RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VRAĆA SE PUBLIKA

U Dinamu su prelomili! Navijači se vraćaju na Maksimir, Modri do Lige prvaka uz pomoć s tribina

Utakmica Dinama i Valura bit će prva koja će se nakon dugo vremena igrati pred publikom u Maksimiru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. srpanj 2021. 07:05

Nešto manje od devet mjeseci prošlo je otkad su hrvatski stadioni zbog pandemije opet zatvorili vrata i na njima nema publike. Zadnji put utakmice s koliko-toliko navijača i uz posebna pravila gledali smo krajem listopada, bilo je to u devetom kolu prošle sezone HNL-a, odigrane su zbog odgoda samo dvije utakmice, u Šibeniku je susret s Dinamom pratilo, službeno, 1.200 ljudi, dok je dvoboj Varaždina i Slavena Belupa uživo gledalo 727 gledatelja.

Iako još nema službene potvrde, prema informacijama koje dolaze s više sa strana, utakmica Dinama i Valura idućeg tjedna (7. srpnja, umjesto u 20 igrat će se u 19 sati) bit će prva koja će se nakon toliko vremena igrati pred publikom.

Naime, od četvrtka 1. srpnja na snazi će biti nove mjere, po kojima je načelno zabranjena publika na utakmicama, Dinamo se odlučio primijeniti iznimku koje dopušta to pravilo i omogućiti ulazak gledateljima koji imaju valjane COVID putovnice. Ideja je da ulaznice budu personalizirane, a da se COVID putovnica predoči u trenutku kupnje ulaznice, odnosno, bez tog dokumenta neće se ni moći kupiti karta. A onda će se na ulazu na stadion provjeravati podaci s ulaznice s onima na osobnim dokumentima.

Naravno, za proceduru ulaska na stadion trebat će ponešto strpljenja, međutim, u uvjetima u kojima živimo, uz pandemijska pravila, jedina je moguća i svi oni koji žele napokon gledati nogomet uživo morat će se pomiriti s takvim protokolom.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U Maksimiru su danima razmišljali što napraviti, čekali neke smjernice i odgovore HNS-a, čak su pokrenuli i razgovore s Hajdukom i Osijekom o zajedničkom stavu i ponašanju na ovu temu, međutim, kako je do utakmice s islandskim Valurom sad ostalo još malo vremena, odlučili su sami pokrenuti priču s mrtve točke. Dinamo je tražio način kako da povratak gledatelja bude što bezbolniji, ali uz uvjet da se poštuju sva pandemijska pravila i mjere. Ovakav način kupnje ulaznica ulaska na stadion, zapravo, nije autonomna Dinamova odluka, već jedina mogućnost jer se upravo vodi onime što je propisao Stožer civilne zaštite.

Saznajemo i da bi u četvrtak trebao biti još jedan sastanak ljudi iz Dinama s predstavnicima Civilne zaštite, na kojemu će tema biti upravo način i protokol povratka publike na tribine. Dinamo prvi otvara sezonu pa je prvi i pokrenuo proces, utakmica s Valurom bit će stoga svojevrsni prvi test, nakon kojega će se moći analizirati funkcionira li sve dobro ili treba štogod doraditi, mijenjati.

Zato se očekuje kooperativnost i navijača i državnih tijela, da svi pokažu razumijevanje i ukažu na probleme ili manje propuste ako ih bude, a ne da idu ‘džonom‘, jer, svima je cilj konačan povratak gledatelja na nogometne stadione i ostale sportske događaje. Najlakše je bilo odlučiti kako, zbog organizacijskih problema, kompliciranih mjera i preporuka te premalo vremena, i dalje neće biti publike u Maksimiru, no, Dinamo je prihvatio krenuti u avanturu.

Do kraja tjedna, prođe li sastanak s odgovornima pozitivno, trebali bi biti poznati svi detalji, od cijena ulaznica do procesa dolaska u Maksimir i krenuti povratak publike na stadione.

Linker
16. svibanj 2024 10:37