Nuri Sahin

 INA FASSBENDER Afp
OD PROVODA DO ‘SPROVODA‘

Trener u Madridu sam sebi iskopao jamu, kritike i za zvijezdu: ‘Što radi Modrić, a što nedostojni kapetan...‘

Sve je izgledalo izvrsno dok Nuri Sahin nije počeo mudrovati promjenom sustava igre
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. listopad 2024. 07:29

Nakon gorke pilule na Santiago Bernabeuu, Nuri Sahin na konferenciji za medije prošao je svojevrsnu katarzu. Od početnog zaključka o “nesretnim faktorima koji su se poklopili protiv Borussije” došao je do samokritične procjene: “Jedini sam odgovoran za 2:5 poraz”.

Žuto-crnoj družini nije prvi put u sezoni da su izbrojali “petardu” u vlastitoj mreži, dogodilo im se to i prije mjesec dana na gostovanju kod Stuttgarta. A ponovilo se tamo gdje najmanje treba, u Ligi prvaka. Pritom je u Madridu sve izgledalo i više nego izvrsno dok Sahin nije počeo mudrovati promjenom sustava usred utakmice. Turski stručnjak odbio se pridržati one najjednostavnije nogometne logike: “Nemoj mijenjati ono što valja”. Kakva-takva stabilnost uz 2:0 vodstvo počela je blijediti prvim izmjenama, sve dok potpuno nije nestala, što će zagarantirati tešku noć vrataru Gregoru Kobelu.

Samoubilačke dosjetke

- Koji god protivnik da stoji s druge strane, pet golova je previše - ukazao je švicarski čuvar mreže.

Vidjevši da Real kreće u totalni pritisak početkom drugog dijela, Sahin je u 55. minuti izvadio Jamieja Gittensa za Waldemara Antona i postavio petorku u obrambenoj liniji ne bi li zatvorio utakmicu. U idućih sedam minuta Dortmund će prosuti svu prednost.

image

Lucas Vazquez i Vinicus Junior

Afp

Zatim su uslijedile još dvije samoubilačke dosjetke: Izašli su Malen i Ryerson, a ušli Pascal Gross i Emre Can, s tim da je potonji postavljen na manje mu prirodnu poziciju desnog beka pa se Dortmund u potpunosti transformirao u obrambenih 5-4-1. Istovremeno je bez Malena, Gittensa i Ryersona izgubio na dubini, što će rezultirati samo jednom solidnom šansom za oživljavanje. Suprotno osnovnim očekivanjima, svaka nova izmjena Sahinu je donijela manjak kontrole nad utakmicom. Svakim podizanjem igrača s klupe, Turčin si je kopao sve dublju jamu, stoga se dobar provod pretvorio u “sprovod”.

- Želio sam stvoriti veći pritisak njihovim krilima. No, uopće nismo mogli doći do lopte. Bilo je jasno da će Real u drugom dijelu pritisnuti i da se moramo osloniti na duge lopte, ali kao da nam je nedostajalo hrabrosti da ih odigramo. Moje ideje pokazale su se pogrešnima. Mogli ste to vidjet i sami - opisao je Sahin prvi poraz u LP, stigao nakon 3:0 protiv Club Bruggea i brutalnih 7:1 kontra Celtica.

Iz sprinta u džoging

- U drugom poluvremenu kao da smo prestali igrati. Nismo pokazali pravo lice, predali smo previše lopti Madriđanima, koji s onako dobrim igračima to znaju iskoristiti - zaokružio je priču veznjak Nmecha.

image

Emre Can

INA FASSBENDER Afp

Kritički glasovi “ukrasili” su nadolazeće jutro Emreu Canu, i to s razlogom. Sekvenca iz 86. minute, prilikom Viniciusovog jurišanja autoputom za Realovih 4:2, nikako ne ide na čast kapetanu Dortmunda. Umjesto da do kraja isprati Brazilčev 80-metarski trk, Emre Can je već na polovici terena sprint zamijenio laganim džogingom. I ne može to opravdati umorom jer ušao je u igru samo 10 minuta ranije. Ugledni Bild promotrio je njegov nastup kroz prizmu dvojice kapetana.

“Pogledajte kako se Luka Modrić ponaša poput dirigenta, a Can osvaja tek jedan od tri dvoboja. Pokazao je mentalitet koji nije dostojan jednog kapetana Borussije”, zaključuje kritika, u iščekivanju da Dortmund i Sahin isperu obraz protiv Sturma početkom studenog. Jasno se moglo vidjeti tko je stari lisac uz aut-liniju, a tko još uvijek hvata konce.

Linker
24. listopad 2024 11:06