Pep Guardiola
 DAVE THOMPSON Afp
NIKOLA JURČEVIĆ ZA SN

Tuchel je mješavina Guardiole i Kloppa, a Pep mu je - mentor! Evo što će odlučiti u velikom finalu‘

‘Španjolac taktički ničim ne može iznenaditi. Uostalom, tu se svi jako dobro znaju.‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. svibanj 2021. 11:40

Nikola Jurčević, naravno, detaljno prati engleski nogomet, bio je i akter u Premiershipu, naravno da i odlično poznaje Chelsea i Manchester City. Jurčević, inače, jako cijeni rad Thomasa Tuchela.

- On je ona trenerska škola Mainza, sličan Kloppu, čija je osnovna nogometna filozofija taj 'gegenpressing'. Međutim, s godinama je i Tuchel trenerski evoluirao, danas osim Kloppove prakticira i Guardiolinu ideju s posjedom lopte. Dakle, za njega mogu reći da je neka mješavina Kloppa i Guardiole - pričao Jurčević, kojemu se sviđa promjena koju je Tuchel donio u igri Chelseaja.

- Za razliku od onog Lampardovog Chelseaja, koji se, da tako kažem, vratio na Mourinhhove postavke, Tuchel je ipak promijenio stil igre. Chelsea voli igrati, imati posjed, ako se ne varam u većini ovih utakmica pod Tuchelom imao je posjed lopte, što jasno govori u putu kojim ide u svojoj karijeri.

Jurčević kaže da Tuchel jako prati što radi Guardiola.

image
BEN STANSALL Afp

- Na neki mu je način Guardiola mentor, Tuchel je prihvatio dio tog njegovog stila. Međutim, ništa od toga ne mora presuditi u finalu, niti mislim da je Tuchel u nekakvoj prednosti zato što zna sve o Guardiolinoj filozofiji i da ga, praktički, Španjolac ne može ničime iznenaditi.

Hoće li Tuchel možda u toj utakmici ipak podrediti igru Manchester Cityju, svjestan da je Guardiola majstor posjeda i da je izvjesnije da će mu trebati plan B?

- Teško je to reći. Osobno, mislim da tu nema previše promjena stila i načina igre, svi ti klubovi na toj razini rijetko odustaju od svog načina. A i nema tu previše tajni, svi znaju tko što može, a posebno se dobro poznaju klubovi iz istih zemalja. Nije slučajno da su kroz povijest baš ta finala bila neizvjesna, sjetimo se utakmica Reala i Atletica, Milana i Juventusa, Chelseaja i Uniteda... Predobro se znaju Tuchel i Guardiola da bi tu netko nečime posebno mogao iznenaditi.

O čemu će onda ovisiti konačan ishod, što bi moglo odlučiti pobjednika?

- Odlučit će prije svega kako će biti nadahnut, pogotovo kako će odigrati napadačke linije. Chelsea ima jake igrače u tom dijelu momčadi, Werner, Havertz, Mount, Pulisic... Svatko od njih može presuditi utakmicu, kao što i kod Cityja ima puno klasnih igrača i pitanje je samo tko će biti u tom finalu, u toj jednoj utakmici imati svoju večer - tvrdi Jurčević.

Linker
26. travanj 2024 01:20