Kviča Kvaratškelia i Victor Osimhen

 MARCO BERTORELLO Afp
EUROPSKA RENESANSA

Tri talijanska kluba u četvrtfinalu Lige prvaka: Vraća li se Serie A na velika vrata?

Ovdje smo 30 godina u zaostatku za drugim ligama, ali nitko ne govori o infrastrukturi - rekao je Sarri
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 11. travanj 2023. 13:05

Godina je 2006. Završila je NASA-ina misija "Stardust", finski heavy metal bend Lordi pobijedio je na Euroviziji s pjesmom "Hard Rock Hallelujah", pokrenut je Twitter, Ban Ki-moon je na mjestu glavnog tajnika UN-a naslijedio Kofija Annana, pogubljen je Saddam Hussein, a Barcelona je, na Ronaldinhov pogon, osvojila Ligu prvaka.

U četvrtfinalu navedenog turnira, među ostalima, participirali su i Inter, Juventus, te Milan - što je do aktualne sezone LP bio posljednji put da je Italija, koja je te 2006. osvojila i naslov svjetskog prvaka, imala tri predstavnika u četvrtfinalu najprestižnijeg klupskog nogometnog natjecanja. Nakon 17 dugih godina, dakle, tri kluba iz Serie A ponovno su se plasirali u četvrtfinale LP. Opet su tu Inter i Milan, a umjesto Juventusa, plasman među osam najboljih izborio je Napoli, koji uživa u svojoj najuspješnijoj sezoni nakon Maradonine ere, na krilima Kviče Kvaratškelije i Victora Osimhena suvereno maršira prema trećem "scudettu" i predvodi talijansku europsku renesansu.

image

Mural u Napulju

ALBERTO PIZZOLI Afp

Prvi će na četvrtfinalnu scenu stupiti Inter koji u utorak Portugalu igra s Benficom (21.00), a onda će u srijedu na San Siru snage odmjeriti Milan i Napoli (21.00). Serie A će, dakle, sigurno imati i polufinalista, a ako Inter prođe Benficu to će značiti da će jedan talijanski klub igrati i finale elitnog natjecanja, budući da će se pobjednici navedenih četvrtfinalnih parova sresti u polufinalu. U neka romantičnija vremena (osobito u devedesetima) ovakva zastupljenost talijanskih klubova drugom dijelu nokaut-faze LP bila bi potpuno očekivana, no u aktualnom vremenskom razdoblju predstavlja iznimku, nešto što bismo mogli nazvati izoliranim slučajem.

- Imati tri momčadi u posljednjih osam i ukupno šest momčadi koje su još uvijek u Europi (Juventus i Roma u Europskoj ligi, Fiorentina u Konferencijskoj, op.a.) pomaže u međunarodnoj percepciji talijanskog nogometa, a to dolazi u posebno važnom trenutku za nas jer želimo promijeniti sliku Serie A u inozemstvu - rekla je za GOAL Anna Guarnerio, direktorica Serie A za međunarodna medijska prava.

Infrastrukturni problemi

Iako su ovosezonski europski rezultati talijanskih klubova impozantni, nipošto ne možemo tvrditi da se Serie A vraća tamo gdje je bila u svom zlatnom razdoblju. Kao što je prethodno spomenuto, govorimo o iznimci na koju se čekalo 17 godina, a kako bi se postigao kontinuitet vrhunskih rezultata i kako bi Talijani ponovno donekle parirali Englezima ili Španjolcima, potrebni su dugoročna strategija i, poglavito, sustavna ulaganja.

- Ovdje smo 30-35 godina u zaostatku za drugim ligama, ali nitko ne govori o infrastrukturi i terenima. Kad prigovaram zbog terena, kažu mi da se uvijek žalim, ali ako gledaš utakmicu Bundeslige i prijeđeš na onu u Serie A, pitaš se: "Gdje sam ja, dovraga?" - izjavio je lani Maurizio Sarri i na sebi svojstven način istaknuo infrastrukturne manjkavosti Serie A.

image

Maurizio Sarri

ALBERTO PIZZOLI Afp

Jedan od problema u kontekstu infrastrukture, odnosno stadiona (od kojih mnogi nisu renovirani još od SP-a 1990.) leži u činjenici da su, u najvećoj mjeri, pod kontrolom lokalnih zajednica. Od talijanskih prvoligaša, naime, samo Juventus, Atalanta, Sassuolo i Udinese posjeduju stadione na kojima igraju. Inter, Milan, Fiorentina i Roma pokušali su preurediti ili izgraditi nove stadione u prethodnim sezonama, ali su njihove inicijative zaglavile u bespućima talijanske birokracije. Osim infrastrukture i kvalitetnije suradnje na relaciji klubova i lokalnih vlasti, velikog prostora za napredak ima i u području medija, promocije i marketinga.

- Možemo učiti od nekih liga koje su ispred nas, ali također moramo pokušati napraviti nešto drugačije, a potencijalno jedinstveno. Vjerujemo da je snaga Serie A to što je drugačija od bilo koje druge lige na svijetu, u smislu strasti, romantike i povijesti. To je ono na što trebamo podsjetiti cijeli svijet - zaključila je Guarnerio. Ako njoj i njezinoj ekipi to pođe za rukom, onda postoji mogućnost da "rebranding" uspije, pa i da se "calcio" s vremenom vrati u punom smislu.

Linker
14. svibanj 2024 18:26