s bijele točke precizan bio Sergio Oliveira nakon što je Demiral u kaznenom prostoru srušio Taremija.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Gosti su se do kraja poluvremena obranili, a Juventus je najbliže pogotku bio u 26. minuti kad je udarac Morate iz blizine obranio Marchesin. Možda je Španjolac mogao potražiti i Ronalda koji je bio vrlo nezadovoljan nakon te akcije. U nadoknadi prvog poluvremena zaprijetio je i Oliveira neugodnim udarcem kojeg je obranio Szczesny.

Odmah početkom nastavka vratio se talijanski prvak u igru. Bonucci je ubacio loptu u kazneni prostor, Ronaldo ju je okrenut leđima prema golu smirio za Federica Chiesu koji je krasno pogodio suprotne rašlje za 1:1.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Novi važan trenutak dogodio se u 54. minuti kad je Taremi bespotrebno napucao loptu nakon Kuipersovog zvižduka. Iranski napadač je samo dvije minute ranije požutio zbog prekršaja, a nizozemski mu je sudac morao pokazati i drugu javnu opomenu. Pepe je u 56. minuti spriječio Chiesu u velikoj prilici, no u 63. se 23-godišnji ofenzivac i drugi put upisao u strijelce. Cuadrado je ubacio s desne strane, a Chiesa glavom poentirao.

Do kraja regularnog dijela pokušavali su Ronaldo i Chiesa, a zabio je Morata u prvoj minuti nadoknade. Međutim, VAR je utvrdio da se nalazio u zaleđu. U trećoj minuti dodatka Cuadrado je ljevicom uzdrmao gredu, pa je putnik u četvrtfinale odlučen u produžecima.

A u dodatnih pola sata na terenu Juventusovog stadiona odvijala se prava drama. Prvi je do prilike stigao Porto, Corona je nakon kornera lukavo uposlio Maregu čiji je udarac glavom obranio Szczesny. Potom je vratar Marchesin riskantno uklizao Ronaldu, ali je uspio nogom pokupiti loptu prije nego što je pomeo Portugalca.

U drugom produžetku Kuluševski je tukao u blok, a udarac Morate obranio je Marchesin. Do pogotka vrijednog četvrtfinala Porto je stigao u 115. minuti. Sergio Oliveira je pucao iz slobodnog udarca s oko 30 metara, uputio je prizemnu loptu koja je prošla pokraj Ronalda koji je prilikom udarca skočio i okrenuo leđa, a Szczesny to nije uspio spasiti.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Rabiot je u 117. minuti glavom postavio 3:2 nakon kornera Bernardeschija, ali bilo je prekasno za još jedan preokret. Juventus i Ronaldo su se rano oprostili od snova o osvajanju Lige prvaka, dok Porto zasluženo slavi.

----------------------------------------------------

JUVENTUS - PORTO 3:2 (Chiesa '49, '63, Rabiot '117; Oliveira '19 - 11m, 115') (PRVA UTAKMICA 2:1 ZA PORTO)

TORINO – Allianz stadion. Bez gledatelja. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska).

STRIJELCI: 0:1 – Oliveira (19-11 m), 1:1 – Chiesa (49), 2:1 – Chiesa (63), 2:2 – Oliveira (115), 3:2 – Rabiot (117).

JUVENTUS (4-4-2): Szczesny – Cuadrado, Bonucci (od 75. De Ligt), Demiral, Sandro – Ramsey (od 75. McKennie), Arthur (od 102. Kuluševski), Rabiot, Chiesa (od 102. Bernardeschi) – Morata, Ronaldo. TRENER: Andrea Pirlo.

PORTO (4-4-2): Marchesin – Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu (od 71. Diaz) – Corona (od 118. Leite), Oliveira (od 119. Ndiaye), Uribe (od 90. Grujić), Otavio (od 62. Sarr) – Marega (od 106. Martinez), Taremi. TRENER: Sergio Conceicao.

CRVENI KARTON: Taremi (54 – drugi žuti).

------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Kraj utakmice! - Gotovo je, Porto ide zasluženo dalje. Juve na kraju nije uspio s igračem više, imali su šansi, ali gosti su zabili svoje i zasluženo slave.

118' - Goooool! Juventus opet vodi! Kakva utakmica! Rabiot glavom ponovno vraća nadu Juventusu, no treba se dogoditi još jedan gol, je li ipak prekasno?

115' - Gooooool! Golčina iz slobodnog udarca za poravnanje 2:2 u Torinu! Sergio Oliveira gađao je nisko uz lijevu stativu i pogodio!

112' - Uzvraćaju i gosti preko Marka Grujića! Pucao je negdje malo izvan šesnaesterca, ali je imao peh da mu loptu zaustavi netko od njegovih suigrača

110' - Novi pokušaj Juventusa, Kuluševski pokušava dobro se oslobodio svog čuvara, ali njegov pokušaj je blokiran.

106' - Početak drugog prodružetka.

105' - Kraj prvog produžetka.

103' - Mala gužva u šesnaestercu gostiju, naime Marchesin je uletio ispred Ronalda i uhvatio loptu, a igrači Juventusa traže penal. No ništa od takvog scenarija...

98' - Mogli bi gosti pamtiti ovu situaciju! Naime, Marega je promašio zicera s dva metra! Doduše smetao mu je Alex Sandro, ali napadač Porta trebao je ovo zabiti...

95' - Weston McKennie pokušava iz šesnaesterca, ali braniči to čiste, prva ozbiljnija šansa u nastavku...

91' - Počeo je prvi produžetak.

Kraj 2. poluvremena

90+3' - Greda! Juan Cuadrado uzdrmao je okvir gola, ali rezultat se nije promijenio...

90' - Morata se, činilo se, iskupio za svoje silne promašaje u prvom dijelu, ali suci dižu zastavicu i gol je poništen. Potvrdio je to i VAR!

78' - Pokušava Ronaldo glavom iz šesnaesterca, ali nije ovo njegova večer, čini se. Desno od gola odlazi ovaj pokušaj...

63' - Gooool, Juventus je poveo 2:1! Opet sjajni Chiesa! Provjeravalo se potencijalno zaleđe, ali ništa od toga, Chiesa će možda biti junak Juvea večeras...

image
MARCO BERTORELLO Afp

57' - Vratnica za Juve! Umalo je Chiesa zabio i svoj drugi gol. Iz blizine je tukao, ali nije imao sreće ovoga puta...

54' - Mehdi Taremi završava s nastupom. Drugi žuti, odnosno crveni karton za Porto. Sad se sve mijenja za goste...

image
MARCO BERTORELLO Afp

50' - Gooool! 1:1 u Torinu! Chiesa je zabio za izjednačenje. Talijan je odlično naciljao i zabio u gornji kut, totalno neobranjivo za vratara gostujuće momčadi

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Juve teško diše na promašajima Morate. Pirlo će morati žestoko nešto prodrmati svlačionicu, jer ovako neće dalje u Ligi prvaka, Porto djeluje dobro...

35' - Evo i Ronalda, ako ništa, onda barem za statistiku. Dodavanje na rubu šesnaesterca i solidan udarac koji je na njegovu žalost blokiran... Trebat će Juve Ronalda iz najboljih dana ako želi proći dalje...

image
MARCO BERTORELLO Afp

27' - Morata je pokušao još jednom, odlično dodavanje u šesnaestercu i odmah je dobro ciljao, ali vratar gostiju odlično je regirao i otklanja opasnost. Korner za Juve, ali ništa konktretnije u nastavku...

17' - Gol iz penala! Demirel je napravio grubi prekršaj u svom šesnaestercu i to je penal za goste! Sergio Oliveira će uzeti loptu i lagano je zabio za 0:1! Precizan udarac u donji lijevi kut i veliki problemi za Juve...

6' - Dobra prilika za Porto na drugoj strani! Mehdi Taremi je primio sjajnu loptu u šesnaestercu, no braniči Juvea čiste ovu opasnu situaciju. Njegov odbijanac završava na - gredi!

image
MARCO BERTORELLO Afp

3' - Sjajna reakcija Marchesina, odlično brani udarac glavom pod gredu (Morata). Prva prijetnja Juventusa koji se mora "čupati" iz zaostatka. Bila je ovo dosta dobra situacija, gotovo pa "zicer"...

2' - Evo i prvog pokušaja s obje utakmice, Uribe (Porto) pokušao je s ruba šesnaesterca, ali nije baš najbolje zahvatio loptu i njegov pokušaj otišao je daleko od lijeve vratnice.

1' - Počela je utakmica.

Linker
22. travanj 2024 22:47