TOSHIFUMI KITAMURA Afp
RETROVIZOR SN

Trenutak kada je Dinamo šokirao Milan i Italiju: ‘Nitko to nije očekivao. Kako smo ih dobili? Ne znam niti sam, ha, ha‘

Ako se moglo protiv Van Bastena, Gullita, Baresija i Ancelottija, onda se može i protiv ovog Milana...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2022. 07:37

Dinamo je jučer iz zagrebačke zrakoplovne luke otputovao za Milano, na ogled 2. kola Lige prvaka, koji se igra u srijedu s početkom u 18.45 sati. Nakon senzacionalne pobjede nad Englezima, Modri imaju ideju šokirati i Talijane, veliki AC Milan. A ne bi bilo prvi put da Modri slave na San Siru.

U travnju 1988. godine Dinamo je u prijateljskoj utakmici slomio Milan s 2:1. I to onaj strašni Milan za koji su igrali Van Basten, Gullit, Tassotti, Costacurta, Maldini, Baresi i Ancelotti, danas jedan od najuspješnijih svjetskih trenera, koji je uzeo četiri Lige prvaka. Trener Milana bio je veliki trenerski mag Arrigo Sacchi...

Za Modre su između ostalih igrali Ladić, Boban, Deverić, Škoro, Kasalo, Pavličić, Besek, Munjaković... Trener Modrih bio je Miroslav Blažević. Nakon vodstva Milana od 1:0, režiseri velikog preokreta bili su Vlado Kasalo i Mladen Munjaković, koji je dvije minute prije kraja postigao pobjedonosni pogodak za trijumf Modrih od 2:1.

- Bilo je to doba kad su u Milan baš nekako došli Gullit i Van Basten. Bio je to Milan u stvaranju, gradio se onaj strašni Milan koji je kasnije harao. Da, sjećam se i da je za njih još igrao Carlo Ancelotti... Kako smo ih dobili? Ne znam niti sam, ha, ha, ha - smije se Mladen Munjaković.

Ogromna priča

Priča kako je Vlado Kasalo sjajno glavom poravnao rezultat...

- Taj pogodak nas je vratio u igru, onda je Dražen Ladić obranio jedanaesterac Van Bastenu, a tada sam ja pred sam kraj utakmice zabio pobjedonosni pogodak. Mi smo tada zaista igrali super. Dobiti onaj Milan, pa makar to bila i prijateljska utakmica, bila je ogromna priča u to doba. Nitko to nije očekivao. Protiv nas su igrali vrhunski svjetski igrači. Imali smo ogroman respekt prema njima.

Priča da su igrači Milana bili šokirani porazom...

- Nije im baš sjeo taj poraz. Znam da su i talijanski mediji bili iznenađeni, šokirani kao i igrači Milana. Čak se pisalo da se mora organizirati revanš. Da, bio je to zaista poseban događaj, koji mi je ostao kao velika uspomena iz igračke karijere.

Može li današnji Dinamo ponoviti tako nešto u srijedu, može li se do nove senzacije nakon što je u Maksimiru pao Chelsea?

- Boga molim da se ponovi taj rezultat iz 1988. godine. Ako će Dinamo igrati tako dobro kao protiv Engleza, onda je sve moguće. Veliki rezultat bio bi i neodlučeno. Onda bi se otvorile sjajne perspektive u Ligi prvaka, moglo bi se sanjati i o europskom proljeću. U Dinamu je sad zaista sve super, sva ta atmosfera u i oko kluba, sinergija s navijačima je nešto fascinantno. Vidim da se trener Čačić i igrači sjajno slažu, baš sve to lijepo izgleda. Zato sam optimist pred gostovanje na San Siru - zaključio je Munjaković.

Mentalitet pobjednika

Na toj utakmici u Milanu igrao je i Dražen Besek, danas cijenjeni trener...

- Naravno da je sasvim drukčija konotacija utakmice u srijedu, tada se radilo o prijateljskoj utakmici. Ali, jasno da nas je Milan htio pobijediti, taj mentalitet kakav je imala ona momčad nikad ne dozvoljava poraze. Nama je taj ogled na San Siru bio prigoda za pokazivanje. Bilo je to vrijeme bivše države, kad igrači nisu odlazili u inozemstvo kao danas. Nama je u to doba izlazak na svaku utakmicu u inozemstvo bio velika stvar, znali smo da smo u izlogu i bili smo jako motivirani. Ali, i oni su bili jako motivirani - priča nam Besek.

Bilo je to krasno iskustvo za tadašnje dinamovce...

- Upoznali smo Silvija Berlusconija, bilo je zgodno, zanimljivo. Sva ta uvertira u utakmicu bila je jako dobra. Na terenu se nismo dali, uopće nismo bili u podređenom položaju. Utakmica je bila atraktivna, sve je bilo lijepo i nakon utakmice. Bilo je oko 30 tisuća ljudi na tribinama, zaista se radilo o krasnom iskustvu.

Ne igraju imena

A kakvo bi iskustvo mogao imati ovaj današnji Dinamo na San Siru?

- Dinamo je pokazao da može biti ravnopravan i pobjeđivati velike klubove. Naravno da se za uspjeh nad Milanom trebaju poklopiti neke stvari. Modri nisu u situaciji da nešto moraju. Tako je ipak lakše igrati. Bitno jest da se dečki ne plaše pogreške, niti se trebaju plašiti mogućeg razočaranja. Vidi se da Dinamo ima dobru atmosferu unutar momčadi, ta atmosfera je uvijek zalog za dobar rezultat. U tih devedeset minuta na San Siru sve je moguće. Dinamo samo niti u jednom trenutku ne smije odustati. Imaju Modri kvalitetu koja se može nositi s europskom top klasom. A pobjeda protiv Chelseaja je putokaz kako se može suprotstaviti najboljima u Europi.

Znači, večer na San Siru je večer s velikom nadom?

- Ne igraju imena.... Ali, opet kao što je Milan prepun reprezentativaca, tako je i Dinamo prepun reprezentativaca. Po meni će u srijedu odlučivati detalji. Tko će imati manje pogrešaka, tko će imati više raspoloženih igrača, taj će biti pobjednik. Hoće li opet odlučiti Oršić? Zanimljivo je to u Dinamu, stalno očekuješ da će se pojaviti netko drugi osim Oršića, ali uglavnom uvijek odluči on. Ali, u konačnici nije bitno tko će odlučiti. Važno je da Dinamo kroz igru dođe do rezultata. Možda se u Dinamu ovog puta pojavi igrač odluke na kojeg nitko ne računa - zaključio je Besek.

MILAN - DINAMO 1:2

MILANO, 4. travnja 1988 (prijateljska utakmica). Stadion San Siro. Gledatelja 30.000. Sudac: Mauro Felicani (Italija).

STRIJELCI: 1:0 - Virdis (41), 1:1 - Kasalo (58), 1:2 - Munjaković (88).

MILAN: Galli (od 46. Nuciari), Tassotti (od 87. Nava), Mussi, Ancelotti (od 82. Lantignotti), F. Galli (od 46. Costacurta), Baresi (od 46. Maldini), Evani (od 46. Colombo), Borghi, Van Basten (od 46. Bortolazzi), Gullit, Virdis (od 70. Balesini).

Trener: Arrigo Sacchi.

DINAMO: Ibrahimović (od 46. Ladić), Cupan (od 73. Agić), Pavličić, Lesjak, Kasalo, Matić, Besek, Munjaković, Z. Boban, Škoro, Deverić.

Trener: Miroslav Blažević.

Junak Cvek

U sezoni 1966./67. u kojoj je osvojio Kup velesajamskih gradova, Dinamo je paralelno igrao i Srednjoeuropski kup, poznatiji kao Mitropa kup. Pritom je izbacio - Milan! Plavi su u Zagrebu slavili golom Slavena Zambate s 1:0, dok je u uzvratu na San Siru bilo 0:0. Apsolutni junak uzvrata kojim su Zagrepčani izborili prolaz bio je sjajni i popularni desni branič Rufolf Cvek, koji je za svoju izvedbu dobio ocjenu 9. (do)

Linker
09. svibanj 2024 22:47