SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
OPREČNI UVJETI

Tridesetak stupnjeva manje i umjetna trava, hoće li to biti problem? Iz Dinama dali jasan odgovor

Modre će na Islandu na uzvratu dočekati jesenske temperature
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. srpanj 2021. 22:42

Eto, kako se sve zakompliciralo u Maksimiru. Umjesto uvjerljive pobjede, Modri na Island odlaze samo s pogotkom prednosti. Umjesto da onu na kratki ‘maturalac’, sad ih čeka sigurno dodatno napaljeni Valur koji je s ona dva pogotka u završnici shvatio da nešto može protiv favorita. Ne samo to, Modri će na Islandu imati i dodatnog suparnika, ogromnu temperaturnu promjenu vremena. Da, i kao podlogu umjetnu travu.

Brojni uvjeti

Zavirili smo jučer malo na AccuWeather... Dok smo se u Zagrebu kuhali na ogromnim vrućinama, zanimalo nas je koja je temperatura tamo daleko na sjeveru, na Islandu. Naime, Modri svoj uzvrat s Valurom igraju 13. srpnja, u 20 sati po tamošnjem vremenu, odnosno u 22 sata po hrvatskom.

Dakle, kad smo jučer posjetili AccuWeather, a bilo je negdje oko podneva, bilo je kao da smo uključili klimu, dobro smo se ohladili. Naime, jučer u podne u Reykjaviku je temperatura iznosila 11 stupnjeva Celzija, skoro tridesetak manje nego u Zagrebu... Za pretpostaviti jest da će za šest dana u 20 sati po tamošnjem vremenu temperatura biti i niža...
Kako će to podnijeti Dinamovci? Iz ljeta će praktički uploviti u kasno jesensko, čak bismo mogli kazati i u zimsko razdoblje.

Znate, ima dana kada se budimo svježi kao da smo prespavali vječnost, no ima i onih dana kada se osjećamo kao da nas je “pregazio kamion” iako smo dovoljno spavali. Nagle promjene vremena, kao što su mijenjanje tlaka, temperature i vlažnosti zraka, te smanjenje dnevne količine svjetlosti, imaju velik utjecaj na raspoloženje, ali i na zdravlje čovjeka.

Iako je prije bilo uvriježeno mišljenje da samo stariji ljudi osjećaju bolove tijekom promjene vremena, danas znamo da nije tako, osjećaju ih i sportaši. Pri promjeni vremena istodobno se mijenjaju brojni atmosferski uvjeti poput atmosferskog tlaka, temperature, vjetra, vlažnosti zraka, elektromagnetskog polja i drugog. Tada se ljudski organizam, u relativno kratkom vremenu, treba prilagoditi cijelom nizu novonastalih uvjeta. Promjenom vremena, posebice prije oluje ili jakog vjetra, u atmosferi dolazi do stvaranja više pozitivnih iona, koji nepovoljno djeluju na ljudski organizam.

Vrijedi upozoriti

Oni smanjuju rad hipotalamusa, dijela mozga i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, hipofize. Rezultat može biti smanjeno izlučivanje adrenalina, što vodi depresiji ili pak povećanju serotonina, što uzrokuje glavobolju i migrenu. Tako su, naime, pokazala istraživanja.

Pitali smo u Maksimiru plaše li se plavi dečki takve nagle promjene vremena i temperature? Odgovor iz plavog doma je bio jednostavan - ne! Kažu u Dinamu da ih uopće ne zanimaju uvjeti na Islandu, te da neće biti nikakvih problema protiv Valura u uzvratu. Samo, trebat će Modri biti koncentriraniji nego u Maksimiru. (do)

Linker
20. travanj 2024 00:07