Thomas Tuchel

 MICHAELA STACHE Afp
U KLJUČNOM TRENUTKU

Tuchelu se svašta može zamjeriti, ali opet je održao ‘masterclass‘. Arsenal u četiri dana prosuo cijelu sezonu?

Osporavani trener postao je prvi Nijemac koji je do polufinala doveo tri različita kluba
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. travanj 2024. 20:42

Premda su mnogi faktori bili na njihovoj strani, Arsenal se ni peti put u nokaut fazi Lige prvaka nije dobro proveo protiv Bayerna. Londončane krasi atraktivniji nogomet, dosljednija forma, skuplja momčad, a na Allianz Arenu stigli su tri dana nakon što je Bayernov rival Bayer Leverkusen proslavio bundesligaški naslov, osam dana nakon što su unatoč remiju na Emiratesu izgledali kao ozbiljnija ekipa, te u momentu kada se nogometna javnost presnažno počela rugati "prokletstvu" Harryja Kanea, novoj netrofejnoj sezoni engleskog majstora.

Ništa od toga nije pomoglo Topnicima, minimalna 1:0 pobjeda (ukupno 3:2) Kimmichovim golom Bayernova je jasna poruka svijetu - prerano ste nam napisali osmrtnicu. Dojam može prevariti, ali brojke ne. Možda je to teško uprizoriti, no taj Bayern, čiju smo sezonu dosad gledali poprilično crno, učinkom nije ništa lošija momčad nego prošle sezone. Dapače, tada su u 29 odigranih kola Bundeslige skupili 59 bodova, sada na istom uzorku broje četiri više. S takvim postignućem Bavarci bi u gotovo svakoj sezoni bili ili lideri Njemačke ili vodili "mrtvu trku" s nekim od konkurenata, a to što je društvo iz Leverkusena eksplodiralo do neviđenih razmjera nije stvar Bayerna, nego Xabija Alonsa i njegovih ratnika.

- Osjećam veliku radost i olakšanje, polufinale je ogroman iskorak. No, licemjerno je da me ispitujete o zadovoljstvu nakon što ste me cijelu godinu kritizirali. Naša sezona još uvijek nije gotova, pogotovo ne sada - slavodobitno će ustvrditi Thomas Tuchel nakon što je prokockao sve moguće trofeje pa doveo Bayern u europskih top 4, gdje se nisu nalazili od 2020. godine, u kojoj će u finalnoj partiji savladati upravo Tuchelov Paris Saint-Germain.

image

Joshua Kimmich

ODD ANDERSEN Afp

Tuchelu se svašta može zamjeriti. Nijemci su u više navrata pisali da teško razgovara s Upravom, vladao je nesklad u svlačionici, osramotio se u Kupu i Superkupu Njemačke i u lošim trenucima istupao s nezgodnim izjavama. No, Tuchel je Mikelu Arteti ipak održao "masterclass". Najveću brigu - izostanak Gnabryja i Comana kao dva udarna krilna napadača - pretvorio je u prednost dosjetkom da na lijevo krilo postavi originalno beka Guerreira, a Mazraouija prebaci s desne na lijevu stranu obrane. To je ugušilo Bukaya Saku, glavnog pokretača Arsenalove igre koji je upisao samo jedan uspješan dribling, sva četiri puta pogrešno ubacivao, a nije zapucao nijednom, što mu se nije dogodilo tri i pol godine.

Sjećamo se da je Tuchel očitao lekciju i Pepu Guardioli osvojivši naslov s Chelseajem 2021., City gotovo nikad nije izgledao tako nemoćno, a ni Real Madrid nije imao pravih rješenja u polufinalu iste godine. Ostaje nam za vidjeti što će Tuchel sada osmisliti protiv Kraljeva, ali svakako može uživati u činjenici da je prvi Nijemac koji je izborio barem polufinale s tri različite momčadi (PSG, Chelsea, Bayern).

image

Noussair Mazraoui i Bukayo Saka

ODD ANDERSEN Afp

Arsenal se, pak, što prije treba pomiriti s Europom jer i dalje vodi veliku bitku u Premier ligi. Neupitno im je mnogo teže zadržati optimizam nakon poraza od Aston Ville prošlog vikenda i teškog udarca u Bavarskoj. Arteta je izgubio vodeću poziciju Engleske i konce, jer više ne ovisi sam o sebi. Ako ostane bez odličja, odnosno samo na Community Shieldu, upravo ćemo posljednja četiri dana podcrtati kao nesretnu prekretnu točku u sezoni Arsenala.

Linker
18. travanj 2024 20:43